Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/07/2000

Περιοδεία του Ν.Κωνσταντόπουλου στις περιοχές του νομού Κορινθίας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές

Περιοδεία στις περιοχές του νομού Κορινθίας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Επισκέφθηκε τα χωριά Δερβένι Κορινθίας και Βάλτο, καθώς και το Ξυλόκαστρο και συναντήθηκε με τους Δημάρχους τους, ενώ είχε συνάντηση και με τον Νομάρχη Κορινθίας.

Σε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε:

"Οι καταστροφές στην Κορινθία είναι ανυπολόγιστες. Οι κάτοικοι που έζησαν τον εφιάλτη της φωτιάς και είδαν το βιος τους να αφανίζεται, πρέπει αμέσως να στηριχτούν αποτελεσματικά για να μην ζήσουν και την απόγνωση της ερημιάς και της εγκατάλειψης.

Θα πάω και στις άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν το ίδιο τραγικό βίωμα.

Από εδώ από τη Κορινθία θέλω να επισημάνω ότι αυτές οι καταστροφές του φυσικού πλούτου, αποτελούν για την ελληνική ύπαιθρο εξουθενωτική δοκιμασία.

Η αναδιάρθρωση της υπαίθρου, αν ήταν προϋπόθεση για την ανάπτυξη, τώρα είναι προϋπόθεση για τη επιβίωση και την συγκράτηση της ελληνικής κοινωνίας στην επαρχία.

Όποιες σκέψεις, ιδέες, προτάσεις, εμπειρίες και επιστημονικές γνώσεις υπάρχουν σήμερα διεθνώς και στην Ελλάδα, για την προστασία του ελληνικού πλούτου, έχουν συγκεντρωθεί στο Κοινό Πόρισμα της Βουλής για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών.

Το ότι το πόρισμα αυτό παραμένει στα συρτάρια και δεν αξιοποιείται σε εφαρμοσμένη πολιτική, αποτελεί βαρύτατη πολιτική ευθύνη. Δείχνει ότι στις κυβερνητικές επιλογές, επί χρόνια, δεν αποτελεί πολιτική προτεραιότητα μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα δάση. Από τη επίλυση του ιδιοκτησιακού μέχρι την προστασία από τις καταστροφές, με τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας.

Βαρύτατη πολιτική ευθύνη, επίσης, αποτελεί και το γεγονός ότι η Ελλάδα του 2000 δεν διαθέτει δασικό κτηματολόγιο , που είναι πρωταρχικό εργαλείο για την άσκηση δασικής πολιτικής. Κονδύλια, που αποκλειστικά έπρεπε να έχουν απορροφηθεί για να έχει καλυφθεί η θεσμική αυτή έλλειψη, δεν αξιοποιήθηκαν με διάφορες προφάσεις εν αμαρτίαις.

Τέλος, υπάρχει πολιτική ευθύνη και για το γεγονός ότι οι εξαγγελίες για αποκατάσταση των πληγέντων, στις οποίες μετά από κάθε καταστροφή προβαίνει η κυβέρνηση, δεν έχουν το τεκμήριο της αξιοπιστίας, αφού μέχρι και σήμερα ζημιές προηγούμενων χρόνων παραμένουν εκκρεμείς και η όλη διαδικασία διοικητικής διεκπεραίωσης αποτελεί πρόσθετη ταλαιπωρία των δικαιούχων πολιτών".

Την Τετάρτη19/7, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα επισκεφθεί τη Σάμο.

To Γραφείο Τύπου