Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/09/2000

Κοινή ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας του Συνασπισμού και των Οικολόγων Εναλλακτικών

Ανοικτήεπιστολή προς τους κολασμένους όλων τωνπόλεων

Η 22α Σεπτεμβρίου -"ημέρα χωρίς αυτοκίνητα μέσα στις πόλεις"- είναι προϊόν της δράσης πολλών δεκαετιών για ανθρώπινες πόλεις χωρίς άγχος, καυσαέρια και μποτιλιαρίσματα. Είναι καρπός πολύχρονων αγώνων για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, του διεθνούς πράσινου κινήματος και της ανανεωτικής αριστεράς των ριζοσπαστών πολεοδόμων που οραματίστηκαν και σχεδίασαν αστικούς χώρους μικρών αποστάσεων, με πολυλειτουργικότητα και αυθεντικές γειτονιές.

Σήμερα οι δυνάμεις αυτές συμπράττουν με τους 21 δήμους της Αττικής, τους 5 δήμους της ελληνικής περιφέρειας και τις 770 πόλεις της Ευρώπης. Συμπράττουν και ταυτόχρονα πλειοδοτούν, ζητούν τα μικρά βήματα να γίνουν άλματα. Ακόμα και σε αυτή τη συμβολική μέρα ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει ελάχιστους δρόμους στον περιορισμό του αυτοκινήτου, ενώ τουλάχιστον η συγκεκριμένη μέρα απαιτούσε μια λαμπρή απόφαση περιορισμού του Ι.Χ. στο βασικό κορμό του κέντρου της πόλης.

Στην Αθήνα και στις άλλες ελληνικές πόλεις, το πείραμα της 22ας Σεπτεμβρίου μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την "απεξάρτηση" του ευρύτερου κέντρου από το Ι.Χ.

Ο αστικός χώρος μπορεί να ξαναγίνει φιλικός για τις προσωπικές επαφές, τις αγορές, τις δημόσιες εξυπηρετήσεις, τις πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις. Οι δρόμοι να αποτελέσουν και πάλι καλό αγωγό της ζωής, βιότοπους της χαράς και όχι διόδους προς την ιδιώτευση. Η ρύπανση και η σπατάλη ενέργειας -και μάλιστα μέσα σε συνθήκες μιας νέας πετρελαϊκής κρίσης- μπορούν να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό. Οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές, όλοι οι χρήστες της πόλης, πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους με τις δυνάμεις που αγωνίζονται για μια άλλη ποιότητα ζωής, μακριά από τις σημερινές ψυχοφθόρες καταστάσεις.

Στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και των άλλων πόλεων, και γενικότερα σε περιοχές μεγάλης πληθυσμιακής πυκνότητας, μπορούν και πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στα Ι.Χ. Να διαμορφωθούν νέοι πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, να εξυπηρετηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα δίκυκλα. Οι "πόλεις χωρίς αυτοκίνητα" να σημαίνουν επίσης και "πάρκα χωρίς αυτοκίνητα" και "δρόμους χωρίς εγκαταλελειμένα σαράβαλα"...

Η 22α Σεπτεμβρίου είναι καλή, αλλά λίγη!

Σαν επόμενο βήμα για την Αθήνα προτείνουμε τη θέσπιση μιας Κυριακής το μήνα χωρίς αυτοκίνητα στο χώρο του ιστορικού κέντρου.

Και αγωνιζόμαστε για σύντομα βήματα και άλματα σε όλες τις ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις...

Το Τμήμα Οικολογίας του Συνασπισμού
Οικολόγοι-Εναλλακτικοί

To Γραφείο Τύπου