Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/11/2012

Κενά σε ιατρικό προσωπικό στη Σέριφο και στην Κέα - Ερώτηση του Ν. Συρμαλένιου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Υγείας

Σε δραματική κατάσταση παραμένει η δημόσια υγεία στα 24 νησιά των Κυκλάδων, καθώς στα περισσότερα από αυτά υπάρχουν κενά σε βασικές ειδικότητες γιατρών, τα οποία δεν καλύπτονται εδώ και χρόνια και δεν υπάρχει, όπως φαίνεται, η πιθανότητα να καλυφθούν στο άμεσο μέλλον. Ειδικότερα στην Σέριφο δεν υπάρχει παιδίατρος εδώ και τρία χρόνια, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των κατοίκων του νησιού. Όπως πληροφορηθήκαμε, η παιδίατρος που υπηρετούσε αποχώρησε επικαλούμενη  λόγους υγείας. Ενώ η μετακίνησή της δεν εγκρίθηκε από το νοσοκομείο Σύρου, η γιατρός έλαβε έγκριση για τη μετακίνησή της απευθείας από το υπουργείο Υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσληφθεί άλλος παιδίατρος και η Σέριφος από το 2009 να στερείται παιδιατρικών υπηρεσιών για τα 60 και πλέον παιδιά που παραμένουν πλήρως ακάλυπτα.

Παράλληλα, στο νησί της Κέας από τον Ιανουάριο του 2011 παραμένει κενή η θέση του Γενικού Γιατρού, καθώς η γιατρός που υπηρετούσε πήρε απόσπαση και η θέση της δεν έχει πληρωθεί. Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες που λάβαμε δεν προβλέπεται να πληρωθεί, με αποτέλεσμα 2.700 κάτοικοι σε μόνιμη βάση και 6.000 περίπου επισκέπτες κάθε καλοκαίρι να μην καλύπτονται αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας που προκύπτουν.

Τέλος, η κάλυψη των υπηρεσιών υγείας με τον πρόσφατο θεσμό των Επικουρικών Γιατρών έχει αποδειχθεί στην πράξη ανεπαρκής, καθώς η πλήρης έλλειψη κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών στα νησιά έχει ήδη καταστήσει τον θεσμό αυτό ανενεργό.

    Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να βρεθεί μία οριστική και βιώσιμη λύση στο θέμα των ελλείψεων ιατρών στις Κυκλάδες και ειδικότερα στην Σέριφο και στην Κέα που επί χρόνια στερούνται πολύτιμες για την υγεία των κατοίκων ειδικότητες;

Ο ερωτών βουλευτής

Συρμαλένιος Νικόλαος