Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
05/07/2000

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ με τον Υπουργό Εξωτερικών κ.Γ.Παπανδρέου

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου είχε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Μετά τη συνάντηση, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Είχα μια ουσιαστική ενημέρωση με τον κ. Παπανδρέου τον υπουργό Εξωτερικών. Μπαίνουμε σε μία δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, για τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και στην περιοχή μας. Επανέλαβα στον κ. υπουργό την άποψή μου ότι επιβάλλεται για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής η μέγιστη δυνατή πολιτική συνεννόηση μεταξύ όλων των κομμάτων προς την κατεύθυνση προώθησης των συμφερόντων της χώρας. Είναι φανερό ότι προς αυτήν την κατεύθυνση από την πλευρά του ΣΥΝ θα συμβάλλουμε και με συγκεκριμένες θέσεις και με πρωτοβουλίες και με παρεμβάσεις.

Για το Κυπριακό

Ειδικότερα για τα ζητήματα που σχετίζονται με το Κυπριακό πιστεύω ότι ο τρίτος γύρος των συνομιλιών δεν εμπνέει αισιοδοξία. Κατά τη γνώμη μου το μόνο θέμα που πρέπει να συζητιέται είναι της ομοσπονδίας στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και των σχετικών ψηφισμάτων. Επιβάλλεται και ο γραμματέας του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα να προστατεύσουν το κύρος του ΟΗΕ, το οποίο συστηματικά ο Ντενκτάς το περιφρονεί και το ταλαιπωρεί με τη συμπεριφορά του. Ο χρόνος που περνά δεν λειτουργεί εξ αντικειμένου προς το συμφέρον της Κύπρου και της Ελλάδας, ούτε δυστυχώς η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά χρεώνονται την αδιαλλαξία τους. Επιβάλλεται να αξιοποιηθούν οι θετικές πλευρές του Ελσίνκι, έτσι ώστε να αποκρυσταλλωθεί ένα καλύτερο πλαίσια και για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για την απρόσκοπτη πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Να αποκρυσταλλωθούν πολιτικά οι θετικές πλευρές του Ελσίνκι, έτσι ώστε να μη συντελούνται παλινδρομήσεις, ούτε επίσης να γίνεται μια διαφορετική ανάγνωση του Ελσίνκι, είτε στα πλαίσια της Ε.Ε. είτε από την πλευρά της Τουρκίας ή του Ντενκτάς.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τέλος, στον κύριο υπουργό είπα την άποψη του ΣΥΝ για τα θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Θεωρώ ότι είναι υπόθεση διεθνούς δικαίου, ιστορικής και ηθικής τάξης να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα της δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων είναι μια οικουμενική αξία ενιαία και αδιαίρετη που πρέπεί να εφαρμόζεται. Το ζητούμενο, επομένως, είναι πολιτικές θαρραλέες λύσεις που θα υλοποιούν αυτήν την οικουμενική αξία και όχι φόρμουλες οι οποίες για λόγους σκοπιμότητας θα την διατηρούν σε εκκρεμότητα.

Για τα δημοσιεύματα περί τρομοκρατίας

Δεν συμμερίζομαι αυτού του είδους τη δημοσιογραφία η οποία είναι κατευθυνόμενη και χωρίς πραγματικά ερείσματα. Είναι φανερό ότι συστηματικά το θέμα της τρομοκρατίας χρησιμοποιείται προκειμένου να ασκούνται πιέσεις εις βάρος της χώρας, προκειμένου να διευκολύνονται πιέσεις αποσταθεροποιητικού χαρακτήρα για το κύρος της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, αλλά και στο εσωτερικό της. Και σε τελευταία ανάλυση στα ζητήματα της τρομοκρατίας, δεν νομίζω ότι εκείνοι οι οποίοι μιλούν σήμερα, όπως μιλούν, έχουν μια πολιτική αποτελεσματική στη χώρα τους. Στις ΗΠΑ τα προβλήματα της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας, είναι κραυγαλέα και εντυπωσιακά. Στην Ελλάδα υπάρχουν προβλήματα από την αδυναμία αντιμετώπισης αυτής της δραστηριότητας. Όλα τα κόμματα έχουν εκδηλώσει την αποδοκιμασία τους και την αποστροφή τους. Η πολιτική φιλολογία γύρω από τα ζητήματα της τρομοκρατίας εξυπηρετεί κατευθυνόμενους πολιτικούς σκοπούς εις βάρος της χώρας.

Για τη στάση του ΣΥΝ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Ο ΣΥΝ στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής έχει πάρει τολμηρές πρωτοβουλίες και στον τομέα των σχέσεων με τις βαλκανικές χώρες και στον τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στον τομέα της ευρωπαϊκής πορείας της ΄χώρας και στον τομέα της ευρωμεσογειακής συνεργασίας. Θα επαναλάβουμε αυτές τις πρωτοβουλίες μας. Σας θυμίζω ότι είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχει κάνει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, πριν το Ελσίνκι. Έχουμε επαφές με τουρκικά κόμματα και τουρκοκυπριακά κόμματα. Επίσης διατηρούμε επαφές με όλα τα κόμματα που είναι στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση σε όλες τις βαλκανικές χώρες. Εκτιμάμε ότι η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει ως στρατηγικό πλεονέκτημα τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και να παίξει ρόλο στρατηγικού συμμάχου με όλες τις βαλκανικές χώρες. Και επίσης εκτιμάμε ότι πρέπει να ενισχυθεί η πορεία προσέγγισης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν αποκρυσταλλωθούν πολιτικά ερείσματα καλής γειτονίας και συνεννόησης στα πλαίσια πάντα του διεθνούς δικαίου και χωρίς την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Για το Κυπ5ροιακό υποστηρίζουμε τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, την αποστρατικοποίηση του νησιού, την ένταξη της Κύπρου ως ενιαίας χώρας με μια διεθνή προσωπικότητα και μια κυριαρχία στην Ε.Ε. και εκτιμάμε ότι αυτό είναι το ποιοτικό εκείνο σημείο που στρατηγικά διαφοροποιεί την εξέλιξη του Κυπριακού από τη μέχρι σήμερα ακινησία.

To Γραφείο Τύπου