Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/11/2012

Τοποθέτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα, στη κοινή συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων, για το πολυνομοσχέδιο και τα νέα μέτρα

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κατήφορος της συγκεκριμένης Κυβέρνησης δεν έχει τέλος. Από τις 18 Ιουνίου και για 5,5 τώρα μήνες έχετε καταλύσει κάθε μορφή δημοκρατίας. Στον όρο «δημοκρατία» έχετε βάλει τους δικούς σας όρους, τους όρους που μόνο εσείς γνωρίζετε.

Η Κυβέρνησή σας είναι μια αντιδημοκρατική Κυβέρνηση γεμάτη κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα. Ο μόνος ορισμός που εσείς γνωρίζετε πολύ καλά είναι ο αυταρχισμός, βασανιστήρια, ξύλο σε διαδηλωτές, σε ανθρώπους που έχουν διαφορετική άποψη, τραμπουκισμούς σε ανθρώπους οι οποίοι διεκδικούν.

Ο λαός δεν αντέχει άλλο να κυβερνάται έτσι και από εσάς και εσείς δεν μπορείτε, πλέον, να κυβερνάτε έτσι όπως μάθατε. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο 700 και παραπάνω σελίδων, το οποίο καλούμαστε εμείς οι Βουλευτές να το διαβάσουμε μέσα σε 12 ώρες. Θα πρέπει, δηλαδή, να διαβάζουμε 60 σελίδες την ώρα, που σημαίνει μια σελίδα το λεπτό. Αυτό μόνο οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. μπορούν να το πετύχουν.

Κύριε Υπουργέ, μας λέτε ότι έχετε κοπιάσει πάρα πολύ από τις διαπραγματεύσεις που κάνετε και γενικά κουραστήκατε και πετύχατε πάρα πολλά για τους εργαζομένους. Να σας πω εγώ ακριβώς τι έχετε πετύχει. Μειώθηκαν οι κατώτατες αποδοχές της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης κατά 22% και 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών. Πετσοκόβετε, δηλαδή, τους μισθούς.

Η ανώτατα διάρκεια επιδότησης της ανεργίας ανέρχεται σε 12 μήνες και τώρα με το πολυνομοσχέδιο που μας φέρατε, καταργείτε την επιδότηση σε μια σειρά από κατηγορίες ανέργων. Δικαιούχοι αυτού του επιδόματος ήταν και οι 50 εργαζόμενοι των Κλωστηρίων Πρέβεζας, οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω σε 2-3 χρόνια διεκδικούν τη σύνταξή τους, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ζήσουν 3-4 χρόνια χωρίς σύνταξη.

Καταργούνται από το νέο έτος οι διατάξεις που αφορούν την επιδότηση λόγω ανεργίας απολυόμενων μισθωτών λόγω συγχώνευσης, μεταφοράς ή συνένωσης επιχειρήσεων.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις θεσπίζεται από 1.1.2014 επίδομα μακροχρονίως ανέργου για τους ανέργους που έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης, εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Ποιο είναι αυτό το ύψος του επιδόματος; Είναι τα 200 ευρώ. Λέγατε προεκλογικά ότι θα αυξήσετε κατά ένα χρόνο το επίδομα ανεργίας, αλλά τώρα εσείς κατηγοριοποιείτε τους ανέργους και θα το δώσετε σε λίγους ανθρώπους και μάλιστα όχι ολόκληρο, αλλά θα δώσετε 200 ευρώ.

Τα νέα προγράμματα και οι καινοτόμες πολιτικές αντιπερισπασμού σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της πολιτείας να εξασφαλίσει ανεργία στους πολίτες, αφενός συνιστούν εφαρμογή ή ενίσχυση πλήρως αποτυχημένων μνημονιακών ρυθμίσεων που έχουν, ήδη, θεσπιστεί και αφετέρου εγγυώνται νέες στρατιές οικονομικά υποτελών κακοπληρωμένων ομήρων στα πλαίσια μιας πεντάμηνης εκδοχής των stage.

Σε συνδυασμό με την απόλυτη ελευθερία αδειοδότησης στα γραφεία ενοικίασης εργαζομένων, είναι σαφές ότι το μέλλον που υπόσχεται η Κυβέρνηση στους εργαζομένους είναι η ενοικίαση και το δουλεμπόριο. Δεν τηρείτε ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα της ύπαρξης πέντε ατόμων για τη σύσταση ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας και προωθείτε ακόμα και την μονοπρόσωπη ίδρυση - σύσταση των δουλεμπορικών γραφείων.

