Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/07/2000

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ στη Σάμο

Επίσκεψη τουΠροέδρου του ΣΥΝ στη Σάμο και στις περιοχέςτου νησιού που επλήγησαν από τιςκαταστροφικές πυρκαγιές

Επίσκεψη στη Σάμο και στις περιοχές του νησιού που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές πραγματοποιεί ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον Νομάρχη, τον Δήμαρχο Πυθαγορείου, Βαθέως, Νομαρχιακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, επισκέφθηκε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σάμου και ενημερώθηκε για την έκταση των καταστροφών, τις οδυνηρές επιπτώσεις στο εισόδημα, στην απασχόληση και τις προοπτικές του νησιού. Συζήτησε μαζί τους προτάσεις ,αιτήματα και ιδέες για την ταχεία, πλήρη και ουσιαστική αποζημίωση, την αποφασιστική ενίσχυση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανασυγκρότησης της οικονομίας και στήριξης της τοπικής κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συνοδευόμενος από φορείς του Νησιού και στελέχη του ΣΥΝ επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές Μαυρατζαίοι, Κουμαδαραίοι, Πύργος, Σπαθαραίοι, Παγώνδας κ.λ.π

Μετά τις συναντήσεις με τους φορείς του Νησιού ο Νίκος Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξη Τύπου τόνισε:

"Βαφτίζει μέτρα για το ανθρώπινο δυναμικό, τις επιλογές που έχει κάνει για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Πρέπει, βεβαίως, να υπάρξει σοβαρός διάλογος, είναι αναγκαίος ένας τέτοιος διάλογος αλλά μόνον εάν υπάρξει σοβαρή βάση και σοβαρό περιεχόμενο διαλόγου, ειλικρινής διάθεση για να γίνει διάλογος. Αυτό προϋποθέτει πρώτα και κύρια αποτίμηση των πολιτικών που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα. Επιβάλλει επίσης αποτίμηση των αποτελεσμάτων που είχαν τα εθνικά σχέδια δράσης κατά της ανεργίας και τέλος επιβάλλει έλεγχο και αποτίμηση του τρόπου με τον οποίο αξιοποιήθηκαν τα 2 και πλέον τρις. δραχμές από το 1ο και 2ο Κ.Π.Σ για το ανθρώπινο δυναμικό.

Πού πήγαν; Πόσες νέες θέσεις εργασίας δημιούργησαν; Και γιατί δεν συνέβαλαν στην αποφασιστική αντιμετώπιση της ανεργίας;

Καμιά συζήτηση, βεβαίως, δεν μπορεί γίνει και δεν έχει νόημα μια διαδικασία για τα μάτια του κόσμου, εάν η κυβέρνηση κατά την πάγια τακτική της έχει καταλήξει στις αποφάσεις της και απλώς αναζητά άλλοθι και συνυπευθυνότητα είτε από τους εργαζόμενους είτε σε άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Το πρόβλημα του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων αφορά ολόκληρη την κοινωνία, έχει σχέση με τον τρόπο δομής, οργάνωσης και λειτουργίας της κοινωνίας. Και το ερώτημα αφορά όλους μας. Τι είδους κοινωνία θέλουμε;

Στην Γαλλία, ο Γάλλος πρωθυπουργός λέει να μην φτιάξουμε κοινωνία της αγοράς στο όνομα της οικονομίας της αγοράς. Δυστυχώς στην Ελλάδα η κυβέρνηση ακολουθεί αντίθετη πολιτική.

Ο ΣΥΝ έχει καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα για τα οποία μπορεί να εφαρμοστεί μια αξιόπιστη και αποτελεσματική πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Και ως ένα αποφασιστικό βήμα θεωρούμε την εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών, που μπορεί να αποτελέσει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο να ενταχθούν συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την διεύρυνση της απασχόλησης.

Το 35ωρο εφαρμόζεται σήμερα στην Γαλλία και οι εμπειρίες από την εφαρμογή του είναι θετικές. Και δεν είναι μόνο εμπειρίες που αναφέρονται στην μείωση της ανεργίας, αλλά είναι εμπειρίες που έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής, με τον ελεύθερο χρόνο, με την φορολογική δικαιοσύνη με την στήριξη της κοινωνικής συνοχής, με την εξασφάλιση ενός συστήματος ασφάλειας στους εργαζομένους και στην κοινωνία η οποία δεν μπορεί να μαστίζεται από την διαρκή αβεβαιότητα και ανασφάλεια, από τον φόβο της ανεργίας και των αποκλεισμών.

Για τις εργασιακές σχέσεις

Στην Ελλάδα υπάρχει θέμα ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και όχι θέμα απορρύθμισης της εργασίας.

Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα η ανεργία αυξήθηκε και εκτινάχτηκε σε πάρα πολύ υψηλούς δείκτες. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν συγκράτησε την ανεργία, ούτε καν την μείωσε. Στην Ελλάδα είναι που οι μορφές της μερικής και της άτυπης απασχόλησης επεκτάθηκαν πολύ και σήμερα καλύπτουν το 25% της συνολικής εργασίας, παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία στην Ελλάδα αυξήθηκε με έναν εντυπωσιακό τρόπο και παρά το γεγονός ότι το κόστος εργασίας μειώθηκε δραστικά. Το κόστος εργασίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μειώθηκε κατά 11%, ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης κατά 4%.

