Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/11/2012

Παρέμβαση Ηρώς Διώτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας - “Η διαθεσιμότητα είναι χρυσωμένο χάπι για απολύσεις”

Σφοδρή επίθεση κατά της τρικομματικής κυβέρνησης, η οποία μέσω και του τελευταίου νόμου που ψήφισε, άνοιξε το δρόμο για αθρόες απολύσεις δημοτικών και δημοσίων υπαλλήλων, εξαπέλυσε το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Νοεμβρίου η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, που είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων ΙΔΑΧ. Αναλυτικά η κ. Διώτη στην παρέμβασή της ανέφερε τα εξής:

«Όσα ψηφίστηκαν την προπερασμένη εβδομάδα στο άρθρο μόνο του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016, δεν ανατρέπονται με την κατάργηση ενός μόνο άρθρου, καθώς το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο όπως είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου και τους εταίρους της, προβλέπει σκληρότατα και βαθιά αντιδραστικά μέτρα, ενάντια στον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία ολόκληρη.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απλώς χρυσώνουν το χάπι  για τις εκατοντάδες απολύσεις που αναμένεται να έρθουν μέσα στο επόμενο διάστημα, κάνοντας λόγο για κινητικότητα, υποχρεωτικές μετατάξεις και μεταφορές, καθώς και διαθεσιμότητα προσωπικού. Την αλήθεια τη γνωρίζουν όλοι, πρόκειται για ειλημμένες και ψηφισμένες από τους κυβερνητικούς εταίρους αποφάσεις που στοχεύουν στην απόλυση συγκεκριμένου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων. Άλλωστε και ο Ν.4093/2012 και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες Κυριακή σε ΦΕΚ, προβλέπουν τη σύσταση Παρατηρητήριου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, που σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που θέτει το Υπουργείο, θα αποφασίζει μεταξύ άλλων και για νέες υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού. Το προκλητικό στην εγκαθίδρυση αυτού του Παρατηρητηρίου είναι ότι οι ελληνικοί Δήμοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, εμφανίζονται να έχουν το δεύτερο μικρότερο χρέος των ΟΤΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ, με μόλις 0,9% για το 2010, μετά τη Μάλτα που εμφανίζει μηδενικό χρέος.

 Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη προπαγάνδα, όπως αυτή εκφράστηκε και από τα χείλη του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας κ. Φούχτελ τις προάλλες στο πλαίσιο της 3ης Ελληνογερμανικής συνέλευσης, η κυβέρνηση θέλει να παρακάμψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς των ΟΤΑ και να προχωρήσει σε απολύσεις υπαλλήλων. Αυτή η διάθεση άλλωστε φάνηκε και από την καταγγελθείσα μυστική συνάντηση μελών του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων με τον υπουργό κ. Μανιτάκη, στην οποία αποφασίστηκε να παρακάμπτονται οι Δήμαρχοι από την παράδοση των στοιχείων των προς απόλυση υπαλλήλων.

Σε κάθε περίπτωση, αφού το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μετά την απογραφή έχει όλα τα στοιχεία των δημ. Υπαλλήλων, άρα όντως μπορεί να προχωρήσει μόνο του στην κατάρτιση των περίφημων λιστών, οι αιρετοί των ΟΤΑ θα πρέπει να σταθούνε συμπαραστάτες στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και να λάβουν δεσμευτικές αποφάσεις ότι θα βρούνε τον τρόπο ώστε να συνεχίσουν κανονικά την πληρωμή όλων εκείνων των υπαλλήλων που θα βρεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας».