Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/11/2012

Αποσπάσματα της συνέντευξης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρη Στρατούλη, στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου

 «Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ»

Ο Δημήτρης Στρατούλης, Βουλευτής Βʼ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνος Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για το Υπουργείο  Εργασίας,  μιλώντας σήμερα στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στον Real Fm, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ  ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ  ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ

«Πρέπει να πούμε και κάποιες αλήθειες, τις οποίες κρύβει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρώτον, ότι για να πετύχει αυτή την «ενισχυμένη» δόση η κυβέρνηση έδωσε γη και ύδωρ στους πιστωτές. «Κατάπιε» δηλαδή την εντολή της τρόικας για δημιουργία ειδικού λογαριασμού, ο οποίος θα είναι έξω από τον έλεγχο της οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης.  Όλα τα έσοδα του κράτους και τα δάνεια της τρόικας θα πηγαίνουν σε αυτόν τον λογαριασμό. Οι όροι που έχουν τεθεί για διεθνή εποπτεία αυτού του λογαριασμού, μεταβάλουν την Τράπεζα της Ελλάδας σε απλό εισπράκτορα των τοκοχρεολυσίων για λογαριασμό των πιστωτών. Είναι σαν να εκχωρεί η κυβέρνηση τη δική της αρμοδιότητα για δημοσιονομική πολιτική και το ίδιο το δημόσιο ταμείο στους επόπτες της τρόικας. Και προτεραιότητα για αυτά τα χρήματα δεν θα είναι μισθοί, συντάξεις και κοινωνικές πολιτικές αλλά η αποπληρωμή των δανειστών.

Δεύτερον, ο μηνιαίος έλεγχος με τον οποίο η τρόικα θα βλέπει τι λεφτά μπαίνουν  στον κρατικό προϋπολογισμό και τι λεφτά βγαίνουν, είναι σαν να επιβάλει στη χώρα σύστημα επιτροπείας, αντίστοιχο με αυτό στο οποίο είχε υποβληθεί η χώρα μας, το εξευτελιστικό διεθνή οικονομικό έλεγχο, το 1898, όταν είχε κηρυχθεί πτώχευση από τον τότε πρωθυπουργό τον Χαρ. Τρικούπη. Θα ελέγχουν έσοδα και έξοδα και θα αποφασίζουν, αν έχουμε αποκλίσεις στα έσοδα, ποιες δαπάνες θα κόβονται, δηλαδή μισθοί, συντάξεις κλπ. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι κάθε μήνα  θα έχουμε τη διαμόρφωση ενός νέου τροποποιημένου κρατικού προϋπολογισμού,  χωρίς την παρέμβαση της Βουλής. Παρακάμπτεται δηλαδή η Βουλή. Δεν θα αποφασίζει η Βουλή των Ελλήνων την τροποποίηση του Κρατικού προϋπολογισμού, αλλά η διεθνής επιτροπεία της Τρόικας! Τεράστιο πλήγμα για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια της χώρας.

Το τρίτο είναι  ότι για τις ιδιωτικοποιήσεις η τρόϊκα ζητάει  δύο πράγματα: Πρώτον να μην περνάει από τη Βουλή η έγκριση των ιδιωτικοποιήσεων των επιμέρους δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας, ενώ ο κ. Στουρνάρας κατά την πρόσφατη οριακή ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου είχε κάνει τη διευκρινιστική δήλωση ότι θα περνάνε από τη Βουλή τουλάχιστον οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας! Εκ του αποτελέσματος λοιπόν, φαίνεται ότι είπε ψέματα. Το δεύτερο είναι ότι όταν υπάρχει απόκλιση εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις, αυτόματα αυτό θα μεταφέρεται στις δαπάνες και θα περικόπτονται μισθοί, συντάξεις και κοινωνικές πολιτικές!

Ο τέταρτος λόγος για τον οποίο δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει η κυβέρνηση είναι ότι, ενώ μας είπαν ότι είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων, η έκθεση της κομισιόν μιλάει για νέα μέτρα ύψους 6,4 δις ευρώ το 2015 και το 2016, όταν το μεσοπρόθεσμο, το οποίο εγκρίθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, έκανε λόγο για μέτρα ύψους 4,8 δις αντίστοιχα. Άρα υποκρύπτονται και νέα μέτρα.

Και επιτροπεία λοιπόν θα εφαρμοστεί στη χώρα μας και νέα μέτρα έχουν συμφωνηθεί να περάσουν τα επόμενα χρόνια. Και βέβαια δεν παραβλέπουμε το ότι αν εφαρμοστεί το πακέτο μέτρων το οποίο ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα με 153 Βουλευτές θα έχουμε φαινόμενα του 1942 στη χώρα μας. Θα πεινάσει και θα κρυώσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Οδεύουμε προς ένα πολύ δύσκολο χειμώνα για την πλειοψηφία του λαού».    

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΠΡΟΣ ΚΚΕ,  ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

«Είναι μια πρωτοβουλία η οποία μπορεί να παρθεί γιατί είναι μέσα στα πλαίσια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς.

Η πολιτική συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους ή για να «στριμώξουμε» άλλα κόμματα της Αριστεράς. Το κάνουμε γιατί θεωρούμε ότι είναι ανάγκη της εποχής μας και των έκτακτων συνθηκών φτωχοποίησης που βιώνει ο λαός μας.

Όταν ο λαός υποφέρει από τις πολιτικές των μνημονίων, όταν καταστρέφονται τα πάντα -κοινωνικές κατακτήσεις, μισθοί, δικαιώματα, συντάξεις, που κατακτήθηκαν τα τελευταία 200 χρόνια-  και το επιτακτικό καθήκον είναι να ακυρωθούν αυτές οι πολιτικές,  δεν μπορεί να αδιαφορεί καμία δύναμη της Αριστεράς ούτε να τραβάει η καθεμιά το δικό της δρόμο.

Αυτή την ώρα, αυτό που επείγει δεν είναι να κάνουμε αντιπαραθέσεις μεταξύ μας στην Αριστερά. Είναι η ώρα της ενότητας, της κοινής δράσης όλων των δυνάμεων της Αριστεράς για να βγει η χώρα και ο λαός από τα σημερινά αδιέξοδα.

Είχαμε σταθερά μια ενωτική πολιτική μέσα στην Αριστερά, θα την ακολουθήσουμε με συνέπεια και σταθερότητα και το επόμενο διάστημα, γιατί θεωρούμε ότι είναι ανάγκη των καιρών και του λαού προκειμένου να απελευθερωθεί από τις πολιτικές των μνημονίων της καταστροφής».

 

To Γραφείο Τύπου