Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/11/2012

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Π.Τατσόπουλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σχετικά με τα μαζικά κρούσματα βίας και οργάνωση νεοναζιστικών πυρήνων στα σχολεία

Συζητήθηκε σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βʼ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κ. Πέτρου Τατσόπουλου σχετικά με την κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων σχολικής βίας που φαίνονται να αποτελούν μέρος μιας οργανωμένης απόπειρας της Χρυσής Αυγής να συγκροτηθούν νεοναζιστικοί πυρήνες στα σχολεία της χώρας. Ξεκίνησε υπενθυμίζοντας το γεγονός ότι ήδη υφίσταται το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα σχολεία και για την προστασία της παιδικής ηλικίας, στη βάση τόσο των σχετικών άρθρων του Συντάγματος όσο και της κυρωθείσης Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία του Παιδιού. Αναφέροντας σειρά περιστατικών που καταγράφονται στον Τύπο για κρούσματα μαθητικής βίας και ιδεολογικών διώξεων από ναζιστικούς πυρήνες που βρίσκονται εν τη γενέσει τους στα σχολεία, ο κ. Τατσόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί κατά πόσον το Υπουργείο θα  διερευνήσει την πλειάδα καταγγελιών και αναφορών, αλλά και για το ποια μέτρα προτίθεται να εφαρμόσει για να εμποδιστούν οι δράσεις φασιστικών πολιτικών χώρων που εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση για να γαλουχήσουν την νεολαία με νεοναζιστικά ιδεώδη.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Παιδείας, κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί ανησυχητικής αύξησης των περιστατικών βίας στα σχολεία, αναγνωρίζοντας ότι μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να συλλέξουν στοιχεία αναφορικά με την έκταση, την ένταση και τις μορφές που προσλαμβάνει το φαινόμενο αυτό. Προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε, το Υπουργείο επιδιώκει να ιδρύσει Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, αλλά και να προβεί σε σειρά συναφών δράσεων που θα στοχεύουν στην επιμόρφωση των καθηγητών, την ευαισθητοποίηση των μαθητών και τη δημιουργία δομών ανίχνευσης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας.

    Στη δευτερολογία του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναγνώρισε ότι το Υπουργείο θα πρέπει να υλοποιήσει τις δράσεις που προανήγγειλε για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ιδιαιτέρως δε σε ό, τι αφορά την ενίσχυση των αδυνατισμένων θεσμών πολιτειακής παιδείας, προειδοποίησε ωστόσο για τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τη δημοκρατία στη χώρα η διαιώνιση του κλίματος εφησυχασμού και παθητικότητας. Η Χρυσή Αυγή, υπενθύμισε, έχει προβεί σε σειρά επιθετικών δηλώσεων κι ενεργειών σχετικά με τα ελληνικά σχολεία που δεν συνάδουν με τις αρχές της δημοκρατίας, ενώ σε αντίθεση με την πρακτική άλλων πολιτικών χώρων που πραγματοποιούν θεμιτές δράσεις για τη διάδοση των ιδεών τους στη νεολαία, το ναζιστικό αυτό κόμμα επιδιώκει να τις επιβάλλει δια της βίας. Στη σκιά της ενδυνάμωσης του φαινομένου, τόνισε ο κ. Τατσόπουλος, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναλάβουμε το λάθος της Βαϊμάρης, δηλαδή να επιδείξουμε ανεκτικότητα απέναντι σε τέτοιου είδους «νταηλίκια» τροφοδοτώντας έτσι τη Χρυσή Αυγή.