Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/10/2012

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου στην ολομέλεια στις 30/10/2012 με θέμα συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της από 6 Σεπτεμβρίου 2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

Παρατίθενται η πρωτολογία και η δευτερολογιά του Θανάση Πετράκου Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην ολομέλεια  στις 30/10/2012 και στην συζήτηση στην κατά άρθρο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της από 6 Σεπτεμβρίου 2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου 3986/2011 “Επείγοντα μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015” (Α΄152), όπως ισχύει» (Α΄ 174), της από 7 Σεπτεμβρίου 2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας, καθώς και κατάργηση του άρθρου 11 του ν. 3631/2008 (Α΄6)» (Α΄175) και άλλες διατάξεις»:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε  Πρόεδρε, κύριε  Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας καλέσαμε και στη συζήτηση επί της αρχής της πρωτολογίας να μην προχωρήσετε στην κύρωση αυτής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου γιατί περιλαμβάνει σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και προκλητικές για το κοινωνικό σύνολο.

Οι συνάδελφοι κυρίως από το χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ έκαναν διάφορες προτάσεις και έθεταν το θέμα ότι πρέπει η κάθε ιδιωτικοποίηση να έρχεται στη Βουλή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η τρόικα τα απέρριψε όλα αυτά, όπως μας είπε ο κύριος Υπουργός στις δηλώσεις του. Απάντησε πως ό,τι μπαίνει στο ΤΑΙΠΕΔ τελειώνει. Θα συνεχίσετε να επιμένετε ότι πρέπει να ψηφίσετε την κύρωση αυτής της πράξης νομοθετικού περιεχομένου;

Μάλιστα οι δανειστές , προχωράνε ακόμα περισσότερο. Ο εκπρόσωπος των Γερμανών βιομηχάνων σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» λέει ότι το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό ή γενικότερα διεθνές management και όλη η χώρα σε ειδική οικονομική ζώνη. Είναι η δεύτερη φορά που λέγεται αυτό. Η πρώτη φορά ήταν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως τονίζει παρακάτω, αυτές είναι δύο από τις πιο σημαντικές συνθήκες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Αυτά τα λέει ο κύριος Ντάνιελ Σαλ, εκπρόσωπος των Γερμανών βιομηχάνων.

Επιμένετε ακόμη ότι πρέπει να ψηφιστεί αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου; Επιμένετε ακόμη ότι θα μπορεί να υπάρχει την επόμενη μέρα Ελληνικό Κοινοβούλιο το οποίο να ελέγχει οτιδήποτε έχει να κάνει με τις τέως –αν γίνουν τέως- δημόσιες επιχειρήσεις; Ήδη βλέπουμε ότι δυσκολεύει η κατάσταση και γιʼ αυτό από ώρα σε ώρα, από μέρα σε μέρα αναβάλλεται η συγκεκριμένη ψήφιση, προφανώς γιατί οι Βουλευτές δεν έχουν πειστεί. Αυτό το λέω εγώ κάνοντας μία προκλητική τοποθέτηση. Εύχομαι να μην έχουν πειστεί και μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ότι δεν κάνει πίσω η τρόικα, αύριο στην ονομαστική ψηφοφορία ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι δυνατό να αποδέχεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο όλα αυτά τα οποία θα γίνουν χωρίς αυτό. Δεν είναι δυνατό να αποδέχεται και να μην καταλαβαίνει, παραδείγματος χάρη, ότι είκοσι χρόνια απελευθέρωσης της λεγόμενης αγοράς ενέργειας έχουν οδηγήσει τα πράγματα στην αγορά ενέργειας στο μη παρέκει. Με βάση τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι, από επίσημα χείλη, στο τέλος του 2012 το «άνοιγμα» του περίφημου ΛΑΓΗΕ θα είναι ένα δισεκατομμύριο. Ήδη τον Ιούνιο ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης έγραφαν ότι η ενεργειακή κατάρρευση επικρέμεται πάνω από την Ελλάδα.

