Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/10/2012

Συνέντευξη τύπου του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της Συνόδου προέδρων του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο Παρίσι

«Κατʼ αρχάς, ευχαριστώ για την παρουσία σας. Το κρίσιμο διακύβευμα σήμερα στην Ευρώπη είναι  η οπισθοχώρηση της δημοκρατίας προκειμένου να προχωρήσει ένα σχέδιο βίαιης υπαγωγής νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Και αυτό ήταν ένα από τα θέματα που μας απασχόλησε ιδιαίτερα στη συνάντηση των προέδρων του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η επιμονή των πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης στις πολιτικές της λιτότητας, καταργεί την ίδια την δημοκρατία.

Και αυτή η εμμονή δεν μπορεί να είναι η απάντηση στην κρίση. Είναι η ίδια η κρίση. Γιʼ αυτό οφείλουμε να ζητήσουμε απʼ όλους τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς πολίτες στην Ευρώπη, να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα του ελληνικού λαού να ανατρέψει αυτή τη βάρβαρη, νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Αναφέρθηκε η δυνατότητα παρέμβασης στις αποφάσεις των εθνικών κοινοβουλίων για την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Αυτή η απόφαση και αυτή η δυνατότητα μπορεί να δοθεί μέσα από το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο που θεσμοθετεί τη λιτότητα στην Ευρώπη, αλλά ακόμη χειρότερα αυτό που ζητούν αυτές τις μέρες από την Ελλάδα με το τρίτο μνημόνιο, είναι σαν να μην υπάρχει ουσιαστικά η δυνατότητα στις ελληνικές κυβερνήσεις να καθορίζουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Με δυο λόγια δηλαδή μετατρέπουν την Ελλάδα σε ένα οικονομικό προτεκτοράτο μέσα στην ευρωζώνη. Και αυτό ίσως είναι ένα πρόβλημα για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτά είναι έξω και πέρα από το πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, πέρα και έξω από τις βασικές συντακτικές αρχές της ευρωπαϊκής ιδέας καταλύουν τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και σε συνδυασμό με την σκληρή πολιτική της λιτότητας δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής όξυνσης  και επέλασης, διεύρυνσης της επιρροής του νεοναζισμού, του εθνικισμού που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνους δρόμους όλη την Ευρώπη.

Γιʼ αυτό, επιτρέψτε μου, να σταθώ σε αυτό και να επισημάνω τη βαριά ευθύνη που έχουν όλοι όσοι στην Ευρώπη αποδέχονται να καταργηθεί η δημοκρατία στην Ελλάδα.

Τη βαριά ευθύνη που έχουν όλοι όσοι επιμένουν στην αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας που δημιουργεί ήδη συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης σε μια χώρα της ευρωζώνης.

Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αλληλέγγυο με τον ελληνικό λαό που δίνει έναν δύσκολο αγώνα επιβίωσης, το επόμενο διάστημα θα αναπτύξει τη δράση και την καμπάνια του προκειμένου να ανατραπεί η πολιτική της λιτότητας. Και από εδώ από την Γαλλία, από το Παρίσι που στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας έγινε η καρδιά της αλληλεγγύης για στον ελληνικό λαό υψώνουμε σήμερα όλοι μαζί ενωμένοι τη φωνή μας προκειμένου να διεκδικήσουμε να σταματήσει τώρα πριν είναι αργά αυτή η πολιτική που καταστρέφει τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος Λοράν, έδωσε μια εικόνα από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Εγώ θα ήθελα να επισημάνω την αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα σε όσα συμβαίνουν εν πολλοίς στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και σε όσα συνέβησαν και  συμβαίνουν στην Ελλάδα. Διότι ακόμη και μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική της οποίας ασκούμε κριτική στη Γαλλία επιχειρεί να φορολογήσει με 75% τους πολύ πλούσιους. Ενώ στην Ελλάδα, σε όλη την προεκλογική περίοδο η κυρίαρχη απειλή ήταν ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα φορολογήσει τις επιχειρήσεις και θα φύγουν από τη χώρα και θα καταστραφεί η οικονομία. Και βλέπουμε τώρα ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις φεύγουν με μνημονιακές κυβερνήσεις. Έφυγε η Coca cola, έφυγε η ΦΑΓΕ, μικρομεσαίες έχουν κλείσει ούτως ή άλλως.

Και μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια την κυβερνούσαν και την οδήγησε στην κρίση μια μαφία. Η μαφία της οικονομικής, επιχειρηματικής, μιντιακής ολιγαρχίας σε συνεργασία με το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Όμως τούτες τις μέρες, σπάει η ομερτά, σπάει ο νόμος της σιωπής και βγαίνουν στη δημοσιότητα οι λίστες αυτής της οικονομικής, επιχειρηματικής και μιντιακής ολιγαρχίας που προστατεύεται από τους χρεοκοπημένους πολιτικούς, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους, όταν ο ελληνικός λαός έχει γονατίσει.

