Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
24/07/2000

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ για τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της αποτυχίας των μαθητών στο Λύκειο επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις που είχε κάνει ο ΣΥΝ από τη πρώτη στιγμή της εφαρμογής των "εκπαιδευτικών μέτρων" Αρσένη. Ότι, δηλαδή, οι αλλαγές θα συμβάλλουν στη βίαιη εξώθηση μεγάλου αριθμού μαθητών από το Λύκειο. Οι προβλέψεις αυτές δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.

Η ανησυχία μας, ωστόσο, είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί γνωρίζουμε καλά ότι η αποτυχία στο Λύκειο είναι, δυστυχώς, μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα νοσεί στο σύνολό του, από την προσχολική μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και κανείς δεν φαίνεται να αναλαμβάνει την ευθύνη ή να κινεί πρωτοβουλίες για την άρση των αδιεξόδων.

Εκείνο που μας ενδιαφέρει, εκείνο που απασχολεί τον ελληνικό λαό είναι να ξεκινήσει επιτέλους μια προσπάθεια για αλλαγή πλεύσης, για μια ριζική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος μας, βασικός άξονας της οποίας είναι:

η διασφάλιση της δημόσιας, δωρεάν, ενιαίας δωδεκάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο για την ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα, για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας του Λυκείου πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως η επαναφορά του θεσμού των ανεξεταστέων στο Λύκειο, σωστά οργανωμένη ενισχυτική διδασκαλία κ.λπ.

Η δημοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι μία μεγάλη εκκρεμότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού