Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/06/2000

Επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της απόφασης για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ

Με αφορμή την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της απόφασης για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Η συμμετοχή της δραχμής στη ζώνη του ΕΥΡΩ παρέχει θετικές δυνατότητες στη χώρα.

Η Ελλάδα, όμως, θα βρεθεί και κάτω από πιο πιεστικές συνθήκες. Με ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής είναι μεγάλο το κοινωνικό κόστος το οποίο κατανέμεται άνισα και άδικα. Ενώ απουσιάζουν οι διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές που θα εξασφάλιζαν την κοινωνική συνοχή και θα αντιμετώπιζαν τα μεγάλα κοινωνικά ελλείμματα που υπάρχουν σήμερα.

Γι αυτό και είναι ανάγκη να μην συνεχιστεί η μέχρι σήμερα πολιτική της ονομαστικής σύγκλισης και των μονόπλευρων θυσιών. Επιβάλλεται να προωθηθεί η πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών, της εξυγίανσης του κράτους, της ανασυγκρότησης της οικονομίας, της μείωσης των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Να περιοριστεί η σπατάλη. Να υπάρξει ορθολογική διαχείριση των πόρων. Να θεσπιστούν κανόνες διαφάνειας, ελέγχου και υγιούς ανταγωνισμού. Να εξασφαλιστεί η διευρυμένη κοινωνική προστασία και η αναδιανομή εισοδημάτων και πόρων.

Η σχέση του ευρώ με τις διαρθρωτικές αλλαγές αποτελεί σήμερα το μείζον πρόβλημα στην Ε.Ε. Το Ευρώ θα καταστήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες ανταγωνιστικές και εύκαμπτες αν συνοδευτεί με σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές. Το πρόβλημα είναι, ποιες αλλαγές, ποιες μεταρρυθμίσεις και προς ποια κατεύθυνση, απαιτούνται για να επιτύχει η Ε.Ε. και τους δύο προδιαγεγραμμένους στόχους της, της οικονομικής σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής. Οι σημερινές επιλογές της επικουρικότητας και της ευελιξίας που αποτελούν τη βάση της ασκούμενης ευρωπαϊκής πολιτικής έχουν δημιουργήσει τα σημερινά κοινωνικά και δημοκρατικά ελλείμματα.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι μέσα σε όλες τις ευρωπαϊκές διαδικασίες για την ολοκλήρωση μιας Ευρώπης η οποία θα έχει διαφορετικές πολιτικές, κοινωνικές προτεραιότητες: ενίσχυση των πολιτικών, δημοκρατικών θεσμών, αντιμετώπιση των κοινωνικών ελλειμμάτων και οικολογική εγρήγορση για μια ισόρροπη, βιώσιμη ανάπτυξη.

Είναι ανάγκη σήμερα να παλέψουμε όλοι οι λαοί για μια ενωμένη Ευρώπη, με διαφορετική αρχιτεκτονική.

To Γραφείο Τύπου