Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
09/06/2000

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ για την στάση της Ιεραρχίας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιγοράφων, μετά τη συνάντησή του με τη Διοίκηση της Ο.Α., δήλωσε:

Η διοίκηση της Ιεραρχίας υποκύπτει στον πειρασμό και διεκδικεί πολιτικούς ρόλους. Αμφισβητεί την πολιτεία, αμφισβητεί τους πολιτειακούς και πολιτικούς θεσμούς. Δεν είναι μόνο τα συλλαλητήρια, είναι κι όλα αυτά τα σενάρια πίεσης μέχρι και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για εμπρηστικές κινήσεις, οι οποίες βλάπτουν και την Εκκλησία και τη χώρα. Η Ελλάδα θα πάει στον 21ο αιώνα με σύγχρονο τρόπο και όχι με αναχρονιστικά εμβατήρια.

Η διοίκηση της Ιεραρχίας έχει πεδίο αγώνων, εάν θέλει πραγματικά να εκπληρώσει την αποστολή της. Είναι η εσωτερική της εξυγίανση, όπου εκεί υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα ανοιχτά. Ο συνολικός εκδημοκρατισμός στη διοίκηση της Εκκλησίας όπου και εκεί τα προβλήματα είναι τεράστια. Και, τέλος, τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της ανεργίας, των κοινωνικών αποκλεισμών, της φτώχειας και των ανισοτήτων. Η Εκκλησία, λοιπόν, στο ρόλο της ως φορέας πνευματικής δύναμης και η Πολιτεία στην ευθύνη της να οργανώσει τη συγκρότηση και τη λειτουργία του κράτους.

Οι πειρασμοί για πολιτικό ρόλο στην Εκκλησία μας οδηγούν σε καταστάσεις οι οποίες στον παρελθόν ταλαιπώρησαν τη χώρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβιώνουν μ' αυτόν τον προκλητικό τρόπο.

To Γραφείο Τύπου