Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
11/09/2000

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΝ σε Λύκεια των Ανω Λιοσίων

Εναρξη νέαςσχολικής χρονιάς

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, μαζί με τον Γ.Πρωτονοτάριο, καθηγητή ΕΜΠ και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και τον Γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρα επισκέφθηκαν το 2ο Λύκειο και το 2ο ΤΕΕ Ανω Λιοσίων και παρευρέθηκαν στην τελετή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο Ν.Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Α.Λιοσίων, τους διευθυντές των δύο σχολείων (που συστεγάζονται), τους καθηγητές και συζήτησαν για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δύο σχολεία, που στεγάζονται εδώ και χρόνια σε προκάτ κατασκευές, δίχως χώρους για λειτουργία εργαστηρίων και χώρους για αθλοπαιδιές.

Σε σύντομο χαιρετισμό του προς τους μαθητές, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

"Ξεκινά μια νέα χρονιά η οποία πρέπει να σας γεμίσει αυτοπεποίθηση, να συνεχίσετε με σταθερό βηματισμό την προσπάθεια που κάνετε για τη ζωή σας.
Να σας ευχηθώ αυτή την χρονιά να σας δώσει ικανοποίηση σε όλα όσα ελπίζετε και εύχεστε για τον εαυτό σας, τις οικογένειές σας, για το μέλλον σας.

Είσαστε τα κορίτσια και τα αγόρια του 21ου αιώνα, οι πολίτες του 21ου αιώνα. Θα ζήσετε τον κόσμο μέσα σε καινούργιες συνθήκες. Και πρέπει να προετοιμαστείτε με τον καλύτερο τρόπο. Η πολιτεία πρέπει να σας προετοιμάσει με τον καλύτερο και αποφασιστικότερο τρόπο.

Η Παιδεία είναι αξία, αξία ζωής. Η Παιδεία είναι αγαθό, κοινωνικό αγαθό και πρέπει αυτή την αξία ζωής να την κατακτήσετε όσο γίνεται με την καλύτερη πληρότητα.

Ηρθαμε εδώ για συγκεκριμένους λόγους,
Σε μια περιοχή που ακόμα δεν έχει ξεπεράσει τις οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες από τον καταστροφικό σεισμό.

Σε μια περιοχή που ζει με έντονο τρόπο στην καθημερινότητά της τις μεγάλες αντιθέσεις και τις μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. Σε μια περιοχή και σε σχολεία της περιοχής που ζήσανε επίσης και καταγράψανε τις αρνητικές συνέπειες των εκπαιδευτικών μέτρων του πρώην Υπουργού.

Θέλω να σας ευχηθώ, εσείς να είσαστε κάποτε που θα δείτε ραγδαία να αυξάνονται οι δαπάνες για την Παιδεία και να ξεπερνάνε επιτέλους το 5% του ΑΕΠ. Εσείς να είσαστε κάποτε που θα δείτε να υπάρχουν σχολεία με αισθητική και λειτουργική πληρότητα, που θα υπάρχουν κτίρια που δεν θα θυμίζουν αποθήκη, δεν θα θυμίζουν χώρους οι οποίοι δεν προσφέρονται για την επίτευξη του ύψιστου λειτουργήματος της παιδαγωγικής αποστολής του σχολείου.

Εσείς να είσαστε που θα δείτε κάποτε στις τάξεις να μην στοιβάζονται παραπάνω από εικοσιπέντε μαθητές, ώστε να μπορείτε και εσείς οι μαθητές να έχετε βιωματική σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία και ο λειτουργός να έχει την παιδαγωγική σχέση με κάθε μαθητή ξεχωριστά.

Εσείς να είσαστε κάποτε που θα δείτε το Λύκειο να είναι ενιαίο, αποσχετισμένο από τα εξεταστικά συστήματα, να είναι λειτουργικό ώστε να εξασφαλίζει τη γενική παιδεία, χωρίς το άγχος, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια του τι θα κάνει το κάθε ένα παιδί από εσάς στην επαγγελματική και κοινωνική του αποκατάσταση.

Εσείς να είσαστε που θα δείτε τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς να τους στηρίζει η Πολιτεία, κοινωνικά, ηθικά, μισθολογικά, ώστε να μπορούν να επιτελέσουν το λειτούργημά τους. Λειτούργημα διαπλαστικό, διαμορφωτικό συνειδήσεων και προσωπικοτήτων, που εντάσσονται μέσα από τη διαδικασία της μάθησης, στην κοινωνική διαδικασία.

Εσείς να είσαστε που θα δείτε κάποτε τη δωδεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Να δείτε την πραγματική τεχνική εκπαίδευση με εξασφαλισμένη την προοπτική ολοκλήρωσής της

Εσείς να είσαστε που όταν τα παιδιά σας θα μπαίνουν στο σχολείο, θα έχετε λιγότερη αγωνία από τους γονείς σας, λιγότερη οικονομική επιβάρυνση από τους γονείς σας, για να αντιμετωπίσετε όλα τα προβλήματα της πρόσθετης κατάρτισης και στήριξης των παιδιών σας. Γιατί σήμερα, ξέρετε ότι το βάρος το φορτώνονται οι οικογένειες, οι εκπαιδευτικοί και εσείς οι ίδιοι οι μαθητές, για να καλυφθούν οι ανεπάρκειες και οι αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος.

Εσείς λοιπόν εύχομαι, κορίτσια και αγόρια, που είσαστε στην ηλικία και των δικών μου παιδιών, εσείς να είσαστε κάποτε που θα δείτε και θα ζήσετε την πραγματική δημοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Εμείς την κυνηγάμε στα χρόνια μας και δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να την δούμε να παίρνει σάρκα και οστά. Εμείς την ονειρευόμαστε στα χρόνια μας, αλλά διαρκώς ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται και έγινε άπιαστη για μας.

Εύχομαι λοιπόν μια χρονιά ζωντανή, με αυτοπεποίθηση, που θα σας φέρει πιο κοντά σε αυτά που αποτελούν τις λαχτάρες της ψυχής σας. Και ιδιαίτερα εύχομαι στην ομάδα μπάσκετ των κοριτσιών, που για δεύτερη χρονιά συμμετέχει στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Κορασίδων, να συνεχίσει αυτή την θριαμβευτική και νικηφόρα πορεία.

Νάσαστε καλά. Καλή επιτυχία".

To Γραφείο Τύπου