Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
07/08/2000

Χ.Α.Α.: Στο έλεος κινήσεων χειραγώγησης και κερδοσκοπικών παιχνιδιών

Η συνεχής πτώση των τελευταίων ημερών στο Χ.Α.Α. αποτυπώνει μια εικόνα εντελώς αναντίστοιχη τόσο με τις κυβερνητικές θριαμβολογίες για την πορεία της οικονομίας όσο και με τις προσδοκίες που καλλιέργησαν και καλλιεργούν κατά καιρούς αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες και ιθύνοντες της κεφαλαιαγοράς.

Η τεράστια αναδιανομή που συντελείται επί μήνες σε βάρος μικροεπενδυτών που είχαν οδηγηθεί, με κυβερνητική ευθύνη και παρότρυνση στην συμμετοχή τους στο Χ.Α.Α., εντείνει την κρίση εμπιστοσύνης των επενδυτών και καταδεικνύει την ανεπάρκεια του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και την μη εφαρμογή του ελέγχου στη βάση της κείμενης νομοθεσίας από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης δημιουργείται η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι το Χ.Α.Α. είναι ανοιχτό σε κινήσεις χειραγώγησης και κερδοσκοπικών παιχνιδιών.

Η ενίσχυση του ελεγκτικού θεσμικού πλαισίου και η λειτουργία μιας πραγματικά ανεξάρτητης εποπτικής αρχής για το Χ.Α.Α. αποτελούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την αντιστροφή του εντεινόμενου κλίματος κρίσης εμπιστοσύνης που οδηγεί σε δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία και σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.

To Γραφείο Τύπου