Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/05/2000

Δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΝ μετά τις συναντήσεις του με τον Υπ.Δικαιοσύνης και τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Δηλώσεις τουΠροέδρου του ΣΥΝ μετά τις συναντήσεις τουμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Πρόεδροτης Αρχής Προστασίας Δεδομένων ΠροσωπικούΧαρακτήρα

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Συζήτησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης τα θέματα στα οποία ο ΣΥΝ δίνει πολιτική προτεραιότητα. Τον χωρισμό δηλαδή Εκκλησίας και Κράτους, εν όψει μάλιστα και της Συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς επίσης και την εναρμόνιση σε πρακτικά θέματα νομοθετικών ρυθμίσεων την εναρμόνιση προς αυτή τη γενική αρχή όλων των σχετικών εκκρεμοτήτων.

Κακώς ο Υπουργός Τύπου ανέφερε ότι οι θέσεις του κ. Σταθόπουλου είναι προσωπικές θέσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης. Αυτές οι θέσεις απορρέουν από την υπάρχουσα ελληνική και διεθνή νομοθεσία. Κακώς επίσης διάφορα κυβερνητικά στελέχη μιλούν περί αιφνιδιαστικού τρόπου με τον οποίον ανακινήθηκαν τα θέματα. Αυτά τα θέματα είναι από παλιά σε εκκρεμότητα. Από παλιά όφειλε η Πολιτεία να έχει προχωρήσει προς την αντιμετώπισή τους, με αυτή την σωστή κατεύθυνση την οποία έχει δηλώσει και ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Επίσης κακώς αυτή τη στιγμή αναζητούνται διάφορες μορφές αναδίπλωσης ή υπαναχώρησης, αφ' ης στιγμής ο τύπος της ταυτότητας είναι ενιαίος και δεν μπορεί να υιοθετηθεί άλλη ρύθμιση η οποία από μόνη της θα δημιουργήσει καθεστώς διακρίσεων και ενδεχομένως θα δημιουργήσει και ζητήματα αντιπαραθέσεων.

Αλλωστε και το διαβατήριο ενιαίο τύπο έχει και δεν περιλαμβάνει δηλώσεις άλλων προσωπικών στοιχείων, πέραν των απολύτως αναγκαίων.

Είναι ένα σοβαρό ζήτημα πάνω στο οποίο η πολιτεία, η κυβέρνηση οφείλουν να δείξουν συνέπεια και αποφασιστικότητα και θα επαναλάβω ότι για μένα είναι περίεργο πως μία κυβέρνηση η οποία πριν ένα μήνα βγήκε από τις εκλογές ισχυροποιημένη αδυνατεί να εφαρμόσει εκείνα τα οποία οι ίδιοι οι νόμοι επιβάλλουν".

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε σήμερα και με τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Δαφέρμο. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Τόνισα την άποψη στον κ. Πρόεδρο ότι οι αποφάσεις της ανεξάρτητης Αρχής για τα Προσωπικά Δεδομένα είναι δεσμευτικές για τη διοίκηση και προς αυτή την απόφαση πρέπει να προσαρμοστεί η συμπεριφορά της Πολιτείας από δω και πέρα. Εκείνο που χρειάζεται είναι η πολιτεία να κάνει το έργο της και η Εκκλησία να περιοριστεί στο ρόλο της. Ο καθένας έχει διαφορετική αποστολή και διαφορετικό ρόλο και δεν είναι δυνατό σε καμιά περίπτωση η διοίκηση της Ιεραρχίας με θετικές ή αρνητικές πράξεις να υπαγορεύει στην Πολιτεία την συμπεριφορά της.

Μ' αυτή την έννοια δεν καταλαβαίνω την κινητικότητα ορισμένων βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης ή και υπουργών οι οποίοι νομιμοποιούν εξ αντικειμένου την παρέμβαση της Εκκλησίας, συνομιλώντας για δήθεν ενδιάμεσες λύσεις με τη διοίκηση της Ιεραρχίας. Είναι επιβεβλημένο να προχωρήσουμε ως Πολιτεία στη διάκριση Εκκλησίας και Κράτους, στην εφαρμογή των ελληνικών νόμων και της διεθνούς νομοθεσίας και όλα τα άλλα ζητήματα τα οποία ενδιαφέρουν τη διοίκηση της Εκκλησίας, η περιουσία η εκκλησιαστική ή οι προσφορές της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να συζητηθούν ανεξαρτήτως της βασικής αρχής που επιβάλλει τη διάκριση Πολιτείας-Εκκλησίας και την εφαρμογή των νόμων

Η πολιτεία λοιπόν αποφασίζει και θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά ένα μήνα μετά τις εκλογές η κυβέρνηση πρέπει να συμπεριφερθεί ως κυβέρνηση μιας πολιτείας, που δεν εξαρτά την συμπεριφορά της και την στάση της από οποιεσδήποτε άλλες εκκρεμότητες, σκοπιμότητες ή παρεμβάσεις..

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ως Υπουργός Τύπου καλά θα κάνει να σέβεται τις ανεξάρτητες αρχές. Βεβαίως δεν νομοθετούν οι ανεξάρτητες αρχές αλλά και δεν μπορεί καμία εκτελεστική εξουσία να περιφρονεί τις αποφάσεις των ανεξαρτήτων αρχών. Βεβαίως νομοθετεί η Βουλή και αυτό είναι το χρέος της κυβέρνησης. Γρήγορα να φέρει στη Βουλή όλες εκείνες τις νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες καθυστερούν ακριβώς διότι η μέχρι σήμερα κυβερνητικές συμπεριφορές υπαγορεύτηκαν από λόγους σκοπιμότητας στις σχέσεις τους με τη διοίκηση της Εκκλησίας. Γρήγορα, λοιπόν, να εναρμονιστεί η νομοθεσία μας. Και να γίνουν οι νόμοι εκείνοι οι οποίοι εκκρεμούν και να κυρωθούν με σχετικές διατάξεις οι αντίστοιχες οδηγίες της διεθνούς ευρωπαϊκής νομοθεσίας".

To Γραφείο Τύπου