Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/03/2005

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έδωσαν τη μάχη για πιο δημοκρατική Ε.Ε.

Μιλώντας σε εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στους Αμπελόκηπους για το Ευρωσύνταγμα το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Π. Τριγάζης, τόνισε:

Δεν υπάρχει μόνο ένας ευρωπαϊσμός. Ο ΣΥΝ λέει ΝΑΙ στην ενοποίηση της Ευρώπης, αλλά στο Ευρωσύνταγμα λέμε ΟΧΙ. Το σημερινό ερώτημα δεν είναι «Ενωμένη Ευρώπη ή μη Ευρώπη», αλλά «ποια ενωμένη Ευρώπη;» Η Ευρωπαϊκή Αριστερά -μαζί της και ο ΣΥΝ- αγωνίζεται για τη ριζική αλλαγή της σημερινής πορείας ενοποίησης. Θέλουμε μια διαφορετική πορεία της Ε.Ε. μακριά από το νεοφιλελευθερισμό και τον ευρωατλαντισμό, ανοιχτή σε ένα σοσιαλιστικό μέλλον. Από τη σκοπιά αυτή δεν εγκρίνουμε το Ευρωσύνταγμα, διότι διαφωνούμε με το περιεχόμενό του και όχι γιατί «δαιμονοποιούμε» την Ε.Ε., όπως κάνουν άλλες δυνάμεις.

Μια Ευρώπη δημοκρατική, κοινωνική και φιλειρηνική ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις μικρότερες χώρες, γιατί μόνο σ’ ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο καθίστανται πιο ικανές να αντιστέκονται σε «διευθυντήρια» και πολιτικές ισχύος. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς από τη σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. και την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ να δώσουν μάχες για ένα διαφορετικό Ευρωσύνταγμα. Όμως, ο ρόλος τους υπήρξε παθητικός και τα «ναι» τους είναι σχεδόν ταυτόσημα.

Ποιον μπορεί να πείσει η Ν.Δ. για τις απόψεις της γύρω από το νόμο περί βασικού μετόχου, όταν έχει αποδεχθεί και συμφωνεί με το άρθρο 3 του Ευρωσυντάγματος που προβλέπει ότι «ο ανταγωνισμός είναι ελεύθερος και ανόθευτος» στην Ε.Ε.; Όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιλέγει την μη ενημέρωση των ελλήνων πολιτών και την άρον-άρον κύρωση του Ευρωσυντάγματος από τη Βουλή , αρνούμενη το δημοψήφισμα, πως αξιώνει από την κοινή γνώμη να παρακολουθήσει την επιχειρηματολογία της ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του Ελληνικού Συντάγματος μόνο στους τομείς της κοινοτικής αρμοδιότητας; Πράγματι, όπως είπε ο Αλέκος Αλαβάνος, αλλά και ο εκ των κορυφαίων συνταγματολόγων Αντ. Μανιτάκης, τα θέματα πολιτισμού και ενημέρωσης δεν εμπίπτουν στην κοινοτική αρμοδιότητα».

To Γραφείο Τύπου