Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/11/2012

Ομιλία του Βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Σαμοΐλη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό 2013

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε για το προϋπολογισμό του νέου έτους. Μια συζήτηση που θα προτιμούσατε να μην είχε γίνει καθόλου καθώς ουσιαστικά την κλείνετε μέσα από διαδικασίες εξπρές. Διαδικασίες που αντί να δώσουν τον πολύτιμο χρόνο που απαιτείται έτσι ώστε να υπάρξει επαρκής πολιτική και ιδεολογική διαβούλευση πάνω στο θέμα, απαξιώνουν την τεράστια κοινωνική σημασία που κατέχει η σύνταξη ενός κρατικού προϋπολογισμού.

Με αυτόν τον τρόπο λειτουργήσατε με τα νομοσχέδια για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, με αυτόν τον τρόπο πάτε να ψηφίσετε τον απαράδεκτο προϋπολογισμό σας, και αντίστοιχα θα πράξετε για το νέο μνημονικό πακέτο που ετοιμάζετε για να επιβάλλετε στην κοινωνία.

Όμως όσο και να προσπαθήσετε να υποκρύψετε το μέγεθος της κοινωνικής καταστροφής που παράγει η πολιτική σας, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν πρόκειται να σας κάνει αυτή την χάρη. Θα μας βρείτε μπροστά σας με τον ποιο αποφασιστικό τρόπο. Γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή εκτός από το να σας σταματήσουμε. Να βάλουμε ένα φρένο στους προϋπολογισμούς και τους νόμους- εκτρώματα που πάτε να ψηφίσετε. Γιατί αυτά που θέλετε να περάσετε πρέπει πάση θυσία να μείνουν στα χαρτιά.

2. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Για να μιλάμε πιο συγκεκριμένα ας περάσουμε σε αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2013. Ένας προϋπολογισμός που δεν έχει να επιδείξει κανένα κατόρθωμα, παρά μόνο δυσοίωνες προβλέψεις που στο πέρασμα του χρόνου επιβεβαιώνονται ως ακόμη πιο δυσχερείς.

Οι γενικές σας προβλέψεις αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Το χρέος αναμένεται να φτάσει, το 2013, στο 189% του ΑΕΠ. Το παραμύθι ότι μπήκαμε στο ΔΝΤ για να ελέγξουμε το υπέρογκο δημόσιο χρέος έχει καταρρεύσει με τον πιο αυταπόδεικτο τρόπο. Το μόνο που σας απομένει πλέον είναι να προσεύχεστε για εκ νέου κούρεμα αυτού, γιατί αλλιώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα σταματήσει η ανεξέλεγκτη πορεία του.

Η ύφεση για το 2012 ανέρχεται στο -6,5% του ΑΕΠ και η πρόβλεψη για το 2013 φτάνει στο -4,5%. Εκ των υστέρων μας λέτε ότι υποεκτιμήσατε το μέγεθος της ύφεσης, κατά δυο μονάδες, και για αυτό τον λόγο τα δημόσια έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού υπολείπονται κατά 5,5% σε σχέση με το 2011. Για ακόμη μια φορά το συμπέρασμα σας για την υστέρηση των εσόδων, είναι η εισαγωγή νέων οριζοντίων φορολογικών μέτρων για όλους αυτούς που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να κατακρημνίζεται. Κάθε χρόνο μας μιλάτε για ανάπτυξη, και κάθε χρόνο μένετε τάχα μου έκπληκτοι από το μέγεθος της ύφεσης. Μέσα σε δυο χρόνια (2010-2012) πήρατε 49 δις ευρώ μέτρα, στο βωμό των περικοπών και της λιτότητας. Το αποτέλεσμα είναι πως την ίδια περίοδο, το 22,5% του παραγόμενου πλούτου της χώρας να κάνει φτερά.

Το παραδέχεστε και οι ίδιοι άλλωστε πως η πολιτική σας δεν οδηγεί πουθενά. Στην δεκάτη έβδομη σελίδα του προϋπολογισμού αναφέρετε αυτολεξεί πως «Η ελληνική οικονομία έχει περιπέσει σε ένα φαύλο κύκλο δημοσιονομικής προσαρμογής και μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων». Πως γίνεται όμως να παραδέχεσαι πως η πολιτική που ασκείς οδηγεί σε αποτυχία και παράλληλα να την συνεχίζεις ακάθεκτος, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει.

Δηλώνετε περήφανοι που καταφέρατε να περιορίσετε το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 9,4% στο 6,6% για το 2012 (εκτίμηση). Ένα έλλειμμα που μειώθηκε εξαιτίας των ισοπεδωτικών μέτρων για την πλειοψηφία της κοινωνίσς, μέσα από το πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης που στοχοπροσηλώθεικε στην συντριβή των μισθών και του κοινωνικού κράτους.

