Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/11/2012

Δήλωση της βουλευτή Β Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Βασιλικής Κατριβάνου για τη βίαιη καταστολή διαμαρτυριών κρατουμένων στα κέντρα κράτησης Κορίνθου, Μυτιλήνης και Κομοτηνής.

Η απεργία πείνας των μεταναστών που κρατούνται σε άθλιες συνθήκες στην Κόρινθο, στη Λέσβο και τώρα στην Κομοτηνή αποτελεί μια ακόμα απόδειξη  της αποτυχίας μιας μεταναστευτικής πολιτικής που συνίσταται κυρίως στην κράτηση και την εξαφάνιση του «προβλήματος». Φυλάκιση και αστυνομική βία: αυτά είναι τα υλικά μιας συνταγής που, ενώ αποτυγχάνει διαρκώς, παγιώθηκε μετά τον Ξένιο Δία ως μέρος της καθημερινότητας.

Δυστυχώς, οι πυροβολισμοί από αστυνομικούς στην Κομοτηνή και η χρήση χημικών ακόμα και μέσα σε θαλάμους στην Κόρινθο, προϊδεάζουν για τα χειρότερα. Οι συνθήκες αυτές, από κοινού με την ανεξέλεγκτη ρατσιστική βία, δυσφημούν τη χώρα διεθνώς, ενώ δίνουν σήμα στην ακροδεξιά ότι η κυβέρνηση είναι ευάλωτη στις πιέσεις της.

Υπάρχει ωστόσο εναλλακτική λύση. Μόνο που η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να την εφαρμόσει. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα αξιοποιούσε τους κοινοτικούς πόρους που δικαιούται η χώρα για να κατασκευάσει ανοιχτά Κέντρα Πρώτης Υποδοχής. Θα ενίσχυε της υπηρεσίες ασύλου, ώστε να εξασφαλίσει τη διεθνή προστασία σε όσους τη δικαιούνται. Θα φρόντιζε οι μετανάστες που έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα και είναι ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία να μην εκπίπτουν της νομιμότητας. Θα έπαιρνε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να εξασφαλίσει μια δίκαιη κατανομή πόρων.

Η παρούσα κυβέρνηση προτιμά τη φυλάκιση και τη βία εναντίον των «περιττών» ανθρώπων, και τελικά, δημιουργεί μια γενικευμένη αίσθηση βίας και ανασφάλειας για όλους. Μόνο που η συνταγή αυτή, αντί να λύνει προβλήματα, δημιουργεί περισσότερα. Θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και απειλεί με εξαφάνιση ό,τι απέμεινε από το κράτος δικαίου.

To Γραφείο Τύπου