Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/11/2012

Περιοδεία του βουλευτή Δ. Γελαλή στο Πουρνάρι

Περιοδεία στο Πουρνάρι Συκουρίου με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας αποτελούμενο από το βουλευτή Δημήτρη Γελαλή, στελέχη της οργάνωσης Λάρισας και τοπικά στελέχη.

Στη συζήτηση τέθηκε το θέμα της συνεταιριστικής οργάνωσης και της  συγκρότησης δημιουργίας ομάδας παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς με στόχο την παραγωγή, συγκέντρωση και επεξεργασία του προϊόντος, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα γενικότερης αγροτικής πολίτικης.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες που έφερε η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2013-1016 και του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 στην οικονομία, στον αγροτικό τομέα καθώς και στον κόσμο της υπαίθρου, τονίζοντας ότι «οι συνέπειες θα είναι άμεσα ορατές σε παλιούς και νέους αγρότες, αγρότες αποκλειστικής η εποχιακής απασχόλησης. Σύμφωνα με τις επιλογές του Μεσοπρόθεσμου περικόπτονται οι αγροτικές συντάξεις, αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, μειώνεται  η  επιστροφή φόρου στους αγρότες, οι κατώτατες αμοιβές των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα, διαμορφώνονται σε κατώτερα επίπεδα.

Εξ΄ αιτίας της ασκούμενης πολιτικής έχουμε συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και μείωση του αγροτικού εισοδήματος και απασχόλησης.

Επιπλέον η  μείωση των επιδοτήσεων στους αγρότες, συρρικνώνει το ήδη μειωμένο εισόδημα τους.

Η εναλλακτική λύση στα σημερινά αδιέξοδα του αγροτικού τομέα είναι μια μορφή γεωργίας που θα εξασφαλίζει απασχόληση και ικανοποιητικό εισόδημα στην οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση.

Χρειάζεται ριζική στροφή στην ασκούμενη αγροτική πολιτική που θα κινείται στον αντίποδα των κυριάρχων πολιτικών σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο και θα βασίζεται στην ανασυγκρότηση των παραγωγικών συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγής, στην στήριξη της αυτοοργάνωσης των αγροτών μέσα από συμμετοχικές, δημοκρατικές διαδικασίες και τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών ως κοινωνικών επιχειρήσεων που υπερασπίζονται το μόχθο των αγροτών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, με όλες του τις δυνάμεις, μέσα και έξω από τη βουλή, θα δώσει τη μάχη ώστε να μην εφαρμοστούν τα καταστροφικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Προϋπολογισμού και οδηγούν σε εξόντωση τον αγροτικό κόσμο και την κοινωνία στο σύνολο της.

To Γραφείο Τύπου