Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/10/2012

Παρέμβαση του Γ.Αμανατίδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στο σχέδιο νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις- ΤΑΙΠΕΔ: εργαλείο καταστροφής των δημόσιων αγαθών

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 24/10  κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα την αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων που ελέγχονται από το ελληνικό δημόσιο, μεταξύ των οποίων η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΔΑΠ κλπ, καθώς και των λιμανιών της χώρας, έκανε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γιάννης Αμανατίδης.

 «Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των τοκογλύφων δανειστών, αυτή η συγκυβέρνηση της τρόικα του εσωτερικού με το παρόν νομοσχέδιο επιταχύνει και επικυρώνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης- ξεπουλήματος όλων των δημόσιων αγαθών, υπηρεσιών και υποδομών. Κατʼ απαίτηση της τρόικα - για να εκταμιευθεί μία ακόμη δόση ενός θανατηφόρου φαρμάκου- στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της περιόδου 2012-2016 περιλαμβάνονται ενέργεια, νερό, μεταφορές, λιμάνια, ΟΠΑΠ, ΕΛΤΑ.

Ταυτόχρονα όμως με αυτό το πρόγραμμα η συγκυβέρνηση  προχωρεί στην υλοποίηση ενός άλλου βάρβαρου προγράμματος παίρνοντας μέτρα πάνω από 13,5 δισεκατομμύρια σε βάρος μισθών και συντάξεων, ασφαλιστικών ταμείων, εργασιακών σχέσεων παίζοντας ακόμη και σήμερα τη φαρσοκωμωδία των συνεχών συσκέψεων και δήθεν διαπραγματεύσεων με την Τρόικα».

Αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ τόνισε ότι: «ξεπουλούν το νερό στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα - την ίδια ώρα που οι ίδιοι παραδέχονται ότι χρωστάνε 500 εκατομμύρια στην ΕΥΔΑΠ και τη στιγμή που η ΕΥΑΘ είναι κερδοφόρα και δεν επιβαρύνει το δημόσιο ούτε με ένα ευρώ. Αν αυτό το κατορθώσουν, τότε θα υπάρξουν  δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού και άρα στην υγεία μας, όπως άλλωστε δείχνει και η παγκόσμια εμπειρία, καθώς καμιά ιδιωτική εταιρεία δεν προβαίνει στους απαραίτητους ελέγχους και στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων αλλά και στην ποσότητα του νερού από την αλόγιστη εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων. Θα αυξηθούν τα ήδη αυξημένα τιμολόγια και θα ρυθμιστούν πολιτικές κοψίματος παροχής σε όσους ειδικά λόγω της φιλελεύθερης, ταξικής, μνημονιακής πολιτικής δεν μπορούν να πληρώσουν. Θα  στερήσει πόρους από το δημόσιο, θα επιφέρει εργασιακό Μεσαίωνα στους εργαζόμενους και υπερκέρδη στους εργοδότες .

Και όλα αυτά με τις ευλογίες της Κομισιόν, που προσπαθεί να επιβάλει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης σε όλες τις χώρες που λαμβάνουν πακέτα διάσωσης μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, ακόμα και ενάντια στη δική της ντιρεκτίβα περί ουδετερότητας σε σχέση με την ιδιωτική ή δημόσια περιουσία και διαχείριση των συλλογικών υπηρεσιών νερού -άρθρο 345 και 171 της ντιρεκτίβας 2006/123 σχετικά με τις υπηρεσίες της εσωτερικής αγοράς- αλλά και στο πρωτόκολλο για τις δημόσιες υπηρεσίες συνθήκης και ενώ ακόμα καμία πρωτοβουλία δεν έχει παρθεί από την επιτροπή προκειμένου να εφαρμόσει το ψήφισμα του ΟΗΕ του Ιουλίου του 2012 που κατοχυρώνει την πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Η μόνη σοβαρή οικονομική έρευνα που έχει γίνει πάνω στο θέμα του νερού δεν καταλήγει σε κανένα της σημείο ότι η ιδιωτικοποίηση φέρνει τη μείωση του κόστους».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε για τον  φορέα διαχείρισης των αποκρατικοποιήσεων, ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας: «αυτός που έδωσε το όνομα στο ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ήταν πολύ ευφάνταστος ή πολύ πονηρός. «Ταμείο  Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου». Ιδιωτική περιουσία ελληνικού δημοσίου; Δημόσια και ιδιωτική ταυτόχρονα; Η περιουσία αυτή είναι δημόσιο αγαθό. Αξιοποίηση. Τι σημαίνει αξιοποίηση; «Η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που μου παρέχει κάτι έτσι ώστε να φτάσει στο υψηλότερο σημείο της απόδοσής του.» Και ποια είναι η αξιοποίηση, το υψηλότερο σημείο απόδοσης κατά την Κυβέρνηση; Η πώλησή τους. Αν αυτό λέγεται αξιοποίηση, αν η πώληση λέγεται αξιοποίηση, τότε έχουμε εφεύρει καινούργια λεξικά.