Οι μισθοί και οι συντάξεις του δημόσιου υποτιμήθηκαν ως και 50%. Οι πιο κρίσιμες για το δημόσιο επιχειρήσεις ξεπουλιούνται σε ιδιώτες. Η ιδιωτική κατανάλωση των νοικοκυριών από το 2011 μέχρι και το 2013 εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 22%. Η δημόσια κατανάλωση αντίστοιχα στο 19%. Τα κοινωνικά επιδόματα σε πολίτες με ζωτικές ανάγκες συρρικνώνονται κατά 210 εκ. ευρώ.

Τον Ιούλιο του 2012, η ανεργία συμφώνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ανήλθε στο 25,1%.

54,2% ανεργία για τους νέους, 29% για τις γυναίκες και 22,3% για τους άντρες. Μέσα σε 2 χρόνια οι εργαζόμενοι λάστιχο αυξήθηκαν κατά 13.000%! Σπείρατε την επισφάλεια και τον εργασιακό μεσαίωνα σε κάθε γωνιά της παραγωγής, θα θερίσετε κοινωνικές θύελλες

Να πως φτάσαμε ως εδώ. Να πως καταφέρατε να μειώσετε το έλλειμμα. Διαλύσατε το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας, φορολογήσατε χωρίς έλεος τους κοινωνικά ασθενέστερους και εξαπλώσατε την φτώχεια σε κάθε πτυχή της καθημερινής βιοπάλης των απλών ανθρώπων.

3. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΥΓΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Πιο συγκεκριμένα. Μόνο για το 2013, προβλέπονται περικοπές στις συντάξεις 4,6 δις, αύξηση του συντάξιμου χρόνου εργασίας κατά δυο χρόνια και 1,7 δις μειώσεις σε μισθούς του δημόσιου τομέα. Η επίθεση που εξαπολύετε στην αξιοπρέπεια των συνταξιούχων είναι άνευ προηγουμένου.

Στον ίδιο χρόνο, 850 εκ. περικόπτονται από την δημόσια υγεία με τα μισά νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας να βρίσκονται υπό συνθήκες κατάρρευσης.

Πρακτικά το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να παρουσιάζουν πλεονάσματα, ανεξάρτητα από τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, στις πάγιες υποδομές και στις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες.

Περηφανεύεστε πως το 2013 το ΕΣΥ αναμένεται να έχει από 1 εκ – 360 εκ ευρώ πλεόνασμα. Όμως το να κόπτεστε ότι εξοικονομείτε πόρους από την υγεία, μέσα από εκτεταμένα κλεισίματα νοσοκομείων και από την δραστική μείωση στην χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών, δεν είναι κάτι το οποίο σας τιμά. Μέσα σε συνθήκες κρίσης, φτώχειας και ανέχειας, η απάντηση δεν μπορεί να είναι το κλείσιμο νοσοκομείων και η αδυναμία των υπολοίπων νοσοκομείων να παρέχουν στους ασθενείς βασικά ιατροφαρμακευτικά υλικά.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, καταργείτε τα κοινωνικά και οικογενειακά επιδόματα, φορολογείται το επίδομα ανεργίας και εξισώνονται οι εισφορές των παλαιών και νέων εργαζόμενων του ΙΚΑ.

210,5 εκατ. ευρώ περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, από τα οποία 12,5 εκατ. ευρώ οι συντάξεις ανασφάλιστων ηλικιωμένων, 86 εκατ. ευρώ τα οικογενειακά επιδόματα και 30 εκατ. ευρώ τα ειδικά επιδόματα ανεργίας. Περικοπές 82 εκατ. ευρώ προβλέπονται στις αποζημιώσεις μετακίνησης για ασθενείς, και μειώσεις 25 εκατ. ευρώ στα ειδικά προγράμματα γεωργίας. Μειώσεις προβλέπονται επίσης, με την κατάργηση επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας που καταβάλλεται σε όλους τους συνταξιούχους από το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Περικοπές χωρίς τέλος και χωρίς έλεος, για αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη υποστήριξης από τις κοινωνικές δομές του κράτους. Στην ελεύθερη αγορά, το φαινόμενο της εκκαθάρισης δεν ισχύει μόνο για τις αγορές, αλλά και για το προσδόκιμο ζωής της κοινωνίας. Σας θυμίζουμε πως επί μνημονίου 1, ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει ανοικτά πως η αύξηση του συντάξιμου χρόνου εργασίας γίνεται εξαιτίας του υψηλού προσδόκιμου ζωής. Θυμίζουμε επίσης αυτολεξεί την δήλωση του πρώην υπουργού υγείας κ. Λοβέρδου: «Οι άνθρωποι δεν πεθαίνουνε κιόλας, ζούνε πολλά χρόνια μετά την συνταξιοδότηση τους».

