Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/11/2012

Απόσπασμα απο την ομιλια του Β. Αποστόλου, βουλευτή Εύβοιας, συντονιστή θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, για τον προϋπολογισμό 2013

Δε μπορεί πλέον η ελληνική κοινωνία να ανεχθεί άλλους εκβιασμούς ούτε να υπηρετήσει πολιτικές, σαν αυτές που προβλέπει ο προϋπολογισμός,

Συζητάμε τον προϋπολογισμό του 2013 που  λόγω της ενσωμάτωσης του 3ου μνημονίου θα επηρεάσει καθοριστικά τη ζωή των συμπολιτών μας για πολλά χρόνια.

Είναι κρίμα ακόμη κι αυτή η κορυφαία διαδικασία για ένα Κοινοβούλιο να διεκπεραιώνεται κατ΄ εντολήν  και με διλήμματα. Δε μπορεί πλέον η ελληνική κοινωνία να ανεχθεί άλλους εκβιασμούς ούτε να υπηρετήσει πολιτικές, σαν αυτές που προβλέπει ο προϋπολογισμός, γιατί το μέγεθος των περικοπών ξεπερνά κάθε φαντασία, γιατί τον οδηγούν σε εξαθλίωση

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στον ασθενέστερο κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας, στον αγροτικό. Η επιβάρυνση από το τρίτο μνημόνιο των συνταξιούχων αγροτών και των ασφαλισμένων του ΟΓΑ ξεπερνά το 1 δις ευρώ, ακόμη κι αυτό το ελάχιστο δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδεία τους περικόψατε.

Άλλο 0,5 δις τους παίρνετε με τη μείωση της επιστροφής φόρων και την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης του εισοδήματός τους, και συνολικά περισσότερα από 1,5 δις,

δηλαδή τα 2/3 των άμεσων ενισχύσεων, που αντιστοιχεί στο 20% της αξίας της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας .

Παρότι η Κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί το εργαλείο εκείνο που θα συμβάλει στην ανασυγκρότηση της ελληνικής περιφέρειας τα νούμερα του προϋπολογισμού δείχνουν παντελή έλλειψη των κονδυλίων εκείνων που θα υπηρετήσουν αυτές τις πολιτικές.

Οι Δαπάνες Τακτικού Προϋπολογισμού κατά φορέα δείχνουν για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μείωση 20,3 %.

Η τρίτη μεγαλύτερη σε ποσοστό.

Στις Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις οι προβλέψεις σας είναι αόριστες και ανυπόστατες.

Θα σταθώ σε 3 περιπτώσεις:

1)Στην ενίσχυση της συμβολής της έρευνας και της καινοτομίας των Ινστιτούτων και Ιδρυμάτων του ΥΠΑΑΤ.

Η πρόβλεψη αυτή δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία ευχή, διότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν, αφού δεν αναφέρονται συγκεκριμένοι φορείς της έρευνας και της καινοτομίας.

2)στην εξοικονόμηση με το μηδενισμό των ενοικίων από τη  μεταφορά όλων των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευόμενων οργανισμών στο νέο κτίριο «Κεράνης» .

Για ποια εξοικονόμηση μιλάτε, αφού σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ το κτίριο θα ιδιωτικοποιηθεί με προίκα συγκεκριμένο μίσθωμα χρήσης. Και

3)στην αξιοποίηση πόρων από την περιουσία του ΥΠΑΑΤ

Ως βασικό παράδειγμα αναφέρεται η αξιοποίηση του πολλαπλασιαστικού υλικού όταν η υπόθεση αυτή είναι στον εισαγγελέα που διερευνά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και του ΚΕΣΠΥ. για τα έσοδα.

Τι είδους αγροτική πολιτική είναι αυτή που τελικά δεν προβλέπει δαπάνες προσανατολισμού και διαθρωτικών αλλαγών και αφήνει τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας μόνο στις μειωμένες έτσι κι αλλιώς κοινοτικές ενισχύσεις;

Είναι δυνατόν μετά την εκχώρηση της ΑΤΕ και το σημερινό ύψος των επιτοκίων δανεισμού στα τραπεζικά ιδρύματα να υλοποιηθεί οποιαδήποτε πολιτική ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής και του αγρότη;

Αποτελεί μέγιστο έγκλημα κατά του αγροτικού χώρου αυτό που έγινε με την ΑΤΕ . Δε δίνουν εγγυητικές επιστολές οι τράπεζες με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές επενδύσεις να έχουν κυριολεκτικά κολλήσει, σχέδια βελτίωσης να μην υλοποιούνται και πολλά προγράμματα  να μην παρουσιάζουν απορροφητικότητα .

Όλοι οι έλληνες παραγωγοί ξέρουν τι μπορούν να καλλιεργήσουν και σε ποια προϊόντα υπερτερεί η περιοχή τους

Μας λένε θέλουμε χρήματα για να σπείρουμε  .

Ποιός να τους χρηματοδοτήσει όταν καταργήσατε την αγροτική πίστη .

.Ποιος θα τους προσφέρει εξειδικευμένη στήριξη όταν χιλιάδες γεωτεχνικοί είναι άνεργοι και η αγροτική έρευνα έχει εγκληματικά  υποβαθμιστεί.

Μετά από 3 δεκαετίες αδιαπραγμάτευτης προσήλωσης στις επιταγές των Ευρωπαϊκών πολιτικών για τη γεωργία αλλά και ανορθολογικής διαχείρισης των κοινοτικών πόρων καταφέραμε να μετατρέψουμε την παραδοσιακά αγροτική Ελλάδα σε αιμορραγικά εισαγωγική χώρα τροφίμων και την αγροτική της γη σε πλήρη εγκατάλειψη .

Βιώνουμε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση που γρήγορα θα μας αναδείξει και μια άλλη της μορφή ,την επισιτιστική. Ήδη άρχισαν να πέφτουν ιδέες για κατανάλωση ληγμένων.

Φανταστείτε πόσο σκληρή θα είναι η κατάσταση τη στιγμή που έρχεται και σε μια περίοδο διατροφικής εξάρτησης από εισαγωγές αλλά και ανεξέλεγκτης ασυδοσίας στη διακίνηση των βασικών διατροφικών αγαθών Επείγει λοιπόν άμεσα να παράξουμε ξανά αγαθά που θα υποκαταστήσουν όσο γρηγορότερο και όσο περισσότερο γίνεται το διατροφικό μας έλλειμμα .

Οι μνημονιακές πολιτικές που ακολουθείτε δε θα αργήσουν να μας οδηγήσουν και στην επισιτιστική κρίση  .

Γι αυτό όχι μόνο καταψηφίζουμε το προϋπολογισμό σας αλλά και ζητάμε  να απαλλάξετε τη χώρα από τη διακυβέρνησή σας.