Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/06/2000

Συλλαλητήριο της Ιεραρχίας στην Αθήνα

Με αφορμή το σημερινό συλλαλητήριο της Ιεραρχίας, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Η εμμονή της Ιεραρχίας στην μετωπική πολιτική αναμέτρηση με την πολιτεία, ο αναχρονιστικός λαϊκισμός και τα διχαστικά μανιφέστα, την οδηγούν σε ολισθηρούς δρόμους και αδιέξοδα. Υποθηκεύουν τον σημαντικό πνευματικό ρόλο της εκκλησίας.

Μετά τα πανελλαδικά συλλαλητήρια, υπάρχουν εισηγήσεις για σενάρια πίεσης μέχρι και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ακραίες κινήσεις που βλάπτουν και τη χώρα και την εκκλησία και τη δημοκρατία.

Οι εξελίξεις θέτουν επί τάπητος την ανάγκη σαφούς διάκρισης των ρόλων κράτους και εκκλησίας.

Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν σημαντική ευθύνη, γιατί εξαίρεσαν από κοινού από την αναθεωρητέα ύλη τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις.

Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να προωθήσει τις νομοθετικές αλλαγές με στόχο τη σαφέστερη διάκριση κράτους και εκκλησίας.

Ο ΣΥΝ έχει θέσει το θέμα εδώ και χρόνια. Ο διάλογος επιβάλλεται να γίνει οργανωμένα και ουσιαστικά, χωρίς κραυγές και εύκολα αναθέματα. Η κυβέρνηση, οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και η Ιεραρχία οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους με σαφήνεια, χωρίς να πατούν σε δύο βάρκες και να υπεκφεύγουν με γενικότητες.

To Γραφείο Τύπου