Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/11/2012

Επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Νομό Ρεθύμνου - Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Α.Ξανθού, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Είναι γνωστό ότι η ενέργεια αποτελεί διεθνώς πεδίο σύγκρουσης επιχειρηματικών συμφερόντων και γεωπολιτικής ισχύος και η συζήτηση για την λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» γίνεται με όρους αγοράς και κερδοφορίας και όχι με όρους κάλυψης κοινωνικών αναγκών. Η προώθηση βιομηχανικών ΑΠΕ μέσω των fast track επενδύσεων, όπως είναι τα 3 μεγάλα επενδυτικά σχέδια στην Κρήτη και στο Νομό Ρεθύμνου, που με περίεργη σπουδή δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ από τον τότε υπηρεσιακό υπ. Οικονομικών κ. Στουρνάρα πριν τις εκλογές του Ιουνίου 2012, συνιστά μια αυταρχική επιλογή, ένα πολιτικό πραξικόπημα που με το πρόσχημα της ανάπτυξης επιβάλλει τη λογική της «Κρήτης-μπαταρία της Ευρώπης», εις βάρος της προοπτικής μιας βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον, με έμφαση στην παραγωγή τοπικών γεωργικών προϊόντων ποιότητας και σε διασύνδεση με ήπιας κλίμακας οικοτουριστικές μονάδες που αποδίδουν πολλαπλάσιο κοινωνικό όφελος.

Σύμφωνα με επίσημη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, έχουν κατατεθεί αιτήσεις αδειοδότησης αιολικών εγκαταστάσεων στο Νομό Ρεθύμνου από τις παρακάτω εταιρείες στις περιοχές που περιέχονται στους αναγραφόμενους πίνακες:

Στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.:

ΘΕΣΗ    ΔΗΜΟΣ     ΙΣΧΥΣ (MW)    (ΑΔΕΙΑ ΡΑΕ)

Κάτω Βαρσαμόνερο, Αρτικιάς, Τσούνι, Βίγλας     Ρεθύμνου    30 (10 Χ 3 MW)    ΑΑ: Γ-05081

Αγριμοκεφάλα - Καρανταλέ    Ρεθύμνου & Αγ. Βασιλείου    36 (12 Χ 3 MW)    ΑΔΑ: 4Α1ΗΙΔΞ-Ε

Κούπος – Φεγγάς - Χαλέπα    Ρεθύμνου      36 (12 Χ 3 MW)    ΑΔΑ: 4Α1ΞΙΔΞ-Π

Γκαργκάνη-Σωρός    Ρεθύμνης &Αμαρίου    48 (16 Χ 3 MW)    ΑΔΑ: 4Α1ΞΙΔΞ-8

Μαύρου Κορυφή    Ρεθύμνης & Αμαρίου    27 (16 Χ 3 MW)    ΑΔΑ: 4Α1ΞΙΔΞ-1

Κουρούπα - Ξηρόν    Αγίου Βασιλείου    24 (08 Χ 3 MW)    ΑΔΑ: 4Α1ΞΙΔΞ-9

Κορφές - Πρασοκεφάλα    Αγίου Βασιλείου      39 (13 Χ 3 MW)    ΑΔΑ: 4Α11ΙΔΞ-Ε

Στην ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ / ΕΛΙΚΑ:

ΘΕΣΗ    ΔΗΜΟΣ     ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ     ΙΣΧΥΣ (MW)

(ΑΔΕΙΑ ΡΑΕ)

Κέδρος    Συβρίτου    ΑΜΑΡΙΟΥ    34,5 (15 Χ 2,3 MW)

Κατσονύχι    Συβρίτου    ΑΜΑΡΙΟΥ    34,5 (15 Χ 2,3 MW)

Ίδη    Συβρίτου    ΑΜΑΡΙΟΥ    29,9  (13 Χ 2,3 MW)

Αγκάθι    Συβρίτου    ΑΜΑΡΙΟΥ    27,6 (12 Χ 2,3 MW)

Τσουνές    Συβρίτου    ΑΜΑΡΙΟΥ    29,9  (13 Χ 2,3 MW)

Σωρός    Συβρίτου    ΑΜΑΡΙΟΥ    27,6 (12 Χ 2,3 MW)

Μύινα    Συβρίτου    ΑΜΑΡΙΟΥ    27,6 (12 Χ 2,3 MW)

Καλυπητή    Γεροποτάμου    ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ    34,5 (15 Χ 2,3 MW)

Σοφιανή Κορυφή    Κουλούκωνα    ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ    29,9  (13 Χ 2,3 MW)

Κουλούκωνας    Κουλούκωνα    ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ    20,7 (09 Χ 2,3 MW)

Στεφάνι    Κουλούκωνα    ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ    18,4 (08 Χ 2,3 MW)

Οι ίδιες εταιρείες διεκδικούν την υπαγωγή κάποιων ή του συνόλου των αιτήσεων αδειοδότησης αιολικών εγκαταστάσεων τους στην Κρήτη στο fast track μια  διαδικασία που παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία, καταργεί την τοπική διαβούλευση και λειτουργεί ανοιχτά υπέρ των μεγάλων εταιρειών. Αυτό έχει δημιουργήσει μια επικίνδυνη απροσδιοριστία ως προς την διαδικασία με την οποία θα εξασφαλιστεί η απαίτηση του νόμου για ακρίβεια στο θέμα της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων. Η απροσδιοριστία αυτή μεταφέρεται και στην διαδικασία κατάθεσης από τις εταιρείες συγκεκριμένων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και άλλων εγγράφων που απαιτεί η κείμενη νομοθεσία.

•    Επειδή ο ήλιος και ο αέρας είναι συλλογικά αγαθά και η αναγκαία αξιοποίηση τους μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) πρέπει να  γίνει στα πλαίσια δημοκρατικού σχεδιασμού, με ενεργό ρόλο των τοπικών κοινωνιών και με βάση την αρχή της «τοπικής αυτάρκειας» και όχι της εξαγωγής ενέργειας.

•    Επειδή για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν υπάρχει δίλημμα «ναι ή όχι στις ΑΠΕ», αλλά με ποιούς όρους και για το συμφέρον ποιών θα αναπτυχθούν και η απάντηση δεν μπορεί να είναι τεχνοκρατική αλλά πολιτική που θα δοθεί από τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, μετά από ενημέρωση, διάλογο, αντιπαράθεση απόψεων, δηλαδή με δημοκρατία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Σε ποιό σημείο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων αιολικών εγκαταστάσεων στο Νομό Ρεθύμνου;

2.    Πώς εξασφαλίζεται ότι θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, ώστε να υπάρξει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα συγκεκριμένα αιολικά πάρκα που υπάγονται ή θα υπαχθούν σε διαδικασία fast track, πότε και με ποια διαδικασία θα τεθούν αυτές σε δημόσια διαβούλευση;

3.    Αιτούμαστε επίσης την κατάθεση όλων των εγγράφων (συμπεριλαμβανομένων τυχόν Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που αφορούν τις αδειοδοτήσεις των αιολικών εγκαταστάσεων που περιγράφονται στην συγκεκριμένη αίτηση.

Ο ερωτών βουλευτής

Ξανθός Ανδρέας (Ρεθύμνου)