Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
04/09/2000

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΣΥΝ με τον Υπ.Δικαιοσύνης

ΠρωτοβουλίαΣΥΝ για την διαφάνεια στην πολιτική καιοικονομική ζωή του τόπου

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Κοινοβουλετυκός εκπρόσωπος του κόμματος Φ. Κουβέλης και ο υπεύθυνος Τύπου Ν.Βούτσης συναντήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ.Μ.Σταθόπουλο, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο ΣΥΝ για την διαφάνεια στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που έχει πάρει ο ΣΥΝ για την διαφάνεια και την διαπλοκή στον δημόσιο βίο, συζητήσαμε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Απευθυνόμαστε σε όλα τα κόμματα και στην κυβέρνηση.
Χρειάζεται να υπάρξουν μέτρα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Εκκρεμεί η αναθεώρηση του Συντάγματος και κατά την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος είναι αναθεωρητέα τα άρθρα που αναφέρονται στα ΜΜΕ, και το 14 και το 15 .

Μπορούν λοιπόν να υπάρξουν ουσιαστικές ρήτρες ουσιαστικές δεσμεύσεις εκεί και προβλέψεις έτσι ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο το οποίο σήμερα απασχολεί ως ένα κεντρικό πρόβλημα το πολιτικό βίο της χώρας.

Κατά δεύτερο λόγο υπάρχουν περιθώρια για νομοθετικές πρωτοβουλίες πέραν της αναθεώρησης του Συντάγματος, νομοθετικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού.

Σήμερα οι υφιστάμενες διαδικασίες ανταγωνισμού και οι υφιστάμενες ρυθμίσεις στον τομέα της διαμόρφωσης με συμπράξεις ολιγοπωλίων ή μονοπωλίων δεν είναι επαρκείς και δεν είναι αποτελεσματικές .

Και τέλος υπάρχει ένα ευρύ στάδιο παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών που μπορούν να ξεκινήσουν, από την κυβέρνηση κυρίως για την εξασφάλιση της εφαρμογής των υφισταμένων νόμων, με την αναβάθμιση και του ρόλου της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, ώστε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής να έχει αυξημένη αρμοδιότητα, αυξημένο ελεγκτικό ρόλο και να μην αφήνονται όλα, είτε σε νόμους λευκούς που δεν εφαρμόζονται είτε σε νόμους ανεπαρκείς οι οποίο κατά σύστημα περιγράφονται .

Επίσης συζητήσαμε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης την ανάγκη εν όψει και της αναθεώρησης του Συντάγματος και της συμφωνίας των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ να μην συμπεριληφθεί στις αναθεωρητέες διατάξεις το άρθρο 3, με νομοθετικές ρυθμίσεις να προωθηθεί η αντιμετώπιση προβλημάτων που αναφέρονται στον χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους.

Είναι αναγκαίο να υπάρξει με νομοθετικές ρυθμίσεις η αποσαφήνιση των δύο διαφορετικών ρόλων , ακριβώς για αν μη συντηρείται αυτή η τριβή και αυτός ο πόλεμος δηλώσεων και αντιπαραθέσεων που τελικά οδηγεί στο να είναι η Ελλάδα η μόνη ουσιαστικά χώρα στην Ε.Ε που έχει αυτήν την θεσμική και λειτουργική σύγχυση".

Κατά την συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατατέθηκε επίσης δέσμη 10 προτάσεων του ΣΥΝ για τον εκσυγχρονισμό και την αποσαφήνιση των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας:

1. Να καθιερωθεί ο πολιτικός όρκος στο πλαίσιο της κρατικής λειτουργίας (δικαστήρια, στρατιωτικές μονάδες κ.λ.π.),

2. Να καθιερωθεί επίσημα η κοσμική κηδεία και ταφή, καθώς και η καύση νεκρών, που σήμερα δεν προβλέπεται.

3. Να καταργηθεί η μεταξική νομοθεσία περί προσηλυτισμού, η οποία και έχει οδηγήσει σε καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων..

4. Με "ανοικτή" ερμηνεία του άρθρου 3 του Συντάγματος, η αναφορά στην επικρατούσα θρησκεία να μην έχει άλλες έννομες συνέπειες, εκτός από την απόδοση τιμής προς την Ορθοδοξία (εορτολόγιο, επίσημες αργίες κ.λ.π.).

5. Να αποδεσμευτεί η διαδικασία ανέγερσης ναών, ευκτήριων οίκων και χώρων λατρείας από την προβλεπόμενη από "Μεταξικό" νόμο έγκριση του τοπικού ορθόδοξου μητροπολίτη.

6. Να καταργηθεί η υποχρεωτική κατήχηση στις στρατιωτικές μονάδες.

7. Να αλλάξει ριζικά ο κατηχητικός χαρακτήρας της θρησκευτικής εκπαίδευσης στα σχολεία, κατά τα πρότυπα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

8. Να ρυθμιστεί το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας από το Κράτος και να αλλάξει το νομικό καθεστώς της Εκκλησίας..

9. Να αναθεωρηθεί η ποινική "υπερπροστασία" της θρησκείας (διατάξεις περί βλασφημίας κ.λπ.).

10. Να καθιερωθεί, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Πολιτείας, ο πολιτικός γάμος ως υποχρεωτικός για όλους και όποιος επιθυμεί να κάνει και θρησκευτικό.

To Γραφείο Τύπου