Αν συνυπολογίσει κανείς τα ποσοστά ανεργίας, την έκταση της μαύρης εργασίας, το φαινόμενο της ʽαπασχόλησης λάστιχοʼ και την γενίκευση της φτώχειας, το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν και να χρειάζονται αλλά 10 χρόνια εργασίας για να βγουν στην σύνταξη. Με άλλα λόγια οι γενναίες διαθρωτικές αλλαγές σας, καλούν την κοινωνία να πεθάνει μια ώρα νωρίτερα.

Μέσα στην τεράστια κρίση που βιώνουμε, ο ρόλος της Αριστεράς καλείται να επαναπροσδιοριστεί. Η υπεράσπιση της ζωής με αξιοπρέπεια αντί της επιβίωσης περνάει στο στάδιο της υπεράσπισης της ίδιας της ζωής. Η ανθρωπιστική κρίση που μέρα με τη μέρα βλέπουμε να οξύνεται στους δρόμους, δεν αμφισβητεί απλώς την αξιοπρέπεια των κοινωνικά ευάλωτων αλλά την ίδια την φυσική τους επιβίωση.

4. ΠΑΙΔΕΙΑ

122 εκ. περικόπτονται από την παιδεία. Το παζάρι κλεισίματος και συγχωνεύσεων νηπιαγωγείων – παιδικών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων έχει ανοίξει με τους πιο σοβαρούς όρους. Ευτελίζονται οι μισθοί των εκπαιδευτικών-πανεπιστημιακών, ενώ παράλληλα όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τα στοιχειώδη λειτουργικά τους έξοδα, τα οποία περικόπτονται κατά 72 εκ.

Τα σχολικά βιβλία παύουν να χορηγούνται δωρεάν. Στο εξής τα χρεώνονται οι γονείς των μαθητών και σε περίπτωση μη επιστροφής πληρώνουν την αξία τους. Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός περνάει στο περιθώριο. 50,6 εκ. ευρώ αφαιρούνται από δαπάνες για αθλητικές ομοσπονδίες, δημόσια κέντρα άθλησης, μουσεία, θέατρα και πολιτιστικά προγράμματα.

Το σχέδιο σας για την ανάπτυξη του σύγχρονου αναλφαβητισμού προχωράει ακάθεκτο. Η νεολαία εκτός από άνεργη πρέπει να μείνει και αμόρφωτη, να υποτάσσεται ακρίτως στην σκοτεινή κοινωνία που της ετοιμάζουν. Κατά τα άλλα η πολιτική ζωή συνεχίζεται. Η Χρυσή Αυγή δηλώνει έτοιμη να δείρει αλλοδαπά παιδάκια έξω από παιδικούς σταθμούς, ο κ. Στυλλιανίδης της δίνει τα απαραίτητα στοιχεία, ο κ. Δένδιας ξεσκεπάζει τις κουκούλες και δημοσιοποιεί φωτογραφίες μαθητών γυμνάσιου, κατηγορείται σε διεθνές επίπεδο για συλλήψεις - βασανιστήρια (βλ. δημοσίευμα Guardian) και ο κ. Σαμαράς ορίζει ως υπαίτιο για την ανάπτυξη της φασιστικής ακροδεξιάς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η «αστυνομία της σκέψης» αναλαμβάνει δράση και το ψέμα πρέπει πάση θυσία να το κάνετε αλήθεια.

Ο Μ. Μπρεχτ είπε:

«Ο φασισμός είναι ο πιο γυμνός, ο πιο θρασύς, ο πιο πνιγηρός, ο πιο απατηλός καπιταλισμός» αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

5. ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η «κοινωνική σας πολιτική», δεν έχει τελειωμό. Οι δημόσιες επενδύσεις βρίσκουν πάτο καθώς μειώνονται για δέκατη φορά μέσα σε δυο χρόνια. Παρουσιάζετε ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, μειωμένο κατά 7,3 δις το 2012 και 6,8 δις για το 2013, που δεν έχει να ελπίζει σε τίποτα παρά μόνο στην αργόσυρτη και αναποτελεσματική απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.

Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε πως η συμμετοχή των εθνικών πόρων στις δημόσιες επενδύσεις το 2008 έφτανε τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο σήμερα οι προβλέψεις που δίνετε για το 2013, παρουσιάζουν το δημόσιο να διαθέτει μόλις 850 εκ ευρώ. Μέσα σε λίγα χρόνια καταφέρατε να υποτιμήσετε τις δημόσιες επενδύσεις περίπου στο 100%.

Πρακτικά για την πολιτική σας θεωρούνται αχρείαστες. Το αντιστάθμισμα της «κατάργησης» των δημοσίων επενδύσεων έρχεται μέσα από την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών κάλυψης των κοινωνικών αναγκών. Το κράτος δεν χρειάζεται να επενδύει πλέον σε κοινωνικές υποδομές. Αυτό θα γίνεται αποκλειστικά μέσα από την λογική των νέων αγορών, του κέρδους και του αόρατου - ορατού χεριού των οικονομικά ισχυρών.

6. ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ

Ωστόσο μετά από πολύ προσπάθεια και διαπραγμάτευση, αντί για τα «πολυπόθητα» γενικά ισοδύναμα, μας παρουσιάζονται τα πραγματικά «ταξικά ισοδύναμα». Την ίδια στιγμή που η κοινωνία βουλιάζει στην φτώχεια, μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων, στα διανεμόμενα και μη κέρδη στο 19%. Το υπουργείο οικονομικών ανακοινώνει ρύθμιση στην οποία προβλέπει ότι οι μεγάλοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλλουν μέχρι 60% μειωμένο χαράτσι ενώ επιταχύνεται το ξεπούλημα κομβικών δημόσιων επιχειρήσεων.

Η εικόνα της ταξικής σας πολιτικής , μπορεί να φανεί ανάγλυφα από την διαχείριση της άμεσης φορολογίας. Η κυβέρνηση δηλώνει περήφανη πως καταφέρνει να αυξήσει τα έσοδα της από την άμεση φορολόγηση κατά 20,8 εκ. ευρώ. Μισή αλήθεια, ένα μεγάλο ψέμα. Τα παραπάνω έσοδα προέρχονται στην πλειοψηφία τους από την μείωση του αφορολόγητου, από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ. Δηλαδή από την κλιμακούμενη φορολόγηση πολιτών που έχουν στην διάθεση τους το τεράστιο ποσό των 400 ευρώ μηνιαίως.

Όμως το μέγεθος της κοροϊδίας δεν σταματάει εδώ. Τα υπόλοιπα έσοδα από αμέσους φόρους μειώνονται κατά 32,4%. Για ποιο λόγο όμως; Επειδή τα δωράκια στους πλούσιους δεν έχουν τελειωμό. Συγκεκριμένα, καταργείται η έκτακτη εισφορά σε σκάφη αναψυχής, σε πισίνες και σε οχήματα μεγάλου κυβισμού. Το μήνυμα που στέλνετε στον λαό είναι ξεκάθαρο. Αφήνετε τις πισίνες της Εκάλης αφορολόγητες και φορολογείτε πολίτες που είναι άνεργοι και ζουν με 350 ευρώ το μήνα. Καταργείται επίσης η έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις και την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις δικές σας προβλέψεις, τα κρατικά έσοδα επί της φορολογίας των κερδών αναμένεται να μειωθούν κατά 40,4% !

Ότι και να πείτε, την αυταπόδεικτη αλήθεια δεν πρόκειται να την αποφύγετε. Φορολογείτε αυτούς που παλεύουν μέρα με την μέρα για να τα βγάλουν πέρα και αφήνετε ανέγγιχτα τα μεγάλα πορτοφόλια. Ο λαός έχει καταλάβει καλά τι κάνετε και να είστε σίγουροι πως η στιγμή όπου θα κληθείτε να απολογηθείτε για αυτό δεν θα αργήσει να έρθει.

Η πολιτική που κηρύσσει τον πόλεμο στους κοινωνικά αδύναμους και δίνει τα πάντα στους πλούσιους πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Άλλος τρόπος για να υπερασπιστεί κανείς τα συμφέροντα των καταπιεζόμενων δεν υπάρχει. Για να υπερασπιστείς τους φτωχούς, πρέπει να επιτεθείς στους πλούσιους και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από το αναλάβει το ιστορικό φορτίο που του αναλογεί.

Επειδή οι στιγμές που περνάμε σαν χώρα είναι δύσκολες και επικίνδυνες, θα ήθελα να σκεφτούμε όλοι μας ότι η αναβίωση της θεωρίας των άκρων παρουσιάζει αναλογίες με το «Μαζί τα φάγαμε», καθώς επιχειρεί να συμψηφίσει ανόμοιες πράξεις και να κατανείμει ισομερώς απολύτως άνισες ευθύνες.

Αποσιωπάτε επίσης, το γεγονός πως κατά την περίοδο της ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία το χρηματιστικό και μεγαλοβιομηχανικό κεφάλαιο ήταν ο μεγάλος κερδισμένος από την κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών και την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. –Ε.Κ.Μ. καλεί τον Ελληνικό Λαό να σηκωθεί από τον καναπέ και να σχηματίσει ένα Αριστερό, Προοδευτικό, Δημοκρατικό, Ριζοσπαστικό, Αντιμνημονιακό, Αντινεοφιλελεύθερο Μέτωπο, που θα ανατρέψει την νεοφιλελεύθερη πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης και θα στείλει μήνυμα αλλαγής στην Ευρώπη και τον κόσμο.