Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/11/2012

Δήλωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λάρισας Δημ Γελαλή

Η ιστορία γράφει σελίδες με χρυσά γράμματα αλλά και με μελανά γράμματα. Δυστυχώς, τα πεπραγμένα της τρικοματικής κυβέρνησης θα γραφτούν στη δεύτερη κατηγορία. Έφεραν στη βουλή σε μία νύχτα ένα πολυνομοσχέδιο 615 σελίδων, και μέσα από αυτό προσπαθούν να πετύχουν την κατάργηση  όλων των εργασιακών κατακτήσεων, και των κοινωνικών παροχών, όλων όσων ο ελληνικός λαός έχει πετύχει τα τελευταία πενήντα χρόνια. Κλιμακώνουν με πρωτοφανή αγριότητα τη βαθιά ταξική φοροεπιδρομή, σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, την ίδια στιγμή που συνεχίζουν να μένουν στο απυρόβλητο οι έχοντες, οι κατέχοντες και οι μεγαλοφοροφυγάδες.

 Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο μεσοπρόθεσμο από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το 2012, προβλέπεται η είσπραξη  μόλις 50 εκατομμυρίων ευρώ, όταν από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και από παρόμοιας βαρβαρότητας μέτρα θα εισπραχθούν 6,2 δις ευρώ. Σχεδόν 4 δις νέους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες το 2013-2016.

 Καταργούν τον ΚΒΣ, εισάγοντας τον κώδικα φορολογικής απεικόνισης των συναλλαγών, στην ουσία αλλάζουν μόνο το όνομα, τον αριθμό των άρθρων και τις παραγράφους.

Το πρόβλημα του κώδικα ήταν οι διατάξεις που προβλέπουν τις διοικητικές κυρώσεις και τις παραβάσεις των διατάξεων, διότι οδηγούν στις χωρίς ουσιαστικό λόγο απόρριψη των βιβλίων. Δεν αναφέρετε όμως τίποτα για το κύρος των βιβλίων και το νέο ποινολόγιο.

Αντί για ολοκληρωμένο σχέδιο που θα καταργήσει την γραφειοκρατική διαδικασία, οι τρείς κυβερνητικοί εταίροι παρουσιάζουν ένα προσωρινό και πρόχειρο  σχέδιο, αφού  για την ολοκλήρωση των διατάξεων, ˝θα˝ συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για να επεξεργαστεί και να υποβάλει τις προτάσεις για περαιτέρω απλοποίηση και βελτίωση των προβλεπομένων.

Επομένως, τα άρθρα που συμπεριλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο στοχεύουν μόνο σε λόγους εντυπωσιασμού και όχι ουσίας. Δεν δίνεται έμφαση στις ηλεκτρονικές διαδικασίες, προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος των συναλλαγών και να αποτραπεί η έκδοση  πλαστών και εικονικών τιμολογίων που οδηγεί σε παραβατικότητα και φοροδιαφυγή.

Συγχωνεύτηκαν και καταργήθηκαν ΔΟΥ,  πράξη που θα αυξήσει  την ταλαιπωρία των φορολογουμένων οι οποίοι  θα πρέπει να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις, ανάλογα με την αρμοδιότητα της ΔΟΥ.

Πριν την κατάθεση  του πολυνομοσχεδίου όλοι συμφωνούσαν ότι έπρεπε να υπάρχει απλοποίηση των διαδικασιών. Σήμερα η τρικοματική συγκυβέρνηση παρουσιάζει μία αναδιατύπωση του Κώδικα Βιβλίων Στοιχείων με άλλη ονομασία που δεν πρόκειται να βοηθήσει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων, διότι δεν είναι ολοκληρωμένη , αλλά αποσπασματική και με προσωρινές διατάξεις.

Συνεχίζουν να  τοποθετούν με κομματικά κριτήρια  και απευθείας από τον Υπουργό όλων των προϊσταμένων από τμηματάρχη ως διευθυντή, παρακάμπτοντας την αξιολόγησή και την αξιοκρατική επιλογή.

 Με υπουργική απόφαση θα τοποθετούνται προϊστάμενοι, θα καθορίζονται οι ποιοτικοί,  και ποσοτικοί στόχοι  για κάθε οργανική μονάδα ανά τρίμηνο.

Ο κ. Υπουργός δήλωσε  ότι ο πρωτογενής τομέας, θα είναι ο πυλώνας της ανάπτυξης με εργαλείο το ΕΣΠΑ .Όμως στις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που αφορούν  τους αγρότες γίνεται μείωση στην επιστροφή του ΦΠΑ από 11% σε 6% και στον κατʼ αποκοπή συντελεστή φόρου στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των αγροτικών υπηρεσιών από 5% σε 3% για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα αυξάνεται το κόστος στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων  αφού ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου από 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο πηγαίνει στα 66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Αυτή είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, αυτή είναι η στήριξη της αγροτικής οικογένειας και του εισοδήματος της.

Είναι φανερό ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση στοχεύει να εξυπηρετήσει τις εντολές της τρόικας αγνοώντας τις ανάγκες και τα δεινά που έχει σωρεύσει στις πλάτες του ελληνικού λαού. Αυτή η καταστροφική πορεία πρέπει να τερματισθεί άμεσα, και η προσφυγή στις κάλπες είναι ο καλύτερος τρόπος.