Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/07/2000

Συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για τα εργασιακά θέματα

Συνεδρίαση τηςκυβερνητικής επιτροπής για τα εργασιακάθέματα:Η κυβέρνηση εμμένει στις ίδιεςαποτυχημένες πολιτικές, που εκτίναξαν τηνανεργία στο 11,7%

Με αφορμή τη συνεδρίαση της κυβερνητικής Επιτροπής για τα εργασιακά θέματα, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Η κυβέρνηση εμμένει στις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές, που εκτίναξαν την ανεργία στο 11,7%. Επιδιώκει την αύξηση της απασχόλησης με τη συμπίεση του εργατικού κόστους και τη διεύρυνση των ελαστικοτήτων. Έτσι δεν οδηγούμαστε στη μείωση της ανεργίας, αλλά στο μοίρασμά της σε "απασχολήσιμους" σήμερα και "ασφαλίσιμους" αύριο.

Τρεις μόλις μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις δρομολογεί ρυθμίσεις που ευθυγραμμίζονται με τις πάγιες αξιώσεις της εργοδοσίας και προωθούν την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Η αγορά εργασίας στη χώρα μας, λόγω και της εκτεταμένης "μαύρης εργασίας", είναι ήδη στην πράξη πολύ απορυθμισμένη. Γι' αυτό χρειάζεται ρύθμιση και όχι απορύθμιση. Ταυτόχρονα απαιτείται η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών (επιθεωρήσεις εργασίας) για την αποτροπή της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και την εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας, η οποία παραβιάζεται συστηματικά.

Ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτές τις επιλογές. Αντίθετα πιστεύει ότι, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, απαιτείται προώθηση μιας αναπτυξιακής πολιτικής που να στηρίζει την κοινωνική συνοχή, σε συνδυασμό με τη σταδιακή προώθηση του 35ωρου, χωρίς μείωση των αποδοχών και χωρίς διεύρυνση των ελαστικοτήτων.

Ο ΣΥΝ κινούμενος σε αυτήν την κατεύθυνση θα επανακαταθέσει στη Βουλή τις προτάσεις νόμου για το 35ωρο και για την προστασία των ανέργων, που είχε καταθέσει στην προηγούμενη Βουλή και είχαν απορριφθεί από την κυβέρνηση.

To Γραφείο Τύπου