Το ΤΑΙΠΕΔ λοιπόν είναι εργαλείο καταστροφής των δημόσιων αγαθών. Πώς και με ποια εργαλεία θα επιτευχθεί η ανάπτυξη όταν θα τα έχεις πουλήσει; Το μέλλον, που μας επιφυλάσσει το παρόν σχέδιο νόμου, δεν θα είναι επίτευγμα αλλά καταστροφή. Και βέβαια, είναι η  χαριστική βολή στο διαρκές έγκλημα που συντελείται στη χώρα μας, της φτωχοποίησης και εξαθλίωσης του λαού μας. Η Κυβέρνηση μʼ αυτό το σχέδιο νόμου σπεύδει όχι μόνο να ικανοποιήσει αλλά και πλειοδοτεί στην καταστροφή των κοινωνικών  αγαθών με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα».

«Μʼ αυτό το σχέδιο νόμου στραγγαλίζεται και η παιδεία. Τη στιγμή που κούρεψαν τα αποθεματικά των ΑΕΙ, καταργούν χωρίς να αναπληρώνουν, την εισφορά 0,5% του νομοθετικού διατάγματος 3883/1958  επί της αξίας όλων των εισαγόμενων εμπορευμάτων, που διατίθενται κατά το 1/3 προς ενίσχυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο το 1/10 πηγαίνει στην Ακαδημία Αθηνών, το έτερο τρίτο προς ενίσχυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τέλος το υπόλοιπο 1/3 για την προώθηση της εξαγωγής ελληνικών προϊόντων.

Η Κυβέρνηση εδώ αποκαλύπτεται βασιλικότερη του βασιλέως, πιο τροϊκανή γιατί ο Σ.Ε.Β. και συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος σε πρότασή του που είχε κάνει το Φεβρουάριο του 2012 για το ίδιο θέμα πρότεινε- όχι την άμεση κατάργηση αυτού εδώ του 0,5%, αλλά τη σταδιακή κατάργησή του σε βάθος πενταετίας, δηλαδή 20% κάθε χρόνο. Και έρχεται η Κυβέρνηση, χωρίς να αναπληρώσει αυτό το ποσοστό, να το καταργεί αμέσως».

Στην Ελλάδα των ληγμένων τροφίμων που πρέπει να καταναλώσουμε, των ενεχυροδανειστηρίων, των μισθωτών και των συνταξιούχων που ο μισθός τους και η σύνταξή τους δεν φτάνει για το πρώτο πενθήμερο, των αστέγων, των παιδιών που λιποθυμούν, η Κυβέρνηση αυτή δεν πρέπει να έχει κανένα μέλλον. Οι εργαζόμενοι και ο λαός μας με τους αγώνες τους δεν θα επιτρέψουν τη συνέχιση αυτής της πολιτικής.

 Σε αυτό θα συμβάλουμε σαν ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο με όλες μας τις δυνάμεις και μέσα και έξω από τη Βουλή.

Στην Ελλάδα των ληγμένων τροφίμων που πρέπει να καταναλώσουμε, των ενεχυροδανειστηρίων, των μισθωτών και των συνταξιούχων που ο μισθός τους και η σύνταξή τους δεν φτάνει για το πρώτο πενθήμερο, των αστέγων, των παιδιών που λιποθυμούν, η Κυβέρνηση αυτή δεν πρέπει να έχει κανένα μέλλον. Οι εργαζόμενοι και ο λαός μας με τους αγώνες τους δεν θα επιτρέψουν τη συνέχιση αυτής της πολιτικής.

Κύριοι της Κυβέρνησης και της Συγκυβέρνησης, όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο πιο λίγες θα είναι και οι καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας. Σε αυτό θα συμβάλουμε σαν ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο με όλες μας τις δυνάμεις και μέσα και έξω από τη Βουλή. Στην Ελλάδα των ληγμένων τροφίμων που πρέπει να καταναλώσουμε, των ενεχυροδανειστηρίων, των μισθωτών και των συνταξιούχων που ο μισθός τους και η σύνταξή τους δεν φτάνει για το πρώτο πενθήμερο, των αστέγων, των παιδιών που λιποθυμούν, η Κυβέρνηση αυτή δεν πρέπει να έχει κανένα μέλλον. Οι εργαζόμενοι και ο λαός μας με τους αγώνες τους δεν θα επιτρέψουν τη συνέχιση αυτής της πολιτικής.

Κύριοι της Κυβέρνησης και της Συγκυβέρνησης, όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο πιο λίγες θα είναι και οι καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας. Σε αυτό θα συμβάλουμε σαν ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο με όλες μας τις δυνάμεις και μέσα και έξω από τη Βουλή.