Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/05/2000

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ με τον Υπ.Πολιτισμού για την πορεία της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων

Συνάντηση τουΠροέδρου του Συνασπισμού με τον ΥπουργόΠολιτισμού για την πορεία της οργάνωσης τωνΟλυμπιακών Αγώνων

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Πάγκαλο.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"O κ. Yπουργός Πολιτισμού κ. Πάγκαλος με ενημέρωσε για την πορεία της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από την πλευρά του Συνασπισμού έχω να επισημάνω ότι χάθηκε πολύς χρόνος με ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί τρία ολόκληρα χρόνια χάθηκαν χωρίς να έχουν προωθηθεί αποφασιστικά και με τον σωστό τρόπο οι σχετικές διαδικασίες.

Εμείς, όπως ξέρετε, είχαμε αντίθεση στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Από την στιγμή που ανέβαλε η Ελλάδα τη διεξαγωγή τους, πιστεύουμε ότι πρέπει να πετύχει αυτή η διοργάνωση και θέλουμε να συμβάλουμε με αποφασιστικό τρόπο και με συγκεκριμένες υποδείξεις για τη σωστή διεξαγωγή τους.

Στην Εθνική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας. Θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε τις σχετικές απόψεις και προτάσεις. Εχουμε ζητήσει να υπάρχει αρμοδιότητα και ευθύνη στη διακομματική Επιτροπή της Βουλής και να λειτουργεί ουσιαστικά η διακομματική Επιτροπή ως μία Επιτροπή παρακολούθησης της πορείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η ανάθεση της ευθύνης δεν μπορούσε να γίνει από την πρώτη στιγμή στην Επιτροπή Διεκδίκησης και στην κα Αγγελοπούλου. Επίσης δεν καταλαβαίνουμε γιατί μέχρι σήμερα ουσιαστικά οι προετοιμασίες που έχουν γίνει δεν εξασφαλίζουν, σε καμιά περίπτωση, αυτά που είχε ανακοινώσει τότε ο κ. Πρωθυπουργός, για Ολυμπιακούς Αγώνες διαφορετικής ποιότητας, διαφορετικού περιεχομένου. Με ευθύνη της κυβέρνησης από δω και πέρα είναι η χώρα κάτω από το τελεσίγραφο της ΔΟΕ και την εποπτεία της.

Θέλουμε, λοιπόν, να επισημάνουμε ότι τα μεγάλα προβλήματα είναι ανοιχτά. Τα προβλήματα που σχετίζονται με τα έργα και τη χρηματοδότησή τους. Τα προβλήματα που σχετίζονται με την χρηματοπιστωτική διαχείριση των έργων. Τα προβλήματα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική προστασία. Τα προβλήματα που σχετίζονται με τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα. Και προς αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων χρειάζεται η μεγαλύτερη διαφάνεια, ο ουσιαστικότερος έλεγχος και η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του χρόνου που μένει. Διότι και αυτή καθαυτή η επιχείρηση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι στα όρια των δυνατοτήτων της χώρας, αλλά και από πλευράς εναπομείναντος χρονικού διαστήματος έχουν πια εξαντληθεί και τα τελευταία όρια. Και υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο όλη αυτή η επιχείρηση να οδηγήσει σε αρνητικές καταστάσεις.

Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, η διαφορετική ποιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων, το άλλο περιεχόμενο των Ολυμπιακών Αγώνων και όλες εκείνες οι εγγυήσεις περιβαλλοντικής προστασίας, διαφάνειας και κατασκευών πρόσφορων για τις μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες χρήσεις των έργων που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο και τη χώρα".

To Γραφείο Τύπου