Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/10/2012

Δήλωση Ευκλείδη Τσακαλώτου, Βουλευτή Βʼ Αθήνας και Υπεύθυνου ΕΕΚΕ Υπ. Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σχετικά με το Σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013

Το Σχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013 αποτελεί στην κυριολεξία το πιο σκληρό και ταξικό κείμενο δημοσιονομικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών. Ήταν βέβαια γνωστό εκ των προτέρων ότι το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων του Μνημονίου θα αφορούσε το 2013, αλλά το μέγεθος των περικοπών ξεπερνά κάθε φαντασία.

Αυτό που προκαλεί σοκ στην κοινωνία είναι ότι τα μέτρα που θα παρθούν τελικά το 2013 ανέρχονται στο ποσό των 11 δισ. ?! Η κυβέρνηση μάλιστα, αναγνωρίζοντας στην ουσία τα αδιέξοδα της πολιτικής της, λαμβάνει μέτρα 11 δις ? με τελικό «όφελος» 9,4 δις ? -λόγω έντασης της ύφεσης.  Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες περικοπές εντοπίζονται στους μισθούς κατά 1,7 δις ? και πολύ περισσότερο στις συντάξεις, όπου προωθείται ένα άνευ προηγουμένου πακέτο μέτρων που ξεπερνά τα 5,5 δις ?. Οι περικοπές στις κοινωνικές παροχές, στις δημόσιες επενδύσεις, στην υγεία και την εκπαίδευση ολοκληρώνουν την κοινωνική και οικονομική καταστροφή της χώρας.

Το Σχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 δεν είναι μόνο ταξικό και άδικο, αλλά και αναποτελεσματικό. Από τη μια πλευρά, οι νέες θυσίες του ελληνικού λαού είναι δυσανάλογα μεγάλες, καθώς τα μέτρα των 11 δις ? εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν το πρωτογενές αποτέλεσμα μόνο κατά 3 δις ? περίπου. Περιττό να αναφερθεί ότι όλες μέχρι σήμερα οι προβλέψεις κυβέρνησης και Τρόικας για το ΑΕΠ και τα μεγέθη του Προϋπολογισμού έχουν διαψευστεί.  Από την άλλη, το δημόσιο χρέος, παρόλα αυτά τα μέτρα, θα εκτιναχτεί το 2013 στο 189% του ΑΕΠ, ακυρώνοντας τα όποια οφέλη του PSI.

Με βάση τα παραπάνω, οποιαδήποτε συζήτηση για επιμήκυνση του προγράμματος και βιωσιμότητα του χρέους καταλήγει να είναι αστεία. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για τη διάσωση της κοινωνίας η αλλαγή πολιτικής, με ακύρωση του Μνημονίου, ανατροπή της λιτότητας και τη διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης.      

 

To Γραφείο Τύπου