Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/11/2012

Ανακοίνωση του Τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ για το ξεπούλημα των ιαματικών πηγών στη Φθιώτιδα

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την κύρωση του επαίσχυντου νομοσχεδίου της προηγούμενης εβδομάδας για τις ιδιωτικοποιήσεις και ήδη υλοποιούνται τάχιστα οι διαδικασίες ξεπουλήματος της χώρας.

Οι ιαματικές πηγές της Φθιώτιδας  (έκταση περί των 3.000 στρεμμάτων σε Καμένα Βούρλα, Θερμοπύλες, Υπάτη, κτλ) ετοιμάζονται να βγουν στο σφυρί από το ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, η πρόσφατη – δυναστικού ύφους – επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα προώθησε, εκτός των άλλων, ένα σχέδιο ιαματικού τουρισμού, το οποίο θα καταστήσει την Ελλάδα κατά παραγγελία προορισμό «θεραπευτικών διακοπών» για Γερμανούς συνταξιούχους.

Βεβαίως, για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στην ανάδειξη των ήπιων εναλλακτικών μορφών τουριστικής ανάπτυξης, που θα αντικαταστήσει το κορεσμένο μοντέλο «ήλιος – θάλασσα». Δεν μπορεί, ωστόσο, σε καμία περίπτωση ο εναλλακτικός τουρισμός να γίνεται πρόσχημα για να πωλείται «επί πινακίω  φακής» η δημόσια περιουσία, με στόχο έσοδα που θα υπολείπονται πολύ της τεράστιας υπεραξίας των ίδιων των πηγών. Οι ιδιαιτερότητες της φύσης και του υπεδάφους της Ελλάδας καθιστούν τον θερμαλισμό ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα, το οποίο, όμως, η μνημονιακή κυβέρνηση επιλέγει να ξεπουλά, αντί να το αξιοποιήσει με γνώμονα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.

Δυστυχώς, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των υπηρεσιών υγείας από την ΕΕ τον επόμενο χρόνο και τις ολοένα εντεινόμενες φήμες για «σύμπραξη» με τοπικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, με στόχο την εκμετάλλευση μεταναστών με μηδενικό εργατικό κόστος, η χώρα κατακερματίζεται σε ζώνες ειδικού καθεστώτος, όπως προβλέπει το σενάριο της «μνημονιακής καταστροφής».

Καλούμε την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς να αντιδράσουν – στη Φθιώτιδα και αλλού – στις επικείμενες «ΕΟΖ Τουρισμού», οι οποίες δρομολογήθηκαν ήδη από το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Καλούμε επίσης τους πολίτες της περιοχής να συμπορευτούν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ σε πολιτικές και κινηματικές ενέργειες, με άμεσο στόχο την πτώση και αυτής της μνημονιακής κυβέρνησης και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, με κάθε τρόπο.

Τμήμα Τουρισμού