Συμπέρασμα όλων αυτών: Σπρώχνετε τους νέους μεταξύ μισθών πείνας, ανεργίας και δουλεμπορικών γραφείων της Χρυσής Αυγής μόνο για Έλληνες.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα εργασιοκτόνα μέτρα βρίσκουν τη δική σας απόλυτη συμφωνία της Κυβέρνησης, του ΣΕΒ και της Τρόικα, η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητά την κατάργηση των ανωτέρω νομοθετικών παρεμβάσεων, που υιοθετήθηκαν από τις μνημονιακές Κυβερνήσεις και αφορούν στο θέμα της δοκιμαστικής περιόδου εργασίας, στην απόλυση χωρίς ειδοποίηση και στη μείωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών στα 2/3 του κατώτατου εθνικού μισθού, γιατί τους ρίχνει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η απόφαση της Επιτροπής, βέβαια, που θεωρεί ότι οι μισθοί που επιβάλλονται τους νέους είναι παράνομοι, γιατί τους ρίχνουν κάτω από το όριο της φτώχειας, είναι ψιλά γράμματα για σας στην Κυβέρνηση, που επιλέγει ως μοναδικό συνομιλητή τον ΣΕΒ και την Τρόικα.

Επιλέγετε, λοιπόν, τη συρρίκνωση του κόστους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης για να ενισχύετε την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα του Σαμαρά, του Βενιζέλου και του Κουβέλη, ο οποίος ως γνωστόν στα δημοσιονομικά δεν διαφωνεί, ο επιμερισμός του κόστους της σωτηρίας προβλέπει ότι οι μεν εφοπλιστές θα πληρώσουν 80 εκατομμύρια ευρώ οι δε ανάπηροι, που προφανώς βρίσκονται σε λιγότερο δεινή θέση από τους αναξιοπαθούντες εφοπλιστές θα πληρώσουν 82 εκατομμύρια ευρώ και οι άνεργοι θα πληρώσουν 30 εκατομμύρια ευρώ.

Τα νέα μέτρα δεν είναι αποσπασματικά ούτε αποτέλεσμα εκβιασμού. Είναι η ενότητα των συμφερόντων των αποπάνω, που η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. υπηρετούν. Αποτελούν το νέο όραμα της εγχώριας και διεθνούς αστικής τάξης για τους εργαζομένους όλων των χωρών. Ειδικά, όμως για τους Έλληνες πλούσιους αποτελούν και τη νέα μεγάλη ιδέα.

Με τις διάφορες εκδοχές της ισχυρής Ελλάδας που μας τάζετε, φέρνετε καταστροφές και Μνημόνια, πόνο και αναξιοπρέπεια. Χωρίζετε τη χώρα στα δύο. Οι φτωχοί θα ζουν με καθεστώς ασιατικής χώρας ενώ οι πλούσιοι θα ζουν με το μύθο τους.

Αυτή η νέα μεγάλη ιδέα, όμως, δεν υπόσχεται τίποτα στο λαό. Μόνο κλέβει, καταστέλλει και εκβιάζει. Απαιτεί από τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία τα πάντα. Δεν  υπάρχει μέλλον με σας για τον κόσμο που γνωρίζει.

Σε αυτή τη χώρα και οι δύο δεν χωράνε και το κεφάλαιο και η εργασία και ο κόσμος του πλούτου και ο κόσμος της βιοπάλης.

Ως τώρα μας διώχνετε εσείς στο εξωτερικό, στο πατρικό μας σπίτι, όπου μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Είναι στα χέρια του κόσμου αυτό να αλλάξει από αυτή την εβδομάδα, γιατί το μόνο που έχουμε να χάσουμε είναι οι αλυσίδες μας, τα δάνεια και τα χρέη που μας φορτώνετε. Έχουμε, όμως, να κερδίσουμε έναν κόσμο ολόκληρο. Έναν καλύτερο κόσμο δικαιοσύνης και ανθρωπιάς.

Για το ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ. οι σπόροι του νέου κόσμου έχουν ανθίσει. Δεν θα περάσετε τα μέτρα και θα πέσετε μαζί τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ. δεν έχει άλλη επιλογή από το αναλάβει το ιστορικό φορτίο που του αναλογεί και να συγκρουστεί ανυποχώρητα με τον αιώνιο εχθρό σύμφωνα με τις δικές μας αρχές και αξίες, γιατί για εσάς και τη Χρυσή Αυγή το σχέδιό σας αφορά τη σωτηρία των εφοπλιστών και των τραπεζών, ενώ για εμάς τη νεολαία και τον κόσμο της εργασίας.»