Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/11/2012

Αβέβαιο το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων του Ταμείου Υγείας Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας. Ανάγκη άμεσης επίλυσης του θέματος. - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας - Υγείας

Το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (ΤΥΠΑΤΕ) υφίσταται και λειτουργεί για πάνω από 75 χρόνια, καλύπτοντας την πρωτοβάθμια περίθαλψη καθώς και τα επιδόματα / βοηθήματα κάθε μορφής, των υπαλλήλων και των συνταξιούχων της πρώην ΑΤΕbank, αλλά και των μελών των οικογενειών τους (περίπου 25.000 ασφαλισμένοι). Διαθέτει ιδιόκτητα κτίρια και Πολυϊατρεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ευρύ δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών και κλινικών και παρέχει κατά τεκμήριο υψηλής ποιότητας ιατρικές και διοικητικές υπηρεσίες. Το Ταμείο Υγείας είναι ένα υγιές Ταμείο, με σπουδαία δράση που εξυπηρετεί πλήρως τις υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές και απασχολεί περί τα 130 άτομα, με τα 70 να είναι υγειονομικό προσωπικό και γιατροί όλων των ειδικοτήτων, όλοι έμμισθοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Το Ταμείο Υγείας – το οποίο είναι αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο Ν.Π.Ι.Δ. -  ανήκει στους υπαλλήλους της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και όχι στην ίδια την Τράπεζα . Μοναδικό έσοδο του ΤΥΠΑΤΕ είναι τώρα πια η νόμιμη εισφορά του εργοδότη και των ασφαλισμένων του.

Παρʼ όλʼ αυτά, μετά το πρόσφατο, πραξικοπηματικό «ξεπούλημα» της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, και την μη καταβολή από το νέο εργοδότη των εισφορών του καθώς και των εισφορών των υπαλλήλων στο  Ταμείο, το μέλλον τόσο του Ταμείου Υγείας όσο και των εργαζομένων σε αυτό είναι, τουλάχιστον, αβέβαιο. 

Επειδή οι 130, περίπου, εργαζόμενοι του Ταμείου Υγείας του Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας βρίσκονται «στον αέρα» μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Επειδή το Ταμείο Υγείας του Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας είναι ένα αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο που προσφέρει σημαντικότατο έργο.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

- Με ποιους τρόπους θα διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου, καθώς και η βιωσιμότητά του στο μέλλον;

- Με ποιο τρόπο θα διασφαλιστούν άμεσα οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στο Ταμείο Υγείας Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας, με δεδομένο ότι τυχόν απόλυσή τους θα δημιουργήσει πρόβλημα επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Στρατούλης Δημήτρης