Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
15/05/2000

Νέα αύξηση της ανεργίας στο ύψος ρεκόρ του 11,7%

Με αφορμή την άνοδο της καταγεγραμμένης ανεργίας, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Η νέα αύξηση της ανεργίας στο ύψος ρεκόρ του 11,7 για τα ελληνικά δεδομένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ αποτελεί καρπό της δεξιόστροφης και αδιέξοδής κυβερνητικής πολιτικής για την απασχόληση.

Σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίά περί κοινωνικού προσώπου, η κυβέρνηση επιμένει σε μια πολιτική διαχείρισης της ανεργίας που οξύνει αντί να επιλύει το μείζον αυτό κοινωνικό πρόβλημα.

Στο εθνικό σχέδιο απασχόλησης που εξήγγειλε αναμασάει πολιτικές που εφαρμόστηκαν και απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την ανεργία (διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, εφαρμογή της αρχής της ευελιξίας κ.α):

Δεν δεσμεύεται με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα για την σταδιακή μείωση της ανεργίας .

Δεν παίρνει μέτρα θεσμικά και δραστικά για την αύξησης της απασχόλησης όπως είναι η καθιέρωση του 35ωρου με τις ίδιες αποδοχές .

Δεν εξασφαλίζει τους πόρους που απαιτούνται για την βελτίωση της απασχόλησης όπως είναι η αύξηση του ΑΕΠ που διατίθεται για αυτήν .

Παραμένει αδιάφορη στην έκρηξη της ανεργίας και δεν παίρνει μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων και ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων που υπερβαίνουν το 50% της καταγεγραμμένης ανεργίας, όπως είναι η επέκταση και η ενίσχυση του επιδόματος ανεργίας (που παραμένει σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα) και δεν καλύπτει όσους είναι άνεργοι πέραν του έτους.

Ο ΣΥΝ και στην νέα Βουλή θα συνεχίσει να διεκδικεί την νομοθετική κατοχύρωση του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών, την αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ που διατίθεται για την απασχόληση, την αποτελεσματική και διάφανη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, για κάλυψη των κενών σε προσωπικό στους τομείς Υγείας και Παιδείας, για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, ώστε η μείωση της ανεργίας να γίνει πραγματικότητα.

To Γραφείο Τύπου