Αυτά δεν είναι αποτελέσματα ενός κρατισμού αλλά αποτελέσματα είκοσι χρόνων ιδιωτικοποιήσεων. Η ΔΕΗ ήταν κερδοφόρα και έγινε ζημιογόνα. Είδαμε πώς κάνατε την απελευθέρωση στη λιανεμπορική με τις περίφημες εταιρείες ENERGA-HELLAS POWER. Έμαθα ότι έπιασαν μερικούς απʼ αυτούς οι οποίοι «τσίμπησαν» και τα χρήματα από το ειδικό τέλος, το περίφημο «χαράτσι».

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων λοιπόν έχει οδηγήσει τα πράγματα στο χώρο της ενέργειας σε απόλυτη κατάρρευση και το Ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται σήμερα να ψηφίσει το πλήρες ξεπούλημα, ακόμα και έναντι συμβολικού τιμήματος.

Πέραν των άλλων, δεν δεχόσαστε αυτό που λέμε εμείς, δηλαδή ότι χωρίς έναν ισχυρό δημόσιο τομέα στην ενέργεια, στη ΔΕΗ παραδείγματος χάρη, η χώρα δεν θα έχει δικαίωμα να χαράξει μία εθνική ενεργειακή πολιτική; Δεν το δέχεστε αυτό.

Δεν μπορείτε να καταλάβετε όμως και κάτι άλλο: Με ποιο δικαίωμα θα χαρίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο 250.000 στρέμματα -τα οποία έχει απαλλοτριώσει η ΔΕΗ- στους ιδιώτες που θα την αγοράσουν; Με ποιο δικαίωμα; Αυτό δηλαδή αποτελεί δικαίωμα κανενός Βουλευτή μίας συγκυριακής πλειοψηφίας;

Με ποιο δικαίωμα θα εκχωρήσετε τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στους ιδιώτες; Αυτό είναι δικαίωμα του οποιουδήποτε Βουλευτή να ακολουθήσει μια κομματική γραμμή ή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων;

Οι ώρες είναι λίγες. Μπορείτε να το σκεφτείτε μέχρι αύριο το μεσημέρι και με το χέρι στην καρδιά να αποφασίσετε και να πείτε «όχι» στο πλήρες ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το οποίο φέρνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μας φέρνει και την ουσιαστική κατάργηση του επικουρικού των ασφαλιστικών εταιρειών. Δεν πείθεστε από κανέναν. Πειστείτε όμως, κύριε Υπουργέ, από την κοινή δήλωση των εννέα οργανώσεων που υπερασπίζονται τα θύματα των τροχαίων και αγωνίζονται για την οδική ασφάλεια, οι οποίοι σας κατηγορούν ευθέως ότι συζητήσατε μόνο με τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών και όχι με τα θύματα των τροχαίων. Σας κατηγορούν -και τονίζουν- ότι δεν είναι δυνατόν να τίθεται μια τέτοια ρύθμιση, η οποία παραβιάζει ανοιχτά το Σύνταγμα, αλλά και κάθε έννοια δικαίου. Δεν είναι δυνατόν οι επιδικαζόμενες αποζημιώσεις, όπως τονίζουν τα θύματα των τροχαίων, να είναι πολύ κατώτερες στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ερχόσαστε εσείς σήμερα, επειδή διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν επέβαλαν να πληρώσουν οι διάφοροι μεγαλόσχημοι Ψωμιάδηδες και λοιποί -γνωρίζουμε τι έγινε με την περίφημη Ασπίς Πρόνοια και όλα αυτά- και δεν λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια οι μηχανισμοί, να κάνετε αυτή την περικοπή.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Τέλος και κλείνω με το Πετρέλαιο Θέρμανσης. Τι θα πει ο κάθε Βουλευτής αύριο στους κατοίκους όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά σʼ όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι το χειμώνα 2009 - 2010 αγόραζαν το πετρέλαιο θέρμανσης 55 λεπτά το λίτρο και φέτος θα το αγοράσουν 1,40; Τι θα πείτε δηλαδή σʼ αυτό που σας κατηγορεί και η ομοσπονδία των βενζινοπωλών ότι από το 2010 μέχρι το 2012 επιβαρύνθηκε το πετρέλαιο θέρμανσης, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κατά 1.477%;  Τι θα πείτε σʼ αυτόν τον κόσμο και πρέπει να κυρωθεί αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;

Εμείς, όπως είναι γνωστό, έχουμε καταθέσει αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο καθένας μπορεί και πρέπει να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί, την προσωπική ευθύνη γιατί είναι Βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου και όχι ενεργούμενο του οποιουδήποτε κόμματός του.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Λείπει ο κ. Κουκουλόπουλος, αλλά υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν τις ίδιες απορίες. Να του απαντήσουμε λοιπόν για να καταγραφεί  για τα Πρακτικά.

