Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/11/2012

Έλλειψη προσωπικού στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γαλανόβρυσης - Ερώτηση της Η.Διώτη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Την έντονη δυσφορία και την οργή των γονέων και κηδεμόνων μαθητών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Γαλανόβρυσης έχει προκαλέσει το γεγονός ότι, μολονότι έχουν παρέλθει 2 σχεδόν μήνες από την έναρξης της σχολικής χρονιάς, ακόμη το σχολείο δεν έχει στελεχωθεί με το απαραίτητο ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γαλανόβρυσης είναι 3/θέσιο και σε αυτό φοιτούν 15 παιδιά με διάφορες αναπηρίες. Πολλά εξ αυτών έχουν επιθετικές τάσεις και τάσεις αυτοτραυματισμού, έλλειψη αίσθησης κινδύνου, είναι σε αναπηρικά αμαξίδια, ενώ εμφανίζουν και κρίσεις επιληψίας. Μέχρι σήμερα στην εν λόγω Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης υπηρετούν μόλις 4 άτομα, ένας εκπαιδευτικός ΕΑΕ (ΠΕ 71), ένας γυμναστής, μία κοινωνική λειτουργός και ένας εργοθεραπευτής (2 φορές την εβδομάδα) και είναι σαφές ότι (α) δεν καλύπτονται τα εκπαιδευτικά κενά -3/θεσιο με έναν μόνο δάσκαλο- και (β) σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δομηθεί το πρόγραμμα του Σχολείου.

Οι γονείς έχουν φτάσει να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η σωματική τους ακεραιότητα, παρʼ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού, ακριβώς επειδή 4 άτομα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των 15 παιδιών.

Επειδή για να λειτουργήσει σωστά μία ΣΜΕΑΕ χρειάζεται να καλυφθούν όλα τα εκπαιδευτικά κενά με δασκάλους εν προκειμένω, με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες (ΠΕ21/26 θεραπευτών λόγου, ΠΕ23 ψυχολόγων, ΠΕ28 φυσικοθεραπευτών) καθώς και με το απαραίτητο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό.

Επειδή δε στέκουν οι αιτιάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ότι δεν υφίστανται πιστώσεις, καθώς μόνο οι ΣΜΕΑΕ του ν. Λάρισας αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποστελέχωσης, ενώ κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στους υπόλοιπους θεσσαλικούς νομούς.

Επειδή η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία και προστατεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επειδή στο άρθρο 24 παρ. 2β της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, όπως αυτή κυρώθηκε με τον Ν. 4074/2012 «Κύρωση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες» (ΦΕΚ 88, τ. Α΄)], αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «τα άτομα με αναπηρίες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια ενιαία, ποιοτική και ελεύθερη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε ίση βάση με τους άλλους, στις κοινότητες στις οποίες ζουν».

Για τους παραπάνω λόγους,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει στελεχωθεί το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γαλανόβρυσης; Με ποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα θα καλυφθούν τα οργανικά και λειτουργικά κενά της συγκεκριμένης ΣΜΕΑΕ;

Η ερωτώσα βουλευτίνα

Ηρώ Διώτη