Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/11/2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ (Π.Τσούτσιας –Τ. Σαράντης)


-        κ. Σκουρλέτη, φαίνεται ότι την πατήσατε. Και το λέω με όλη την αγάπη. Γιατί λέγατε ότι δεν θα τα πάρουμε τα λεφτά, αλλά εδώ, απʼ ότι διαβάζουμε σήμερα, 44 θα έρθουν.

 

Κατʼ αρχήν, κρατάω τα ειλικρινή αισθήματα αγάπης. Και αυτό με ικανοποιεί. Απʼ εκεί και πέρα, θα έλεγα ότι αυτός που την έχει πατήσει είναι ο ελληνικός λαός, όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα εκείνο το κομμάτι που πίστεψε ότι ψηφίζει κάποιες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θα διαπραγματευόντουσαν κάτι.

Να σας θυμίσω ότι εμείς -ίσως να σας διαφεύγει αυτή τη στιγμή – σε καμία περίπτωση δεν είπαμε ότι δεν θα πάρουμε τη δόση. Σε καμία. Ίσα – ίσα λέγαμε ότι η δόση αυτή θα δοθεί διότι αν δεν δινόταν θα οδηγούσε σε μία τυπική πτώχευση της ελληνικής οικονομίας, πράγμα που δεν ήταν επιλογή ούτε του γερμανικού παράγοντα ούτε των υπόλοιπων κυρίαρχων δυνάμεων. Διότι αυτό θα σήμαινε απρόβλεπτες επιπτώσεις και καταστάσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας.

 

-        Μα στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, είπε ότι η τακτική του υπάκουου μαθητή δεν περπατάει και αυτό θα φανεί με τη δόση, ότι δεν θα έρθει….

 

Όχι. Ως προς το πρώτο σκέλος το λέτε σωστά, διότι φάνηκε ότι αυτή η τακτική του «τα δίνω όλα», το γεγονός δηλαδή ότι αυτή η κυβέρνηση επί τέσσερις μήνες έδωσε ουσιαστικά «γη και ύδωρ» δεν έχει δημιουργήσει μια άλλη κατάσταση για το ελληνικό πρόβλημα. Ίσα – ίσα έχουμε τη θηλιά η οποία σφίγγει ακόμα περισσότερο, το περιλαίμιο αυτή τη στιγμή οριακά αφήνει τη δυνατότητα του να επιβιώνουμε.

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Έχουμε αυτές τις περίφημες αποσαφηνίσεις, χάριν των οποίων υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις, σε σχέση με τη ρήτρα της αυτόματης διόρθωσης και το θέμα του ειδικού λογαριασμού, ο οποίος θα τηρείται βεβαίως στην Τράπεζα της Ελλάδας αλλά ουσιαστικά θα είναι δεσμευμένος. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο καθεστώς διεθνούς οικονομικού ελέγχου και μια πολιτική η οποία όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει αποτύχει, παρʼ όλα αυτά η Ελλάδα καλείται απαρέγκλιτα να τη συνεχίσει. 

Άρα, δεν νομίζω ότι μιλάμε για μια επιτυχία, μιλάμε για μια παταγώδη αποτυχία.

 

-        Νομίζω, ο πολίτης από χθες νιώθει ότι με την έλευση αυτών των χρημάτων - και μάλιστα μιλάγαμε για 31,5 δις, ξαφνικά ακούμε 44 – η θηλιά ίσως έχει ξελασκάρει λίγο από λαιμό.

 

Πώς το βλέπετε αυτό; Είδατε τα νέα μέτρα να σημαίνουν κάποιες μειώσεις, σε σχέση με τα δυσβάσταχτα βάρη που καλείται να πληρώσει; Είδατε να μειωθούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ; Λιγότερα χαράτσια; Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Το αντίθετο ακριβώς υπάρχει.

 

-        Αυτό που είδαμε πάντως όλο το προηγούμενο διάστημα είναι ότι υπάρχει κοινωνική ανοχή και μάλιστα μεγάλη.

 

Δεν ξέρω πως τη διαπιστώνετε αυτή την κοινωνική ανοχή. Εγώ βλέπω ότι ακόμα και από τις δημοσκοπήσεις ότι η κυβέρνηση είναι πλήρως απομονωμένη, κανείς δεν πιστεύει την αποτελεσματικότητα αυτού του προγράμματος και όλοι περιμένουν την ώρα, αργά ή γρήγορα, να απαλλαγούν από αυτή την πολιτική.

 

-        Ωραία. Να έρθουμε στη βιωσιμότητα του χρέους. Εσείς λέτε ότι το κλειδί για τη λύση των προβλημάτων είναι η βιωσιμότητα του χρέους, έτσι δεν είναι;

 

Βεβαίως. Πρέπει κανείς εδώ να παρατηρήσει και κάτι. Αυτή τη στιγμή βλέπετε ότι υπάρχει μια μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στους κυρίαρχους κύκλους, Γερμανία, ευρωπαϊκούς κύκλους και ΔΝΤ από την άλλη μεριά, για τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους.

Εδώ η παρουσία της κυβέρνησης είναι πλήρης αφωνία. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω αν προσθέτει κάτι όταν ο Πρωθυπουργός ή ο Υπουργός Οικονομικών βρίσκονται στο τραπέζι των διεθνών συσκέψεων ή δεν βρίσκονται. Ακούσατε καμιά γνώμη για το αν η ελληνική κυβέρνηση έχει άποψη αν θα πρέπει να γίνει κούρεμα ή επαναγορά ομολόγων;

Δεν θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να είναι αυτή η οποία να προσπαθήσει να χωθεί σε αυτή την αντιπαράθεση για να διεκδικήσει τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας;

Αντίθετα, τι μας λένε; Ότι θα συνεχίσουν στην ίδια πολιτική. Και σας ρωτάω: είναι επιτυχημένο αυτό το πρόγραμμα; Γιατί, λοιπόν, να συνεχίσουμε επιμηκύνοντας το; Για ποιο λόγο;

 

-        Ο αντίλογος εδώ πέρα θα μπορούσε να είναι ότι όταν τσακώνονται τα …. Εσύ κάθεσαι στην άκρη γιατί θα σε φάνε και σένα.

 

Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω αυτό. Όταν μιλάμε για τον χώρο της πολιτικής. Για μια προσπάθεια αξιοπρεπούς υπεράσπισης των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας.

 

-        Κ. Σκουρλέτη, η δικιά σας θέση ποια είναι; Τι θα έπρεπε να γίνει για τη βιωσιμότητα του χρέους; Είναι η άποψη που εξέφρασε χθες ο κ. Τσίπρα στο CNN, να διαγραφεί το χρέος του ευρωπαϊκού Νότου;

 

Αυτό που έχει εκφρασθεί και χθες και όλο το προηγούμενο διάστημα είναι ότι θα πρέπει να πάμε σε μια Ευρωπαϊκή Διεθνή Διάσκεψη και να δούμε τα θέματα μιας νέας στρατηγικής απέναντι στην οικονομική κρίση.

 Η δικιά μας άποψη είναι ότι αυτή η στρατηγική πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, της αποπληρωμής του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης, της προσπάθειας διαρθρωτικών αλλαγών στον τρόπο που είναι δομημένη η Ευρωζώνη, πολιτικός έλεγχος, διαφορετικός ρόλος στην ΕΚΤ και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πράγματα που με έναν αναλυτικό και σαφή τρόπο τα έχουμε πει όλο το προηγούμενο διάστημα.

 

-        Για να γίνει αυτό το πράγμα, όμως, πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη και αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή.

 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Όπως άλλαξαν στην Ελλάδα και η δυναμική των πραγμάτων είναι να αλλάξουν περαιτέρω, θεωρώ –και αυτό μας δείχνουν οι κινητοποιήσεις των ευρωπαίων εργαζομένων ότι αλλάζουν με έναν σταθερό τρόπο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αλλιώς αν δεν αλλάξουν σας την έχω ξαναπεί την εκτίμηση. Η Ευρώπη συνολικά, η Ευρωζώνη, θα περάσει πάρα πολύ άσχημες μέρες.

Διότι αυτό το σύστημα πια έχει κλείσει τον κύκλο του..

 

-        Το αντεπιχείρημα είναι, τι με νοιάζει εμένα η ευρωζώνη, εγώ πώς θα ζήσω εδώ στη χώρα μου; Περιμένοντας την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη;…

 

Αν κανείς πιστεύει ότι θα πρέπει η Ελλάδα να σηκώσει μαύρη πειρατική σημαία και να έχει την ψευδαίσθηση μιας αυτοδύναμης αναπτυξιακής πρότασης στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, ας το καταθέσει. Αυτοί μπορεί να είναι οι οπαδοί του λόμπι της δραχμής. Δεν αφορούν εμάς αυτές οι απαντήσεις..

 

-        Μισό λεπτό.. Γιατί, απ΄ ότι ακούμε, οι οπαδοί του λόμπι της δραχμής εσείς είστε… Και η κα Παπαρήγα…

 

Αυτά τα λέει ο κ. Σαμαράς ο οποίος αποδεδειγμένα ακολουθεί μια πολιτική, την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική η οποία αποδομεί σήμερα την Ευρώπη ούτως ή άλλως και ισοπεδώνει την ελληνική οικονομία και την ελληνική πραγματικότητα.

Όσον αφορά αυτό που λέτε για την κα Παπαρήγα, μου κάνει εντύπωση ο εύκολος τρόπος με τον οποίον υιοθετεί τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και του κ. Σαμαρά. Αυτοί που μας κατήγγειλαν πριν λίγους μήνες ως ευρωλάγνους, τώρα μας λένε ότι είμαστε οπαδοί της δραχμής. Πρόκειται για μια στρατηγική της σημερινής ηγεσίας του ΚΚΕ σε μια στιγμή ου η ελληνική κοινωνία και ο κόσμος της εργασίας αποζητά από την αριστερά μια εναλλακτική πρόταση, εκείνη επιλέγει την πιο χωριστική τακτική και πολεμική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Πρόκειται για ιστορικό λάθος το οποίο θα καταγραφεί στην ιστορία με τα πιο μελανά χρώματα.

