Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
06/08/2000

55 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα

Για την 55η επέτειο του ολοκαυτώματος της Χιροσίμα, ο υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης έκανε εκ μέρους του κόμματος την ακόλουθη δήλωση:

Η 55η επέτειος του ολοκαυτώματος της Χιροσίμα αποτελεί επέτειο μνήμης, εγρήγορσης και κινητοποίησης, που απαιτεί να επαναδιακηρύξουμε ότι η μόνη ασφάλεια από τα πυρηνικά είναι η κατάργηση και η απαγόρευση τους.

Το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα έχει καταγραφεί στη συνείδηση της ανθρωπότητας ως ένα από τα φοβερότερα εγκλήματα. Στην παγκόσμια συνείδηση το σύνθημα "Όχι άλλη Χιροσίμα" στάθηκε δίπλα στο "Ποτέ Πιά " του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

55 χρόνια μετά, το σύνθημα αυτό διατηρεί τη σημασία του στο ακέραιο. Η λήξη του ψυχρού πολέμου δεν συνοδεύτηκε από τη συνέχιση της πορείας του αφοπλισμού ώστε να φθάσουμε στο 2000 σε έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα. Τα πυρηνικά οπλοστάσια παραμένουν σχεδόν άθικτα, ενώ αυξάνουν οι κίνδυνοι διασποράς τους. Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε τη Συμφωνία για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών και η Ρωσική ηγεσία ακύρωσε παλαιότερη δέσμευση της (και προηγουμένως της ΕΣΣΔ) ότι δεν θα χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά όπλα, το δε ΝΑΤΟ εμμένει στο δόγμα της "πρώτης χρήσης".

Ωστόσο, το πιο σοβαρό πρόβλημα σήμερα είναι η απόφαση της ηγεσίας των ΗΠΑ να παραβιάσει και να ακυρώσει την Συμφωνία για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους, την οποία η Γ.Σ. του ΟΗΕ χαρακτηρίζει "ακρογωνιαίο λίθο για την διατήρηση της παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας και παγκόσμιας ειρήνης και την προώθηση παραπέρα μειώσεων στα στρατηγικά όπλα."(Ψήφισμα 54/54Α).

Τιμώντας της 55η επέτειο της Χιροσίμα, ο ΣΥΝ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για μια Ευρωπαϊκή κινητοποίηση με αίτημα την υπεράσπιση της Συμφωνίας για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους. Ηδη έχουμε συμφωνήσει με το Ιδρυμα Μπέρτραντ Ράσσελ για την Ειρήνη να προωθήσουμε από κοινού την σχετική κάμπάνια, ενώ έχουμε προτείνει το θέμα αυτό να συζητηθεί στην Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη που οργανώνει το Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς στην Στοκχόλμη στις 1-3 Σεπτέμβρη 2000.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Συμφωνίας για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους. Να απομακρύνει τα πυρηνικά όπλα από την Ελλάδα. Να υποστηρίξει τις προτάσεις για αποπυρηνικοποιημένες ζώνες στην Μεσόγειο, και στην Μέση Ανατολή, που επανέρχονται στο προσκήνιο ως απάντηση στο κίνδυνο διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

To Γραφείο Τύπου