Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/11/2012

Δημήτρης Γελαλής, βουλευτής Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα απαξιώνει πλήρως  την ελληνική βουλή, παραβαίνει όλους τους κανόνες της Δημοκρατίας,  και μετατρέπει τη λειτουργία της σε διεκπεραιωτική υπηρεσία των δανειστών.

Δεν δίνει  χρόνο στους βουλευτές, ούτε να διαβάσουν  τα μέτρα που φέρνει στην Βουλή για ψήφιση.

Λένε  ότι  διαπραγματεύονται με την τρόικα, αλλά τελικά δικαιωθήκαμε εμείς που λέγαμε ότι όποιος έχει συνυπογράψει τα μνημόνια, δεν είναι δυνατόν να έχει διαπραγματευτική ικανότητα. Εσείς εκμεταλλεύεστε  την αγωνία και τον φόβο για ενδεχόμενη άτακτη χρεωκοπία.

Ο Προϋπολογισμός δείχνει πως δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι των μέτρων , η πολιτική της απόλυτης λιτότητας, η απότομη δημοσιονομική προσαρμογή μέσα σε δύο χρόνια οδηγεί την οικονομία σε χειρότερα μεγέθη.

Η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής αποτυπώνεται στο σχέδιο προϋπολογισμού, από το οποίο γίνεται φανερή η μείωση των εσόδων, η περαιτέρω μείωση των μισθών και συντάξεων, την πτώση της κατανάλωσης καθώς και η δραματική επίδραση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η ίδια η κυβερνητική επιχειρηματολογία στο σχέδιο του προϋπολογισμού  αποτυπώνει ξεκάθαρα "το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης, την  αρνητική επίδραση που έχουν τα μέτρα της λιτότητας  στην ανάπτυξη"

Παρά τα πρωτοφανή μέτρα που λαμβάνονται εναντίον των πολιτών, η βελτίωση στο επίπεδο των ελλειμμάτων είναι πολύ περιορισμένη και σε κάθε περίπτωση δυσανάλογη  με το ύψος των θυσιών.

Η συνεχιζόμενη για έκτη χρονιά ύφεση, θα έχει σαν αποτέλεσμα η χώρα να χάσει από το 2009 έως το 2013 το 25% του ΑΕΠ της.

Άγρια λιτότητα προβλέπει και  ο προϋπολογισμός του 2013 με μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 δις  αφορούν τις δαπάνες και 2 δις τα έσοδα.

Άρα η  ανάπτυξη μόνο με ένα θαύμα φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί.

Η ελληνική οικονομία στερείται τα απαραίτητα κεφάλαια για να στηριχτεί η επανεκκίνηση της.

 Δεν υπάρχουν ούτε διαθέσιμες καταθέσεις, ούτε τραπεζικές δανειοδοτήσεις, ούτε ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ και όσοι είχαν επενδύσει, επιδιώκουν να μεταφερθούν στο εξωτερικό ή έχουν ήδη μεταφέρει την έδρα τους, όπως οι πολυεθνικές  ΦΑΓΕ και 3Ε.

 Ο ρυθμός μείωσης των καταθέσεων διάρκειας μίας ημέρας διαμορφώθηκε σε 22,5% τον Αύγουστο 2012 από 18,0% το Δεκέμβριο του 2011, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μείωσης των καταθέσεων προθεσμίας έως 2 ετών σε  16,3% τον Αύγουστο του 2012 από 15,3% το Δεκέμβριο του 2011.

Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτουν  την συνεχιζόμενη φυγή των εγχώριων καταθέσεων, που ξεκίνησε  τον Οκτώβριο του 2009 αλλά και την αδυναμία αντιστροφής του κλίματος, εφόσον και οι καταθέσεις των νοικοκυριών εξαφανίζονται λόγω της μείωσης των εισοδημάτων και της υπερφορολόγησης.

Τι άλλο λέει ο προϋπολογισμός ;

«Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του υπολοίπου της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας από τα εγχώρια Νομισματικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα (ΝΧΙ), γινόταν σχεδόν αδιάλειπτα περισσότερο αρνητικός από τον Ιούλιο του 2011, ώστε τον Αύγουστο του 2012 να διαμορφωθεί σε -3,5% (τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν στο    -2,0%)».

Αποκαλύπτεται λοιπόν η αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία για λόγους μειωμένης κεφαλαιακής επάρκειας και λόγω της έντονης και παρατεταμένης κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας και του κλίματος αυξημένης αβεβαιότητας.

Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών δεν θα καλυφθεί ούτε με τα 25  δις που θα δοθούν από το πακέτο στήριξης, επομένως και πάλι δεν θα μπορούν να βοηθήσουν στην αναθέρμανση της οικονομίας.

Ακόμη και το  ΔΝΤ διαπιστώνει σήμερα  ότι δεν έγινε καλή εκτίμηση της επίπτωσης των μέτρων λιτότητας, στην επιδείνωση της ύφεσης και των συνεπειών  της στις οικονομίες με δημοσιονομικό έλλειμμα.

Καλεί τις κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν τους στόχους για μείωση των ελλειμμάτων τους, στην περίπτωση που οι ρυθμοί του ΑΕΠ αποδεικνύονται απογοητευτικοί.

Η χώρα  χάνει το τραίνο της  ανάπτυξης και οδηγείται στην χειρότερη μορφή φτώχειας , ανυποληψίας και μείωσης της εθνικής της κυριαρχίας. Αυτό  είναι έργο αυτών που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης τις τελευταίες δεκαετίες.

Τώρα όμως για να γλυτώσουμε από αυτό το θανατηφόρο σπιραλ ύφεσης και καταστροφής, χρειάζεται ριζική αλλαγή πολιτικής, αυτή δεν μπορούν να την εξασφαλίσουν τα μνημονιακά κόμματα της συγκυβέρνησης. Δεν μπορούν γιατί είναι ιδεολογικά και συναισθηματικά προσδεδεμένα στα κελεύσματα της τρόικας. Άρα όσο πιο γρήγορα αποχωρήσουν τόσο καλύτερα για τη χώρα και τους πολίτες.

Δημήτρης Γελαλής
Βουλευτής Λάρισας