Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/09/2000

Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλου: Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους

Δήλωση τουΠροέδρου του Συνασπισμούγια την εμμονή της Ιεραρχίας στη συλλογήυπογραφών για τις ταυτότητες:

Η εμμονή της Ιεραρχίας στη συλλογή υπογραφών για τις ταυτότητες δεν υπηρετεί κανένα κοινωνικό, πολιτισμικό ή θρησκευτικό σκοπό.

Είναι κίνηση πολιτικής σκοπιμότητας. Αποσκοπεί στη διεκδίκηση πολιτικού ρόλου εκ μέρους της ηγεσίας της Ιεραρχίας. Επιδιώκει την άσκηση κοινωνικής πίεσης με το ανυπόστατο επιχείρημα ότι η ορθόδοξη θρησκεία βρίσκεται σε διωγμό.

Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση όλων μας, κομμάτων - κοινωνικών φορέων - κινήσεων πολιτών, να τοποθετηθούμε δημοσίως με ευθύνη. Οι νουνεχείς Ιεράρχες ιδίως να αποσαφηνίσουν ότι άλλο η Θρησκεία άλλο η Εκκλησία και άλλο η Ιεραρχία. Οπως άλλο η Πίστη και άλλο η Πολιτεία.

1. Ζητήματα συνείδησης και ατομικών ελευθεριών δεν είναι δυνατόν να γίνονται αντικείμενο δημοψηφισμάτων και πολιτικής πίεσης εκ μέρους της ηγεσίας της Ιεραρχίας προς την κοινωνία και την πολιτεία.

2. Η ηγεσία της Ιεράς Συνόδου δεν επιτρέπεται να διαχειρίζεται ως ιδιοκτήτης σύμβολα της θρησκευτικής παράδοσης, όπως το Τίμιο Ξύλο και το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, για να προωθήσει τις απόψεις και τις ενέργειες που υπηρετούν λανθασμένες και διχαστικές αντιλήψεις.

3. Τώρα φαίνεται σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα που ανακύπτει από τον μη διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας. Η πολιτική συμφωνία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. να εξαιρέσουν από την αναθεώρηση του Συντάγματος αυτό το κρίσιμο θέμα προκαλεί επιζήμιες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. Κάθε επιμέρους απόπειρα για αλλαγή αναχρονιστικών διατάξεων θα γίνεται θέμα αντιπαράθεσης πολιτείας - εκκλησίας και διχασμού του λαού.

Η ελληνική κοινωνία έχει σοβαρά και πιεστικά προβλήματα συνοχής και προοδευτικού εκσυγχρονισμού να λύσει. Αναρωτιέται η Ιεραρχία της εκκλησίας τι υπηρεσίες προσφέρει έναντι αυτών των προκλήσεων των καιρών μας, με εκστρατείες που αμφισβητούν τον κοσμικό και λαϊκό χαρακτήρα του κράτους και την πολυπολιτισμική συγκρότηση της κοινωνίας μας;

Ο ΣΥΝ εγκαίρως και με συνέπεια διατύπωσε τη θέση για πλήρη και σαφή χωρισμό Κράτους- Εκκλησίας, με ανάλογη συνταγματική κατοχύρωση και συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για όλες τις πτυχές του προβλήματος.

Τώρα, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους".


Eξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε:

Για την άρνηση της Ιεραρχίας στην επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ελλάδα

Αυτή η κίνηση επιβεβαιώνει ότι λόγοι επικοινωνιακής σκοπιμότητας, λόγοι πολιτικής τακτικής είναι εκείνοι οι οποίοι κυριαρχούν στις ενέργειες της ηγεσίας της Ιεραρχίας. Επιβεβαιώνει δηλαδή ότι η εμμονή της Ιεραρχίας σε αυτή την τακτική προκαλεί διχαστικές παρενέργειες, παράπλευρες διχαστικές επιπτώσεις. Όχι μονάχα στην κοινωνία αλλά και εντός της Εκκλησίας. Όχι μονάχα μεταξύ των πιστών αλλά και στην ηγεσία της Ορθοδοξίας

Για την αντιπαράθεση του Υπουργού Πολιτισμού με την ηγεσία της Επιτροπής 2004

Ο ΣΥΝ από καιρό είχε επισημάνει ότι η επιχείρηση των Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε οικονομική, οικολογική και πολιτική περιπέτεια. Οι χθεσινές συντονισμένες δηλώσεις του κ. Σάμαρανκ και του κ. Ρογκ αμφισβητούν όσα οι ίδιοι μόλις προ ολίγων ημερών έλεγαν, αμφισβητούν επίσης και τις κυβερνητικές κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις, ότι όλα έχουν καλώς και βαίνουν καλώς. Δικαίως επομένως ο έλληνας πολίτης διερωτάται τι παιχνίδι παίζεται και που παίζεται. Η άρνηση του Υπουργού Πολιτισμού να μεταβεί στο Σίδνεϋ επιβεβαιώνει την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος. Το να αρνηθεί ο Υπουργός Πολιτισμού να τεθεί επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και οι αιτίες που υπαγόρευσαν αυτή την εξέλιξη αποτελούν σοβαρό πολιτικό θέμα. Οσα μάλιστα δημοσιεύονται για επιλογές, συμβάσεις, προγραμματισμούς και ανταγωνισμούς στο εσωτερικό όλων των δομών προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων διαμορφώνουν ένα τοπίο εκρηκτικό. Και όλα όσα συσσωρεύονται μεγαλώνουν την ανησυχία για πρόσθετες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιβαρύνσεις.

Ο κ. Πρωθυπουργός, που έχει αναλάβει προσωπικά την ευθύνη προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, οφείλει να ενημερώσει όλους μας αμέσως. Πολύ περισσότερο διότι η Εθνική Επιτροπή που ήταν να συνέλθει τέλη Ιουλίου, ανεβλήθη για τα τέλη Αυγούστου και χωρίς να έχουμε καμιά εξήγηση, δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί. Στο μεταξύ όλα όσα συμβαίνουν δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, που τελικά και τις ανησυχίες ενισχύει αλλά και την εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω βλάπτει. Επομένως, δεν επιτρέπεται να προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα όσα με διάφορες δημοσιογραφικές πληροφορίες μαθαίνουμε. Επιβάλλεται η κυβέρνηση και ο κ. Πρωθυπουργός προσωπικά να μας ενημερώσουν αμέσως.

To Γραφείο Τύπου