Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/11/2012

Ομιλία Δημήτρη Στρατούλη, Bουλευτή Βʼ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπεύθυνου κοινοβουλευτικού ελέγχου για θέματα του Υπουργείου Εργασίας, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το νέο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο- σφαγείο

«Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι βουλευτές.

    Η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο τέρας επιφέρει 9 θανάσιμα χτυπήματα στους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και αναπήρους:

1. Ο κατώτερος μισθός αντί να συμφωνείται και να συνυπογράφεται με ΕΓΣΣΕ από την ΓΣΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς θα καθορίζεται πλέον με απόφαση του Υπουργού Εργασίας που  με απόφασή του θα μπορεί να τον μειώνει.

    Έτσι θα υλοποιήσετε το στόχο του 2ου Μνημονίου για μισθούς στη χώρα μας ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, δηλαδή, Ρουμανίας και Βουλγαρίας 150-165 ευρώ μηνιαία

    Μειώσατε ως μνημονιακές κυβερνήσεις τον κατώτερο μισθό στα 500 ευρώ καθαρά μηνιαία και στα 400 για τους νέους κάτω των 25 ετών.

    Τώρα αλλάζετε τον τρόπο καθορισμού του, που ισχύει στην Ελλάδα από το 1935, περίπου για 8 δεκαετίες.

    Κάνετε δηλαδή αυτό που δεν τόλμησαν να κάνουν ούτε δύο δικτατορίες ούτε οι κατοχικές κυβερνήσεις των δωσίλογων την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Αυτό αποτελεί ντροπή και αίσχος και αιώνιο ηθικό και πολιτικό στίγμα για τη σημερινή κυβέρνηση.

    Με την κατάργηση της καθολικότητας εφαρμογής του κατώτερου μισθού και μετά την καταστροφή των κλαδικών σσε που πετύχατε με το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο ΤΩΡΑ επιδιώκετε νέα γενικευμένη μείωση των μισθών, συμπιέζοντας τους προς το κατώτατο επίπεδο.

    Μειώσατε στα δυόμιση χρόνια των μνημονίων την πραγματική αγοραστική δύναμη των μισθών κατά 50%. Τώρα θέλετε να τους εξαερώσετε για να εκτιναχτούν τα επιχειρηματικά κέρδη.

    Καταργείτε  τον κατώτερο εγγυημένο μισθό και παγώνετε τις αυξήσεις από τριετίες μέχρι του Αγίου Ποτέ.

    Υπονομεύσατε τις κλαδικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων μέσω της αποδυνάμωσης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

    Τώρα με την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ αποδυναμώνετε μέχρι κατάργησης ακόμα και την ίδια την ΓΣΕΕ δίνοντας νέο κτύπημα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και την δημοκρατία.

2. Κάνετε ακόμα πιο φτηνές και πιο εύκολες για τις επιχειρήσεις και κυρίως τις τράπεζες τις απολύσεις εργαζομένων μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις αποζημιώσεις απολύσεων και τον χρόνο προειδοποίησης.

    Ξηλώνετε ουσιαστικά το νόμο 2112/1920, που ισχύει εδώ και 92 χρόνια και δεν τόλμησαν να τον αγγίξουν τρεις δικτατορίες και κατοχικές κυβερνήσεις.     Προκειμένου να εξυπηρετήσετε τις μεγάλες επιχειρήσεις, διευκολύνετε τις απολύσεις, σε μια περίοδο πρωτοφανούς ανεργίας, οδηγώντας στον κοινωνικό καιάδα τους απολυμένους και αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την ανεργία.

3. Κάνετε το ωράριο εργασίας λάστιχο, καταπατώντας το 8ωρο και το 5μερο για να μετατρέψετε τους εργαζόμενους σε ανθρώπινους διακόπτες, που θα τους ανοιγοκλείνουν κατά βούληση οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, πληρώνοντάς τους όσο θέλουν, όποτε θέλουν.

    Καταργείτε έτσι τις αποζημιώσεις υπερωριών των εργαζομένων.

    Διαλύετε την οικογενειακή και κοινωνική ζωή τους.

4. Καταργείτε τις εργοδοτικές εισφορές ύψους 1,1 % στον ΟΕΚ και ΟΕΕ.

    Βάζετε ταφόπετρα στους δύο Οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής που δεν επιβαρύνουν καθόλου το δημόσιο, για να χαρίσετε 247 εκ. ευρώ ετησίως στις μεγάλες επιχειρήσεις.

    Μειώνετε συνολικά κατά 5% τις εργοδοτικές εισφορές χαρίζοντάς στις επιχειρήσεις 1,3 δις ευρώ ετησίως και επιταχύνοντας την οικονομική κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων.

5. Καταργείτε κάθε κανόνα λειτουργίας των Ιδιωτικών Γραφείων Εύρεσης Εργασίας και των Εταιρειών Ενοικίασης των εργαζομένων.

    Στέλνετε τους νέους/ες να βρουν εργασία στα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία.

    Διευκολύνετε την ενοικίασή τους.

    Όμως οι άνεργοι-ες, οι νέοι και νέες, δεν είναι ποδήλατα και σπίτια να τα ενοικιάζετε. Είναι άνθρωποι με ανάγκες για εργασία με αξιοπρέπεια.

6. Καταργείτε μια σειρά ειδικές και εποχιακές επιδοτήσεις ανεργίας, στέλνοντας στην απελπισία μακροχρόνια ανέργους λίγο πριν τη συνταξιοδότησή τους

Τους στερείται εισόδημα αναγκαίο να ζήσουν και τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη.

7. Μειώνετε εκ νέου τις συντάξεις κατά 21% και τα εφάπαξ βοηθήματα (μέχρι 83% στο φάρμακο).

    Αυξάνετε χωρίς μάλιστα μεταβατική περίοδο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, πολύ περισσότερο από τα δυο χρόνια.

    Καταργείτε στους συνταξιούχους τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

    Γράφετε στα παλιά σας παπούτσια την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αντισυνταγματικότητα αυτών των ρυθμίσεων.

    Περιορίζετε τη συνταξιοδότηση των ηλικιωμένων ανασφάλιστων.

    Καταργείτε το ΕΚΑΣ για όσους είναι 60-64 ετών.

    Εντάσσετε στον ΕΟΠΠΥ ταμεία Υγείας για να τους κλέψετε τα αποθεματικά.     Διαλύετε ακόμα περισσότερο τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και μετατρέπετε τους συνταξιούχους σε φτωχούς ζητιάνους με συντάξεις που μοιάζουν με παιδικά φιλοδωρήματα.

    Δεν εξαιρείτε ούτε καν όλα τα ΑμεΑ από αυτές τις μειώσεις συντάξεων οδηγώντας τα κυριολεκτικά σε κοινωνική ευθανασία.

    Μειώνετε τα έξοδα κίνησης των νεφροπαθών για να κάνουν την αιμοκάθαρσή τους.

    Επιβάλετε τη συνταγογράφηση των φθηνότερων γενοσήμων στους χρόνια πάσχοντες.

    Οδηγείτε τους αναπήρους σε κοινωνικής ευθανασία.

8. Αλλάζετε τον τρόπο υπολογισμού των πολυτεκνικών επιδομάτων για να τα μειώσετε και για να περιορίσετε τους δικαιούχους, σε μια εποχή που οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες αδυνατούν λόγω πολιτικών λιτότητας και των πολλών μελών τους να επιβιώσουν και που το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας έχει οξυνθεί, γιατί οι νέοι/νέες αδυνατούν οικονομικά να κάνουν οικογένειες.

9. Καταργείτε δώρα και επιδόματα άδειας στους δημοσίους υπαλλήλους.

    Μειώνετε τα Ειδικά Μισθολόγια.

    Εξοντώνετε οικονομικά τους ένστολους και μία σειρά άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, τους οδηγείτε σε απολύσει  ολοκληρώνοντας την μισθολογική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή τους.

    Όλα αυτά τα κάνετε για να βρείτε πόρους για τους τοκογλύφους πιστωτές της χώρας και για τους τραπεζίτες.

    Για να αυξήσετε τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

    Αδιαφορείτε για τον λαό.

    Τον οδηγείτε σε φτωχοποίηση, ανεργία, εξαθλίωση.

    Οδηγείται τη χώρα σε παραγωγική, οικονομική, κοινωνική παρακμή και ανθρωπιστική κρίση.

    Είστε μια πολύ επικίνδυνη, πάρα πολύ επικίνδυνη, κυβέρνηση για το λαό και τη χώρα.

    Οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βροντοφωνάζουν ότι ήλθε η ώρα της ανατροπής σας.

    Φύγετε το γρηγορότερο δυνατόν.

    Δεν έχετε καμία λαϊκή νομιμοποίηση να γυρίσετε το ρολόι της ιστορίας 200 χρόνια πίσω ψηφίζοντας αυτό το κατεδαφιστικό πακέτο μέτρων.

    Υποκλέψατε την ψήφο του λαού με άλλες δεσμεύσεις.

    Ότι και να ψηφίσετε δεν θα μπορέσετε να τα εφαρμόσετε.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητά να αποσυρθεί το πακέτο των βάρβαρων μέτρων.

    Να γίνουν τώρα εκλογές.

    Να υπάρξει επιτέλους πολιτική και ελπιδοφόρα λύση στο δράμα του ελληνικού λαού.

    Εμείς ότι και να ψηφίσετε, με τη στήριξη του λαού, θα τα πάρουμε πίσω.»