Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
28/07/2000

Σε ποια στρατηγική εντάσσεται η διάθεση επιπλέον τεσσάρων τρις για νέους εξοπλισμούς;

Με αφορμή τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η χώρα μας θα είναι και την επόμενη πενταετία ο καλύτερος πελάτης των διεθνών εμπόρων όπλων και των συμφερόντων που συντηρούν και παράγουν εστίες βίας στην περιοχή μας.

Tο μείζον ζήτημα των εξοπλισμών προκαλεί επί δεκαετίες τεράστια οικονομική αφαίμαξη και διασυνδέεται ευθέως με κρίσιμες πλευρές στρατηγικής στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας Η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα ως πολιτική ενδοκυβερνητικού συμβιβασμού για το τελικό ύψος της δαπάνης, ανάμεσα στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, έξω από τις θεσμοποιημένες διαδικασίες διαφάνειας και ελέγχου από τη Βουλή. Κάθε τόσο η Ελλάδα πραγματοποιεί "αγορές του αιώνα", ενώ η ελληνική βιομηχανία συμμετέχει ολοένα και πιο λίγο στην παραγωγή όπλων κι ανταλλακτικών.

Ο ίδιος Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί της κυβέρνησης έχουν απορρίψει κάθε ιδέα για την ισόρροπη και αμοιβαία μείωση εξοπλισμών, την οποία στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, πολύ πριν και της απόφασης της Συνόδου του Ελσίνκι, ο ΣΥΝ τεκμηριωμένα πρότεινε.

Με τις σημερινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ είναι σαφές ότι θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια η οικονομική συμπίεση των κοινωνικών τομέων από τα βάρη των εξοπλιστικών προγραμμάτων και η υποθήκευση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

To Γραφείο Τύπου