 

-        Με δεδομένα τα δημοσιεύματα κι όλη αυτή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την ανασύσταση των πολιτικών χώρων, των κομμάτων και.. και…  αυτό που παρατηρούμε είναι από τη μια είναι οι ευρωπαϊστές και από την άλλη τοποθετούνε εσάς ως αντιευρωπαϊστές. Είναι έτσι;…

 

Όχι, δεν είναι έτσι.  Εγώ βλέπω από τη μια μεριά του μερκελιστές, τους ακραίους νεοφιλελεύθερους, αυτούς οι οποίοι εμφανίζονται με έναν ευρωπαϊκό μανδύα αλλά θέλουν να διατηρήσουν τα πάντα ως έχουν στην Ευρώπη  και από την άλλη τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες θεωρούν ότι η Ευρώπη πρέπει να περάσει σε μια διαδικασία ουσιαστικής επανίδρυσής της και να αναζητήσει ένα νέο τρόπο ανάπτυξης που θα προστατεύει την εργασία, που θα περιορίζει την τραπεζοκρατία, που θα βάζει φρένο στην ασυδοσία των αγορών, που θα έχει μια μέριμνα για την οικολογική ισορροπία. Τελικά θα είναι η Ευρώπη των εργαζομένων και των κοινωνιών.

 

-        Πολλοί λένε ότι όλο και κλίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πιο αντιευρωπαϊκές θέσεις…

 

Εγώ μιλάω με βάση τις επεξεργασμένες θέσεις μας, το πρόγραμμά μας, αυτό που δοκιμάστηκε τον Μάη και τον Ιούνιο κι αυτό που απέσπασε τελικά την ευρεία αποδοχή του εκλογικού σώματος, που θεωρώ τελικά ότι θα είναι και πλειοψηφική στο επόμενο διάστημα.

 

-        …   Εκτός από τον κ. Μιχελογιαννάκη, θα βλέπατε θετικά, εάν αποχωρήσει ο κ. Βουδούρης, ο κ. Μουτσινάς από τη ΔΗ.ΜΑΡ., για μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;….

 

Να απαντήσω ως προς το πρώτο σκέλος. Θεωρώ ότι κάθε αποχώρηση σε πολιτική βάση από το σημερινό μνημονιακό μπλοκ είναι ένα θετικό γεγονός και κανείς πρέπει να το χαιρετήσει. Από κει και πέρα, εάν αυτές οι αποχωρήσεις μεταφραστούν σε συνεργασίες ή προσχωρήσεις είναι ένα άλλο θέμα.  Για την ώρα δεν υπάρχει ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και με τον κ. Μιχελογιαννάκη δεν έχουμε μια προσχώρηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ως ανεξάρτητος βουλευτής κατά περίπτωση θα συνεργαζόμαστε  στα θέματα που συμφωνούμε εντός της Βουλής.

 

-        Πόσο έτοιμοι είσαστε;…..

 

Ήμασταν έτοιμοι από τον Ιούνιο, ήμασταν έτοιμοι από τον Μάιο, κάθε μέρα που περνάει είμαστε ακόμα περισσότεροι έτοιμοι.

 

-        Το έχετε πει και στον κ. Λαφαζάνη αυτό….

 

Νομίζω ότι το είπε και ο ίδιος κατ΄ επανάληψη, μετά από εκείνη την ατυχή προσπάθεια διάφορων κύκλων να τον ερμηνεύσουν με το δικό τους τρόπο.

 

-        Ευθύ ερώτημα. Γιατί στην κοινωνία ..- δεν θέλω να δημιουργηθεί η εικόνα ότι εγώ εκφράζω την κοινωνία .. - αυτό διαπιστώνω τουλάχιστον από τις κουβέντες που κάνω με φίλους…  Γιατί έχει περάσει η αίσθηση ότι δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα;..

 

Να σας πω τι εισπράττω εγώ όταν μιλάω με τους δικούς μου συνδημότες;.. Μας λένε, προχωρήστε. .. Ότι ακόμα κι αν σε πολλά πράγματα δεν έχουμε πειστεί, είμαστε διατεθειμένοι  να δοκιμάσουμε τη δικιά σας πολιτική πρόταση, γιατί είμαστε βέβαιοι ότι το άλλο οδηγεί στον όλεθρο και την καταστροφή. Κι αυτή η δυναμική, να είστε βέβαιος, όταν θα υπάρξει το πράσινο φως των εκλογών –και για μας όσο το γρηγορότερο ανάψει, τόσο το καλύτερο- θα είναι τόσο μεγάλη που ενδεχομένως θα δημιουργήσει μια τέτοια δυναμική που θα αποτυπωθεί με έναν αυτοδύναμο τρόπο, σε μια νέα πολιτική πλειοψηφία που θα χειριστεί τα πράγματα.

 

 

To Γραφείο Τύπου