Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/07/2000

Εργασιακές σχέσεις

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ρ/Σ Πλάνετ (Στρ. Τριλίκης) ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε:

Για τα εργασιακά:

Το θέμα δεν είναι διαδικαστικό, ούτε τεχνικό. Είναι πρόβλημα που κρίνει την ουσία της πολιτικής. Δεν είναι διμερές θέμα, από τη μια η κυβέρνηση και από την άλλη το συνδικαλιστικό κίνημα. Η υπόθεση αυτή αφορά ολόκληρη την κοινωνία, γιατί επηρεάζει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της κοινωνίας, τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής όλων μας.

Βεβαίως ουσιαστικός διάλογος, όχι με προεξαγγελίες, οι οποίες μετατρέπουν τη διαδικασία του διαλόγου σε διαδικασία προσχώρησης στις κυβερνητικές επιλογές. Και μάλιστα θα έλεγα διάλογο επί των θεμάτων που αυτή τη στιγμή έχουν δοκιμαστεί και πάνω στα οποία υπάρχει μία γόνιμη και χρήσιμη εμπειρία. Διάλογος λοιπόν για την εφαρμογή του 35ωρου. Αξιοποίηση της εμπειρίας της Γαλλίας.

Σε αυτό το θέμα δεν συγκρούεται ο λεγόμενος κυβερνητικός εκσυγχρονισμός με τον λεγόμενο διεκδικητικό συνδικαλισμό. Εδώ αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, από τη μια ο φονταμενταλισμός της αγοράς, μια ιδιότυπη επικυριαρχία της αγοράς και από την άλλη η δημοκρατική προτεραιότητα να διεκδικηθούν και να διευρυνθούν εγγυήσεις κοινωνικής προστασίας στις καινούργιες συνθήκες που μεγαλώνουν τους αποκλεισμούς και την ανεργία.

Εκείνο που χρειάζεται είναι να θυμίσουμε ορισμένα βασικά θέματα: Η εξέλιξη των ιδεών και των κοινωνιών, η πρόοδος σημαδεύτηκε από το γεγονός ότι η δημοκρατία ρυθμίζει την οικονομία. Δεν παραδίδεται η κοινωνική δημοκρατία στη αγορά, γιατί και στο 2000 πάνω από το κέρδος και τους νόμους της αγοράς υπάρχουν οι δημοκρατικές εγγυήσεις, οι άνθρωποι και οι όροι της ζωής τους.

Να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, αλλά για συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας. Από την πλευρά του ΣΥΝ υποδείξαμε ως πρώτο βήμα το 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών, τη κατοχύρωση των ανέργων μακράς διάρκειας, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την προώθηση της απασχόλησης και τον διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων για το ανθρώπινο δυναμικό. Γιατί μέχρι σήμερα κανένας απολογισμός δεν έχει γίνει για το που πήγαν τα περίπου 2 τρισεκατομμύρια από το πρώτο και από το δεύτερο ΚΠΣ για το ανθρώπινο δυναμικό και για το τι απόδοση είχαν.

Δεν είναι διμερές θέμα. Σε αυτό το θέμα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν όλες οι πνευματικές και κοινωνικές δυνάμεις. Ανατροπές σε βάρος των εγγυήσεων κοινωνικής προστασίας στον τομέα της απασχόλησης επηρεάζουν το σύνολο της ζωής μας, τη δομή και τη λειτουργία της κοινωνίας.

To Γραφείο Τύπου