Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/11/2012

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής για την υπουργική απόφαση για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Η τρικομματική Κυβέρνηση, ενώ ψηφίζει απίστευτης σκληρότητας μέτρα λιτότητας για το λαό, χαρίζει στους τραπεζίτες τις ενισχύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Με τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης, κάνει στους τραπεζίτες δώρο τις ενισχύσεις της κεφαλαιακής επάρκειας των προβληματικών τραπεζών τους με την μικρότερη δυνατή δική τους επιβάρυνση.

Συγκεκριμένα :

Ο υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσαν πρόσφατα στην Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων ότι οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση γίνονται κρατικές. Κρατικές, όμως, θα είναι οι τράπεζες μόνο κατ' όνομα αφού δεν τίθενται σε κανένα έλεγχο εκτός από τον ήδη προβλεπόμενο υποτυπώδη (επίτροπος για κάθε μία από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες).

Πέρα από τις διατυπωμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, για εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος με σκοπό να τεθούν οι τράπεζες στην υπηρεσία της κοινωνίας, ως αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούμε απολύτως απαραίτητη την άμεση τροποποίηση του σχετικού νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς επίσης και της πρόσφατης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, έτσι ώστε:

1.    Οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες να τεθούν άμεσα υπό δημόσιο έλεγχο και, επειδή η ανακεφαλαιοποίησή τους γίνεται μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει ανεξαρτησία και αυτοτέλεια, να γίνει η ανάλογη τροποποίηση του σχετικού νόμου για να τεθεί υπό τον έλεγχο επιτροπής της Βουλής.

2.    Οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες να αναλάβουν την κάλυψη τουλάχιστον των τόκων του δανείου του Ελληνικού Δημοσίου, που αντιστοιχούν στο ποσό της ανακεφαλαιοποίησής τους.

3.    Η ελάχιστη συμμετοχή 10% στις ΑΜΚ των τραπεζών να καταβάλλεται σε μετρητά από τους βασικούς μετόχους και η έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών να γίνει μετά τις αυξήσεις.

4.    Να αναλάβουν δεσμεύσεις οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες για:

•    διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά,

•    διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών,

•    διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο χωρίς απολύσεις, με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με στόχο την μεγαλύτερη συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής