Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/11/2012

Επίσκεψη αντιπροσωπείας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τον επικεφαλής του Γραφείου Αθηνών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Την Τετάρτη 31/10/2012 οι  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ  Θ. Δρίτσας, Β. Κατριβάνου και Κ. Τσουκαλάς επισκέφθηκαν τα Γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα και συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του Γραφείου κ. Γιώργο Τσαρμπόπουλο και στενούς συνεργάτες του. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν ζητήματα που αφορούν στο άσυλο και την μετανάστευση στην Ελλάδα.

Οι βουλευτές έθεσαν κατʼ αρχήν το ζήτημα των κατάφωρων παραβιάσεων που, ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, συντελούνται συστηματικά και επί σειρά ετών από τις ελληνικές αρχές σε βάρος των δικαιωμάτων των προσφύγων. Οι πρακτικές αυτές δε, θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή και την ελευθερία τους, και εκθέτουν την χώρα διεθνώς. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι απαράδεκτοι χειρισμοί της Ελληνικής Αστυνομίας όσον αφορά τη διαδικασία ασύλου σε πρώτο βαθμό, όπου η κατάσταση είναι δραματική. Οι αιτήσεις δεν παραλαμβάνονται από τις αστυνομικές αρχές και οι αιτούντες βρίσκονται χωρίς έγγραφα και αντιμετωπίζουν άμεσα τη σύλληψη, την κράτηση και απέλαση ή επαναπροώθηση σε χώρα όπου κινδυνεύουν.

Ιδιαίτερα αναφορά έγινε στην απαράδεκτη επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» και την κράτηση των αιτούντων άσυλο, πρακτικήπου εξελίσσεται σε επίσημη κυβερνητική πολιτική. Η αύξηση του χρονικού ορίου της κράτησης από 3 σε 12 μήνες, καθώς και οι συνθήκες κράτησης που είναι κατά κανόνα άθλιες, και φτάνουν συχνά σε όρια απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, ενώ επισημάνθηκε η παντελής απουσία οποιουδήποτε μηχανισμού πρώτης υποδοχής των ανθρώπων που φτάνουν για να ζητήσουν προστασία.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας συμμερίστηκε τις ανησυχίες και τις διαπιστώσεις των βουλευτών ως προς την παρούσα κατάσταση στον τομέα του ασύλου, και διευκρίνισε ότι πρόοδος έχει σημειωθεί μόνο σε ό,τι αφορά τις Επιτροπές Προσφυγών. Υπογράμμισε και από την πλευρά του την κομβική σημασία της λειτουργίας των νέων Υπηρεσιών Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής το συντομότερο δυνατό και ενημέρωσε τους βουλευτές για την υποστήριξη που παρέχει η Ύπατη Αρμοστεία στην Ελληνική Κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επίσης αναλύθηκαν πολιτικές και τρόποι ενεργοποίησης μηχανισμών αλληλεγγύης και ισόρροπου καταμερισμού ευθυνών για την προστασία των προσφύγων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, διατυπώθηκαν σοβαρές ανησυχίες και από τις δύο πλευρές για την αύξηση των φαινομένων ρατσιστικής και φασιστικής βίας, καθώς και για την απουσία μηχανισμού καταγραφής, δίωξης και αποτροπής τους.

To Γραφείο Τύπου