Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/11/2012

Σχετικά με τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ Καστοριάς, οι οποίοι δικαιώθηκαν με την υπʼ αριθμ. 2386/2011 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (διαδικασία εργατικών διαφορών) - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Εργασίας

Με την υπʼ αριθμ. 2386/2011 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (διαδικασία εργατικών διαφορών), η οποία εκδόθηκε στις 23/12/2011 δικαιώθηκαν πενήντα εργαζόμενοι που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε προγράμματα stage στον φορέα Ο.Α.Ε.Δ.

Συγκεκριμένα, με την ανωτέρω απόφαση αναγνωρίστηκε ότι οι πενήντα(50)εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων είναι και οι εργαζόμενοι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ΟΑΕΔ Καστοριάς, συνδέονται από την αρχική τους πρόσληψη με τον εναγόμενο φορέα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Παράλληλα υποχρέωσε τον Ο.Α.Ε.Δ. να τους επαναπροσλάβει, να αποδέχεται τις προσηκόντως προσφερόμενες υπηρεσίες τους και να τους καταβάλλει μισθούς υπερημερίας ίσους με τις νόμιμες μηνιαίες αποδοχές τους για το χρόνο μετά την άκυρη καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους και εφεξής. Παράλληλα, απήγγειλε σε βάρος του εναγομένου φορέα (ΟΑΕΔ) χρηματική ποινή 300 ευρώ για κάθε μέρα άρνησης αποδοχής των υπηρεσιών των εργαζόμενων και καταβολής των νομίμων αποδοχών τους.

Η δικαστική δικαίωση των δεκάδων εργαζομένων που για χρόνια προσφέρουν προσηκόντως, συνεχώς και αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στον ΟΑΕΔ, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποτελεί μια νίκη των εργαζομένων στον αυτονόητο αγώνα που δίνουν ενάντια στην εργασιακή ομηρία που τους επιφυλάσσουν τα προγράμματα stage. 

Δυστυχώς, και παρά το μακρύ και νικηφόρο δικαστικό τους αγώνα, οι εργαζόμενοι που έχουν επιστρέψει στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, παραμένουν μέχρι σήμερα ανασφάλιστοι και απλήρωτοι.

Επειδή επί πολλά έτη οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες, διαρκείς και μόνιμες ανάγκες του ΟΑΕΔ, το οποίο και αναγνωρίστηκε από την ανωτέρω απόφαση που διέταξε την επαναπρόσληψη τους.

Επειδή το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι συνδέονται με τον ΟΑΕΔ με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, επιβάλλοντας του χρηματική ποινή 300 ευρώ για κάθε μέρα άρνησης αποδοχής των υπηρεσιών των εργαζόμενων και καταβολής των νομίμων αποδοχών τους.

Επειδή οι ανωτέρω εργαζόμενοι είναι απολύτως απαραίτητοι για την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του ΟΑΕΔ Καστοριάς.

Γι\' αυτούς τους λόγους ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-    Σκοπεύετε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες αναφορικά με την πληρωμή των μισθών  και την καταβολή της ασφάλισης των συγκεκριμένων εργαζομένων, και με ποιο χρονοδιάγραμμα ;

Ο ερωτώντες βουλευτές

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ ΛΙΤΣΑ

ΒΑΜΒΑΚΑ ΤΖΕΝΗ

ΓΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΔΙΩΤΗ ΗΡΩ

ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΑΡΑΓΙΟΥΣΟΥΦ ΑΪΧΑΝ

ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ

ΜΠΑΡΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΜΠΟΛΑΡΗ ΜΑΡΙΑ

ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ

ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ

ΣΑΜΟΪΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΣΤΑΘΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