Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/11/2012

Δήλωση Θ. Δρίτσα, βουλευτή Α΄ Πειραιά & Νησιών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Ε.Κ.Μ. για την ανακοίνωση της άρσης της επιστράτευσης των ναυτικών.

Με αφορμή την ανακοίνωση άρσης της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλη, ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα ναυτιλίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Ε.Κ.Μ. Θοδωρής Δρίτσας, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η κυβέρνηση μία μόλις μέρα μετά την ψήφιση με οριακή πλειοψηφία του πιο αδυσώπητου αντεργατικού πακέτου μέτρων, έρχεται με επικοινωνιακά παιχνίδια να εμφανιστεί φιλοναυτεργατική, αίροντας την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών.

Όμως, δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανένα. Το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, που πριν δύο χρόνια χρησιμοποιήθηκε για τρίτη φορά σε απεργία των ναυτεργατών, προκαλώντας την ομόθυμη καταδίκη του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας, έχει καταργηθεί στην πράξη. Οι ναυτεργάτες αν και πολιτικά επιστρατευμένοι, έδωσαν αγώνες και πραγματοποίησαν δυναμικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους και έστειλαν στον κάλαθο των αχρήστων την απόφαση επιστράτευσής τους.

Η κυβέρνηση αν θέλει να είναι ειλικρινής απέναντι στους ναυτεργάτες, πρέπει να απορρίψει τώρα όσα αιτήματα των εφοπλιστών στοχεύουν σε εργατικές κατακτήσεις και να σταματήσει κάθε συζήτηση για μειώσεις οργανικών συνθέσεων, μειώσεις μισθών και διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και να μην υλοποιήσει τις αποφάσεις για περικοπή των συντάξεων των απομάχων της θάλασσας.

Τέλος, καλούμε την κυβέρνηση να καταργήσει συνολικά το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την πολιτική επιστράτευση, πλαίσιο το οποίο έχει καταδικαστεί από διεθνείς οργανώσεις και συνδικάτα μεταφορών από όλο τον κόσμο». 

To Γραφείο Τύπου