Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/11/2012

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας- Πολιτισμού- Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Το έγκλημα εναντίον της πολιτιστικής μας κληρονομιάς τώρα ολοκληρώνεται. Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης ουσιαστικά καταργεί την αρχαιολογική υπηρεσία

Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τίτλο «Διαμόρφωση Φιλικού Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις» που βρίσκεται ακόμη στη διαβούλευση, οι  διαδικασίες των fast track  επενδύσεων γίνονται σαρωτικές για τον αρχαιολογικό μας πλούτο.  Η  τρικομματική κυβέρνηση, συνεχίζοντας τους προηγούμενους  καταστροφικούς για το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον νόμους των μνημονίων, θεσμοθετεί για τις θεωρούμενες ως στρατηγικές επενδύσεις, την πλήρη παράκαμψη της ενοχλητικής αρχαιολογικής υπηρεσίας και την αντικατάστασή της από μια επιτροπή στο Υπουργείο Ανάπτυξης! 

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η συγκρότηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης  Ειδικής  Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων  με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών των αδειοδοτήσεων, μέσω της παράκαμψης των περιβαλλοντικών ελέγχων, η οποία, κατά παράβαση του αρχαιολογικού νόμου θα είναι αρμόδια και για τις αρχαιότητες! Στο άρθρο 9 παρ.2 αναφέρεται ότι με ΠΔ που εκδίδεται μετά από πρόταση των συναρμόδιων υπουργών και του υπουργού Παιδείας θα καθορίζεται η τύχη τόσο των αρχαιοτήτων που εμφανίστηκαν κατά  την εκτέλεση των έργων για τις  στρατηγικές επενδύσεις, όσο και των αρχαιοτήτων που προϋπήρχαν!! Και πέραν τούτου δεν θα απαιτείται καμία άλλη απόφαση από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία για τις αρχαιότητες.  

Η αρχαιολογική υπηρεσία αντιμετωπίζεται, πλέον χωρίς προσχήματα, ως εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας και παρακάμπτεται εξολοκλήρου, αρχικά για τα έργα που θεωρούνται στρατηγικές επενδύσεις και αργότερα πιθανότατα για όλα. 

Πρόκειται για ένα τρανταχτό  έγκλημα εναντίον της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που θα σημάνει το τέλος της προστασίας της, όπως ίσχυε έως σήμερα και της πλήρους παράδοσης των αρχαιοτήτων στο έλεος των ιδιωτικών συμφερόντων.

To Γραφείο Τύπου