Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
20/07/2000

Για την συμπλήρωση 26 χρόνων από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Εικοσιέξη χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και το φασιστικό πραξικόπημα της ελληνικής χούντας στην Κύπρο οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού βρίσκονται σε κρίσιμο και λεπτό σημείο.

Η απρόσκοπτη πρόοδος της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Αθήνα και τη Λευκωσία

Ο Συνασπισμός επισημαίνει την ανάγκη της προώθησης της λύσης του Κυπριακού μέσα από ουσιαστικές διακοινοτικές συνομιλίες στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και των συμφωνιών κορυφής του 1977 και 1979, που προβλέπουν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Πρέπει να επιβεβαιωθούν ξανά οι αρχές της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, με ενιαία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, καθώς και να διασφαλισθούν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων, της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής Κοινότητας.

Οι αρχές αυτές πρέπει να στηριχθούν από το ευρύτερο δυνατό φάσμα των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την Κύπρο και ιδιαίτερα από τις δύο κυβερνήσεις.

Παράλληλα ομόφωνη πρέπει να είναι και η καταδίκη της πράξης προέλασης στα Στροβίλια από το κατοχικό καθεστώς και η απαίτηση για επιστροφή στο status quo ante.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες προκειμένου η διεθνής κοινότητα να προσεγγίζει το Κυπριακό από τη σκοπιά των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου και προκειμένου η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση να συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Ο Συνασπισμός θα αξιοποιήσει το πλέγμα των διεθνών του σχέσεων, στην κατεύθυνση της επίτευξης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

To Γραφείο Τύπου