Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
27/09/2000

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για το πολύνεκρο ναυτικό ατύχημα

Εκφράζουμε την οδύνη μας για τον άδικο χαμό δεκάδων επιβατών και την συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων και τους εκατοντάδες διασωθέντες που έζησαν αυτή την τραγική περιπέτεια.

Είναι εύλογη η απαίτηση, πέραν της απόδοσης ενδεχόμενων προσωπικών ευθυνών, να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί για τις αιτίες του ναυαγίου. Σε κάθε περίπτωση, προκύπτουν γενικότερα ζητήματα τα οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να καλυφθούν μέσα από τη λογική συμψηφισμών ή μετακύλησης ευθυνών.

Με ποια λογική η κυβέρνηση αποφάσισε την εξαίρεση των ελληνικών πλοίων της ακτοπλοίας από την κοινοτική οδηγία που υποχρεώνει σε ριζική μετασκευή τα πλοία μετά από 27 χρόνια λειτουργία;

Με ποιες εγγυήσεις ασφάλειας και αξιόπιστων ελέγχων η κυβέρνηση επιμένει να δίνει άδεια για την κυκλοφορία πλοίων-φερέτρων, που συμπληρώνουν συνεχή λειτουργία πέραν των 30 ετών σε συνθήκες οριακής καταπόνησης λόγω πολλαπλών δρομολογίων και δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών;

Γιατί δεν υλοποιήθηκε κανένα συντονισμένο σχέδιο έγκαιρης κινητοποίησης και διάσωσης, γιατί υστέρησε η επιτελική λειτουργία και η αναγκαία διαδικασία συντονισμού και ενημέρωσης του Υπουργείου και των αρμόδιων αρχών;

Αυτά και άλλα ερωτήματα, τα οποία επανειλημμένα έχουν τεθεί και σε διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου και στην Ευρωβουλή, τίθενται και επανέρχονται με αφορμή επανειλημμένα ναυτικά ατυχήματα. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να σιωπά, είναι φανερό ότι πέραν από προσωπικές υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού


Δήλωση του Προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου

"Η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη.
Στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζω την οδύνη και την συμπαράσταση όλων.
Αυτή την ώρα προέχει η διάσωση των αγνοουμένων.
Σε όλους που έκαναν το χρέος τους και δείξανε αλληλεγγύη αξίζει έπαινος.

Από τις συνθήκες αυτής της τραγωδίας προκύπτει ένα βασανιστικό Γιατί;

Τα ερωτηματικά, βεβαίως, για όσα τραγικά συμβαίνουν με σωρευτικό τρόπο, δεν οφείλονται "στην τύχη" ούτε στην "κακιά στιγμή".

Η πραγματικότητα έρχεται με τραγικό τρόπο να παραμερίσει όλες τις πόζες εξουσίας και τους καυγάδες γειτονιάς που κατακλύζουν το δημόσιο χώρο.
Αποκαλύπτεται δραματικά ότι πολλά και μεγάλα ανοιχτά κι επικίνδυνα είναι τα προβλήματα προστασίας της κοινής ασφάλειας και της καθημερινότητας στη ζωή μας.

Να υπάρξει ουσιαστική έρευνα. Να βρεθούν τα πραγματικά αίτια και να αποδοθούν ευθύνες.

Επιτέλους να διδαχθούμε όλοι από τις καταστροφικές τραγωδίες, που επαναλαμβάνονται παρά τις εκάστοτε διαβεβαιώσεις αρμοδίων και υπευθύνων.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει σε πρώτη προτεραιότητα να μπει η προστασία της κοινής ασφάλειας, πάνω από ιδιωτικά συμφέροντα και κρατικά στερεότυπα, που πολλές φορές συνυπάρχουν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος".

To Γραφείο Τύπου