Επειδή έθεσε ερωτήματα για το τι είναι ξεπούλημα, θα αναφέρω τα εξής:

Πρώτον, ξεπούλημα είναι να έχει το ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΠΑ ενδεικτική τιμή 250 εκατομμύρια ευρώ όταν το δίκτυο μόνο του φυσικού αερίου –και εσείς, κύριε Μηταράκη, το ξέρετε πολύ καλά- κάνει 920 εκατομμύρια ευρώ.

Δεύτερον, ξεπούλημα είναι το κόστος εκσυγχρονισμού του απαρχαιωμένου διυλιστηρίου της Ελευσίνας να στοιχίζει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και να έχεις βάλει ανώτερη τιμή στα ΕΛΠΕ τα 700 εκατομμύρια ευρώ και το συνολικό κόστος εκσυγχρονισμού όλων των διυλιστηρίων -γιατί είναι αρκετά διυλιστήρια στον όμιλο ΕΛΠΕ- να είναι μόνο 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα ΕΛΠΕ λοιπόν τρία από τα τέσσερα συνολικά διυλιστήρια της Ελλάδας, κατέχουν κορυφαία θέση στην παγκόσμια εμπορία, κατέχουν ισχυρή θέση στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατέχουν το μοναδικό διυλιστήριο στη FYROM, κατέχουν δικαίωμα έρευνας υδρογονανθράκων στο Μαυροβούνιο, διαθέτουν το μοναδικό συγκρότημα παραγωγής πετροχημικών, έχουν συνάψει στρατηγική συμφωνία με την Edison, συμμετέχουν στη ΔΕΠΑ. Και όλα αυτά ξεπουλιούνται έναντι 700 εκατομμυρίων ευρώ. Αν αυτά δεν λέγονται ξεπουλήματα, τότε να δούμε ποιο είναι το ξεπούλημα.

Επιπλέον, ξεπούλημα είναι να δίνεις τη ΔΕΗ, η οποία έχει αμύθητη αξία. Δεν την έχει βάλει ακόμη το ΤΑΙΠΕΔ βέβαια, αλλά θα είναι τα ίδια με ό,τι είναι και τα υπόλοιπα. Είναι απροσδιόριστη η αξία της ΔΕΗ.

Ξεπούλημα είναι όπως είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, να μην απαντάτε όταν σας λένε ότι θα πρέπει να φορτώνεται ο ελληνικός λαός με δάνεια και τα δάνεια να τα διαχειρίζονται οι δανειστές. Αλλά και μέρος του ποσοστού του ΦΠΑ μεταφέρεται κάθε μήνα σε καταπιστευματικό λογαριασμό. Αυτό στη νομική γλώσσα σημαίνει ότι μεταβιβάζεις τα περιουσιακά σου στοιχεία σε κάποιον άλλον με σκοπό να διαφυλάξεις τις απαιτήσεις σου. Η Ελλάδα μεταβιβάζει τη διαχείριση αυτού του δεσμευμένου λογαριασμού στους δανειστές. Αυτό πραγματικά λέγεται ξεπούλημα. Όπως ξεπούλημα λέγεται αυτό που σας είπα και στην πρωτολογία μου όταν έρχεται σήμερα ο Πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων και μιλάει για το ΤΑΙΠΕΔ να περάσει υπό διεθνές management .

Γιʼ αυτό θέλετε να αλλάξετε την προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση να εγκρίνονται ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος από τα 2/3 και να έχει απλή πλειοψηφία, διότι το επόμενο στάδιο είναι να έχει διεθνές management και όλη η χώρα ΕΟΖ.

Όλα αυτά λέγονται ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων επιχειρήσεων της χώρας, ξεπούλημα συνολικά της χώρας. Αυτό λέγεται ξεπούλημα.

Σας ευχαριστώ.