Η εικόνα αυτή από μόνη της αποδεικνύει ότι οι κυβερνητικές προτάσεις κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, θα αυξήσουν και δεν θα μειώσουν την ανεργία.

Οι κυβερνητικές προτάσεις είναι σε ευθεία προέκταση των πολιτικών που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα. Με αυτές τις πολιτικές η ανεργία έχει φθάσει στο 12%.

Εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ διαφωνούμε με την δέσμη των κυβερνητικών προτάσεων και ζητάμε από την κυβέρνηση να τις αναθεωρήσει.

Η κυβέρνηση στην ουσία βαφτίζει μέτρα κατά της ανεργίας τις ρυθμίσεις που προωθεί κατά της εργασίας.

Για τις καταστροφές από την φωτιά στην Σάμο

Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Δεν είναι μια συνηθισμένη πυρκαγιά. Οι συνέπειες αυτής της καταστροφής, επομένως, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον συνηθισμένο τρόπο. Επιβάλλεται να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άμεσης αποκατάστασης των συνεπειών της καταστροφής και ανασυγκρότηση του νησιού, έτσι ώστε η Σάμος να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να μπορέσει να αξιοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει..

Εκείνο που χρειάζεται αυτήν την στιγμή είναι η διεκδίκηση και η εξασφάλιση μιας έκτακτης και αυτοτελούς χρηματοδότησης για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκατάστασης των ζημιών και ανασυγκρότησης του νησιού.

Είναι δεδομένο ότι στον πρωτογενή τομέα, στην γεωργία, την κτηνοτροφία επιβάλλεται άμεση στήριξη εκείνων που είδαν να χάνεται το εισόδημά τους και η πηγή του .

Επιβάλλεται επίσης να προωθηθούν παρεμβάσεις οι οποίες θα δώσουν την δυνατότητα στον πρωτογενή τομέα να αναδιαρθρωθεί, να ανασυγκροτηθεί έτσι ώστε να επανακαλλιεργηθούν οι καμένες εκτάσεις και να στηριχτούν οι παραγωγικές δραστηριότητες των αγροτών και όλων των παραγωγών.

Χρειάζεται επίσης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του Τουρισμού - των τουριστικών επαγγελμάτων, της μεγάλης ανεργίας, της διαρκούς πλέον μείωσης των εισοδημάτων - που είναι εμφανέστατο στον τομέα της τουριστικής δραστηριότητας.

Επιβάλλεται να υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις προκειμένου να αναπλαστεί , να αναμορφωθεί, να αναδειχθεί το φυσικό περιβάλλον έτσι ώστε το οικοσύστημα της Σάμου, να ξαναβρεί την ίδια μοναδικότητα που όλοι ξέρουμε ότι είχε αλλά πρέπει να αποκτήσει και στο μέλλον.

Επιμένω στην ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών και ανασυγκρότησης του νησιού, με αυτοτελή, έκτακτη και διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Γιατί οι συνέπειες δεν είναι μονάχα οικονομικές και κοινωνικές. Δεν είναι μονάχα οικολογικές. Οι συνέπειες είναι δημογραφικές, είναι συνέπειες που έχουν να κάνουν με τις προϋποθέσεις ύπαρξης.

Δεν είναι πια η στήριξη του νησιού προτεραιότητα για την ανάπτυξη. Είναι προτεραιότητα για την ύπαρξη.

Από την πλευρά της πολιτείας και της κυβέρνησης επιβάλλεται ειλικρίνεια και αποτελεσματική ενεργοποίηση, όχι λόγια, όχι διακηρύξεις την ώρα που φουντώνουν οι φλόγες. Όχι υποσχέσεις για παρηγοριά, αλλά αποτελεσματικός τρόπος αποκατάστασης και στήριξης των κατοίκων, έτσι ώστε με αισιοδοξία να αντιμετωπίσουν την επόμενη δεκαετία, που θα είναι δύσκολη. Χωρίς εισοδήματα, δίχως παραγωγή, με προβλήματα στον Τουρισμό.

Αρα λοιπόν ειλικρίνεια από την πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής, έκτακτες δράσεις και ενεργοποίηση όλου του δυναμικού της Σαμιώτικης κοινωνίας για να διεκδικήσει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο και να εφαρμόσει με τον πιο αξιόπιστο τρόπο αυτό το πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών και ανασυγκρότησης του νησιού.

Η Σάμος, δεν είναι μονάχα στα λόγια ένα όμορφο νησί, με στρατηγική προτεραιότητα.
Πρέπει και στην πράξη με εφαρμοσμένες πολιτικές να φαίνεται αυτό.
Να φαίνεται η προτεραιότητα που από πλευρές έχει το νησί και η ανάπτυξή του."

To Γραφείο Τύπου