Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
24/05/2000

10 προτάσεις του ΣΥΝ για τον εκσυγχρονισμό και την αποσαφήνιση των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας

Η υπόθεση των ταυτοτήτων έφερε στην επιφάνεια το συνολικό πρόβλημα. Το θέμα των σχέσεων κράτους -εκκλησίας, εν όψει και της αναθεώρησης του Συντάγματος, χαρακτηρίζει τη γενικότερη ιδεολογική αντίληψη που το κάθε κόμμα έχει για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της πολιτείας, της κοινωνίας και των θεσμών τους.

Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ από κοινού εξαίρεσαν από την αναθεωρητέα ύλη τις συνταγματικές διατάξεις, που ρυθμίζουν σχέσεις κράτους-εκκλησίας.

Εκεί, όμως, βρίσκεται ο πυρήνας του προβλήματος. Γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία υπάρχει αυτή η σύγχυση ρόλων και εξουσιών. Από εδώ πηγάζουν θεσμικοί αναχρονισμοί αλλά και μεγάλα ιδεολογικά προβλήματα.

Ο Συνασπισμός καταθέτει δέσμη 10 συγκεκριμένων άμεσα υλοποιήσιμων προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό και την αποσαφήνιση των σχέσεων κράτους-εκκλησίας:

1. Να καθιερωθεί ο πολιτικός όρκος στο πλαίσιο της κρατικής λειτουργίας (δικαστήρια, στρατιωτικές μονάδες κ.λ.π.).

2. Να καθιερωθεί επίσημα η κοσμική κηδεία και ταφή, καθώς και η καύση νεκρών, που σήμερα δεν προβλέπεται.

3. Να καταργηθεί η μεταξική νομοθεσία περί προσηλυτισμού, η οποία και έχει οδηγήσει σε καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

4. Με "ανοικτή" ερμηνεία του άρθρου 3 του Συντάγματος, η αναφορά στην επικρατούσα θρησκεία να μην έχει άλλες έννομες συνέπειες, εκτός από την απόδοση τιμής προς την Ορθοδοξία (εορτολόγιο, επίσημες αργίες κ.λ.π.).

5. Να αποδεσμευτεί η διαδικασία ανέγερσης ναών, ευκτήριων οίκων και χώρων λατρείας από την προβλεπόμενη από "Μεταξικό" νόμο έγκριση του τοπικού ορθόδοξου μητροπολίτη.

6. Να καταργηθεί η υποχρεωτική κατήχηση στις στρατιωτικές μονάδες.

7. Να αλλάξει ριζικά ο κατηχητικός χαρακτήρας της θρησκευτικής εκπαίδευσης στα σχολεία, κατά τα πρότυπα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

8. Να ρυθμιστεί το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας από το Κράτος και να αλλάξει το νομικό καθεστώς της Εκκλησίας.

9. Να αναθεωρηθεί η ποινική "υπερπροστασία" της θρησκείας (διατάξεις περί βλασφημίας κ.λπ.).

10. Να καθιερωθεί, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Πολιτείας, ο πολιτικός γάμος ως υποχρεωτικός για όλους και όποιος επιθυμεί να κάνει και θρησκευτικό.

To Γραφείο Τύπου