Και τώρα καταλαβαίνουμε γιατί με νύχια και με δόντια, με λύσσα όλοι αυτοί πολεμούσαν από τον Μάιο έως τον Ιούνιο στις εκλογές, τον ΣΥΡΙΖΑ και την πιθανότητα να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Τώρα καταλαβαίνουμε, που δημοσιεύονται μέρος των ονομάτων αυτών που έχουν βγάλει χρήματα στην Ελβετία και προστατεύονται από τους έλληνες πολιτικούς που κυβερνάνε, τώρα καταλαβαίνουμε γιατί μέσα μαζικής ενημέρωσης των οποίων οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε αυτές τις λίστες, μεγάλες επιχειρήσεις, έκαναν το παν για να μην αλλάξει πολιτική ηγεσία και διακυβέρνηση στην Ελλάδα, γιατί κάνουν το παν για να επιβάλλουν το μνημόνιο, αυτή την πολιτική που καταστρέφει τη χώρα, ως μονόδρομο που όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε.

Όμως δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος και θα τον αναζητήσουμε με τη στήριξη όχι μονάχα του ελληνικού λαού, αλλά των λαών όλης της Ευρώπης».

-Οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν αντιληφθεί το πού οδηγεί αυτή η θανατηφόρα, όπως την έχετε χαρακτηρίσει, πολιτική λιτότητας που ακολουθείται; Έχετε αντιληφθεί τον κίνδυνο για τη δημοκρατία στην Ευρώπη;

«Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω  κυρίως στο σκέλος της ερώτησης, που είχε πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τη δυνατότητα και τα σχέδιά του για την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης στην Ελλάδα.

Αν υπήρχε έστω η στοιχειώδης ευθιξία από τους πρωταγωνιστές της τραγωδίας του ελληνικού λαού, από αυτό το απαξιωμένο πολιτικό προσωπικό, θα έπρεπε αντί να ετοιμάζουν να φέρουν νέα μέτρα 13,5 δις. ευρώ στο ελληνικό κοινοβούλιο, μετά και τις τελευταίας αποκαλύψεις για το ποιους προστάτευαν, να παραιτηθούν και να παραδώσουν τη δυνατότητα στις υγιείς, καθαρές και πατριωτικές δυνάμεις, να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτή τη μεγάλη ευθύνη. Όχι μόνο για να μπορέσει να σταθεί όρθιος ο ελληνικός λαός, αλλά και για λογαριασμό όλων των λαών της Ευρώπης που βλέπουνε αυτή η αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας να απειλεί κεκτημένα δεκαετιών, αλλά να απειλεί και την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα, την ενωμένη Ευρώπη, την ίδια την προοπτική των λαών, την προοπτική της ευημερίας και της δημοκρατίας. Και αυτό επαναλαμβάνω δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά όλη την Ευρώπη. Είμαστε ευτυχείς που σε αυτή την προσπάθεια θα έχουμε συμπαραστάτες τους λαούς της Ευρώπης.

Πιστεύουμε ότι η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, θα σηματοδοτήσει τη δυνατότητα για μία ευρύτερη πολιτική αλλαγή σε όλη την Ευρώπη, στην κατεύθυνσης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Σε σχέση με το αν είμαστε έτοιμοι να έχουμε μια πιο μετριοπαθή στάση, η απάντησή μου είναι πολύ συγκεκριμένη. Στις πολύ κρίσιμες στιγμές, στις στιγμές ιστορικής καμπής, δεν υπάρχουν μέσοι όροι. Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι.

Ή ακολουθεί το δρόμο της απόλυτης παράδοσης στους κανόνες της αγοράς και ξεχνάει οτιδήποτε είχε να κάνει με αυτό που ονομάζαμε ευρωπαϊκό κεκτημένο, με την κοινωνική προστασία, την κοινωνική συνοχή, ή ακολουθεί τον δρόμο της επιστροφής στις βασικές αξίες της ευρωπαϊκής ιδέας, το δρόμο της κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας που πιστέψτε με, το κόστος αυτής της επιλογής είναι εξαιρετικά πιο επωφελές σε σχέση με το κόστος που μπορεί να έχει η επιλογή της διάλυσης της Ευρώπης.

Άλλωστε πριν από λίγες ημέρες ένα ευρωπαϊκό ίδρυμα, το ίδρυμα Μπέρτελσμαν, δημοσιοποίησε μια έρευνα που κοστολογούσε την πιθανότητα διάλυσης της ευρωζώνης με την έξοδο της Ελλάδας, στα 17 τρις. ευρώ για την παγκόσμια οικονομία».

 

To Γραφείο Τύπου