Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
04/09/2000

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ.Καραμανλή

ΠρωτοβουλίαΣΥΝ για την διαφάνεια στην πολιτική καιοικονομική ζωή του τόπου

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει για τη διαφάνεια στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Είναι κεντρικό πρόβλημα του πολιτικού μας συστήματος το γεγονός ότι η δημοκρατία διαρκώς εγκλωβίζεται και εκφυλίζεται από την υπερσυγκέντρωση οικονομικής ισχύος και τον έλεγχο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Είναι διεθνές πρόβλημα αλλά και ελληνικό. Είναι εκτός πραγματικότητας ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι στην Ελλάδα όλα έχουν καλώς κι ότι οι υπάρχοντες νόμοι αρκούν, όταν ακόμα και στο Υπουργικό Συμβούλιο έχουν κατατεθεί έντονες ανησυχίες.

Η πρωτοβουλία του ΣΥΝ απευθύνεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και την κυβέρνηση. Χρόνια τώρα ο ΣΥΝ έχει καταθέσει σαφείς και ρεαλιστικές προτάσεις. Οι προτάσεις του ΣΥΝ για τη διευρυμένη δημοκρατία της διαφάνειας είναι αναπόσπαστο τμήμα της εναλλακτικής πρότασης για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας και όχι πρόβλημα διανομής κι αναδιανομής της πίττας του δημοσίου.

Επειδή εκκρεμεί η διάθεση δεκάδων τρισεκατομμυρίων δημοσίου χρήματος και η διαπλοκή είναι ανταγωνιστική και κρατικοδίαιτη, είναι αναγκαίο να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος σε όλους τους τομείς, για όλα τα συγκροτήματα, για όλα τα ΜΜΕ ανεξαιρέτως.

Το πρόβλημα είναι πολιτικό και θεσμικό. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της την ευθύνη και την πρωτοβουλία για τις αναγκαίες κι αποτελεσματικές ρυθμίσεις. Είναι θέμα πολιτικής θέλησης:

Να εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία και να συμπληρωθεί. Είναι αστείο να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι λείπουν υπάλληλοι.

Να προωθηθούν νέες ρυθμίσεις υγιούς ανταγωνισμού κι αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, που σήμερα δεν υπάρχουν.

Να διευρυνθεί ο ρόλος της Βουλής, να αποκτήσει η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής διευρυμένες ελεγκτικές αρμοδιότητες, που σήμερα δεν έχει.

Η σημερινή εικόνα του πολιτικού συστήματος εν μέσω των διαπλεκομένων συγκροτημάτων και συμφερόντων θυμίζει το σύμπλεγμα του Λαοκόοντα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Τι σας είπε ο κ. Καραμανλής;

Ανταλλάξαμε απόψεις. Υπάρχει ο προβληματισμός και της Ν.Δ. Εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει με την πρωτοβουλία που πήραμε είναι να καταστήσουμε το θέμα, θέμα όλων των πολιτικών δυνάμεων. Εκείνο που μας ενδιαφέρει δεν είναι να δίνουμε την οποιαδήποτε φραστική επισήμανση σ� αυτά τα ζητήματα, χωρίς να καταθέτουμε και συγκεκριμένες προτάσεις.

Εμείς θα καταθέσουμε και στην κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα συγκεκριμένες προτάσεις. Μας ενδιαφέρει η θεσμική και λειτουργική θωράκιση της δημοκρατίας και του πολιτικού μας συστήματος. Μας ενδιαφέρει η διεύρυνση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και των ελέγχων και δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι εντυπωσιοθηρίες ούτε ευκαιριακοί τακτικισμοί αντιπολιτευτικών μετώπων.

Για δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

Η κυβέρνηση κατηγορεί λοιπόν για εντυπωσιοθηρία. Εντυπωσιοθηρία κάνουν και οι υπουργοί εντός του υπουργικού συμβουλίου που μιλάνε με έντονη ανησυχία για τα προβλήματα διαπλοκής; Εντυπωσιοθηρία κάνουν οι υπουργοί που λένε ότι όταν ξεκινάει μια διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων δέχονται εξουθενωτικές πιέσεις για συμβάσεις μαϊμού; Εντυπωσιοθηρία κάνουν τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη όταν το ένα μετά το άλλο σε συνεντεύξεις και δηλώσεις ομιλούν περί της διαπλοκής και της ανάγκης προστασίας της αυτονομίας της πολιτικής από την κηδεμόνευση των διαπλεκομένων, των συγκροτημάτων, των μηχανισμών του Τύπου και των ΜΜΕ;

Είναι αναγκαίο λοιπόν να υπάρξει συνεννόηση όλων γιατί αυτό λειτουργεί προς όφελος όλων, προς όφελος του ελληνικού λαού και του δημοσίου συμφέροντος, προς όφελος των πολιτικών δυνάμεων, προς όφελος της κυβέρνησης, όποια κι αν είναι αυτή που κυβερνάει.

To Γραφείο Τύπου